Fazi5 19.08.2018 09:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Sierpnia 2018 Witam wszystkich Na wstępie powiem, że jestem totalnym żółtodziobem w pracach budowlanych. Postanowiłem ostatnio że chciałbym na działce zrobić sobie taki mały krąg lub plac wysypany kamyszkami i obsadzony roslinami. Chce to oddzielic od trawy jakaś kostką. ( brukową lub granitową).Za pomocą tego wyznacze ksztalt. Moje pytanie brzmi czy takie cos wystarczy kłaść na suchy beton? Ktos może mi krok po kroku opowiedzieć jak to powinno przebiegać? Do tego potrzebna bedzie pewnie nie duża ilosc piachu..Czy kupie piasek workowany?jezeli tak to jaki? Prosze o wskazówki odnośnie polozenia granicy z jednego pasa kostki brukowej lub granitowej i ktorą do tego polecacie. Mysle ze nie jest to jakos trudne i dam rade zrobić to sam.Prosze o wskazowki pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
przemo1 19.08.2018 12:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Sierpnia 2018 (edytowane) Jeśli to teren rekreacyjny i największym obciążenieniem dla tego obrzeża będzie kosiarka lub sam właściciel, to nada się dowolna kostka (wg gustu - ja np wolę granit) i dowolny piasek. Wyznacz teren na rabatę (np rozłóż wąż ogrodowy), zdejmij darń, przekop /rozgrab i usuń chwasty, wykop dołek dookoła, wysyp piasek z cementem (na upartego może być i sam piasek, chyba że bardzo miękko masz) i rozłóż kostkę pamiętając, żeby górna powierzchnia nie była wyżej niż poziom ziemi trawnika- łatwiej będzie kosić. Potem całość "zafuguj" piasko-cementem (tu już im drobniejszy piasek tym lepiej) .Pod podsypkę możesz też dać szerszy pasek agrotkaniny i wywinąć go do góry wewnątrz rabaty - ograniczy przerastanie chwastów. Piasek kupisz w workach, ale będzie zdecydowanie drożej niż luzem. Edytowane 19 Sierpnia 2018 przez przemo1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
m.trybulec 31.08.2018 12:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Sierpnia 2018 Pod granit suchy cement będzie OK, ale pod kostkę brukową już nie. Wtedy układaj na piasku. Ze względów estetycznych. Cement dostanie wilgoć i pojawią się wykwity. Wrzuć w wyszukiwarkę „układanie kostki” i znajdziesz szczegóły. np. w poradniku na stronie Busz...mu będzie wszystko. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość TwojPan 01.09.2018 15:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Września 2018 Ani pod granit. Ani pod żadną inną kostkę. Pomijam możliwość przebarwienia, ale nie masz szans na ewentualne reklamacje związame z kostką.A najważniejsze jest to, że taki suchy beton pod kostką, sprawia duży problem w razie poprawek a takowe po czasie będą na 100%. Podsyp mączką granitową na ostatnią warstwę i w razie problemów nie ma kłopotu z poprawkami, reklamacjami itd. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 01.09.2018 15:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Września 2018 Robiłem granitowa na suchym betonie - wyszlo rowno, od trzech lat nie bylo potrzeby poprawiania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts