Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Zabudowa tarasu -technologia

Recommended Posts

Witam wszystkich,

Wrzuciłem ten temat tutaj ponieważ planuję wykonać zabudowę tarasu we własnym zakresie. Dodam jeszcze że cały dom wybudowałem własnoręcznie.

Sprawa wygląda nastepująco:

1. Zabudowa ma dotyczyć tarasu znajdującego się nad garażem

2. Powierzchnia do zabudowy ~3x7m

3. Pod garażem płyta fundamentowa, tak jak pod resztą domu

4. Taras posiada pełny murek o wysokości ~1metra. Do wykonania byłyby 3 ściany na wysokość +2m ( czwarta oczywiście to budynek :)

5. Co do budynku - wykonany przy wykorzystaniu BK

6. Planowany dach płaski ( spad do 3%). Planuję wiązary, pokrycie lekkie, blacha, blachodachówka itp a nie ceramika.

No i tu zaczynają się moje dylematy co do wyboru technologii wykonania:

1. Zrobienie zabudowy w technologii takiej jak reszta domu, czyli BK

2. Drugie rozwiązanie zasugerowane przez znajomych, to konstrukcja szkieletowa.

Poniżej przedstawię w skrócie za i przeciw:

Ad.1 (BK)

Za

- ta sama technologia, skoro dom w tym wybudowałem, to z tym też dam radę

Przeciw

- ciężar konstrukcji który trzeba będzie uwzględnić przy obliczeniach

- największy minus - konieczność wykonania wieńca - sprawa wygląda niestety tak że po pierwsze dom jest normalnie zamieszkały, ze wstępnych obliczeń wieniec to jest tak z pół kubika, więc nikt mi tego w życiu by nie przyniósł, a co dopiero 'wpompował', pozostaje więc mieszanie ręcznie w wiaderku ( masakra jakaś)

Ad.2 (Szkielet)

Za

- lekka konstrukcja, nie wymaga jakiś strasznych obliczeń ze względu na obciążenie i co ważne nie wymaga wylewania wieńca

Przeciw:

- nie znam tej technologii, nie wiem czy dam radę

- szkielet sprawia wrażenie mniej trwałego - nie wiem czy na pewno

- pozostała część domu to BK ocieplona styropianem, skoro dokładamy szkielet z ociepleniem, to czy coś się na styku nie będzie działo ( mam na myśli pracowanie konstrukcji)

Z góry dziękuje za wszelkie sugestie i pozdrawiam

Tomasz

- największy minus - konieczność wykonania wieńca - sprawa wygląda niestety tak że po pierwsze dom jest normalnie zamieszkały, ze wstępnych obliczeń wieniec to jest tak z pół kubika, więc nikt mi tego w życiu by nie przyniósł, a co dopiero 'wpompował', pozostaje więc mieszanie ręcznie w wiaderku ( masakra jakaś)

A jaki problem zamowic to z dowozem z betoniarni zeby wyrzucili na dzialce? Wielokrotnie tak robilem na budowach i na wlasnej dzialce takze. Nikt nigdy nie robil problemu z urobieniem malej ilosci. Zawsze jakas przyczepke mozna wylozyc folia i na pake wrzucic. Tylko pamietac o nosnosci, bo pol kubika to ponad tona ;)

Wg mnie rob beton - do mnie szkielet nigdy nie przemawial z uwagi na klimat w Polce. Ale na pewno znajda sie tacy co mnie tu zaraz pojada jaki to jestem zacofany ze wyznaje technologie murowane ;)