Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Kupno działki z domem, budowa małej hali - Warunki zabudowy i studium uwarunkowań

frontif

Recommended Posts

Dzień dobry,

Szukam domu z zabudowaniami gospodarczymi, a że w moim regionie trudno o takie, szukam też domu z dużą działką i możliwością postawienia małej hali/bud. produkcyjnego na stolarnię - max 200m2.

1. Znaleźliśmy ciekawy dom w dobrej cenie, z odpowiednią działką. Na terenie nie ma MPZP, właściciele nie mają WZ z czasów budowy (2000r.). Działka ma ok. 2000m2, dwa wjazdy, podłużny kształt, więc teoretycznie też miejsce na drugi budynek. Mi się śpieszy z zakupem, właścicielom ze sprzedażą, nie bardzo chcę czekać na wydanie nowych WZ pod drugi budynek na tą działkę. Czy właściciele mogą otrzymać w Gminie kopię WZ z czasów budowy i czy to coś mi da, żeby chociaż zorientować się, czy WZ pozwala procentowo na postawienie drugiego budynku i ewentualne granice zabudowy? Czy o możliwości postawienia hali mogą przesądzić tylko nowe WZ? Nie mogę kupić działki, na której okaże się, że nie postawię hali.

2. Druga sprawa to Studium Uwarunkowań, wg których działki w tej okolicy przeznaczone są na mieszkania i usługi turystyczne (blisko jeziora w miarę). Hala będzie pod stolarnię, ale nieuciążliwą, składanie mebli z połproduktów, ręczne maszyny stolarskie głównie. Może być bez odwiedzin klientów, lub rzadko. Firma zarejestrowana pod ten adres jako główne miejsce wykonywania działalności. Wniosek - żadne to usługi turystyczne, ale też nie sklep czy salon czegoś tam, raczej wymiarowo przydomowy warsztat w budynku gospodarczym. Czy WZ w związku z symbolem ze Studium zakaże prowadzenia tego typu działalności i postawienia małej hali?

Jeżeli to ma jakieś znaczenie - chodzi o Szczecin i okolice, sama działka podlega i znajduje się na skraju gminy Goleniów.