t0m3q 20.08.2018 12:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Sierpnia 2018 Witam wszystkich, Wrzuciłem ten temat tutaj ponieważ planuję wykonać zabudowę tarasu we własnym zakresie. Dodam jeszcze że cały dom wybudowałem własnoręcznie. Sprawa wygląda nastepująco: 1. Zabudowa ma dotyczyć tarasu znajdującego się nad garażem 2. Powierzchnia do zabudowy ~3x7m 3. Pod garażem płyta fundamentowa, tak jak pod resztą domu 4. Taras posiada pełny murek o wysokości ~1metra. Do wykonania byłyby 3 ściany na wysokość +2m ( czwarta oczywiście to budynek 5. Co do budynku - wykonany przy wykorzystaniu BK 6. Planowany dach płaski ( spad do 3%). Planuję wiązary, pokrycie lekkie, blacha, blachodachówka itp a nie ceramika. No i tu zaczynają się moje dylematy co do wyboru technologii wykonania: 1. Zrobienie zabudowy w technologii takiej jak reszta domu, czyli BK 2. Drugie rozwiązanie zasugerowane przez znajomych, to konstrukcja szkieletowa. Poniżej przedstawię w skrócie za i przeciw: Ad.1 (BK) Za - ta sama technologia, skoro dom w tym wybudowałem, to z tym też dam radę Przeciw - ciężar konstrukcji który trzeba będzie uwzględnić przy obliczeniach - największy minus - konieczność wykonania wieńca - sprawa wygląda niestety tak że po pierwsze dom jest normalnie zamieszkały, ze wstępnych obliczeń wieniec to jest tak z pół kubika, więc nikt mi tego w życiu by nie przyniósł, a co dopiero 'wpompował', pozostaje więc mieszanie ręcznie w wiaderku ( masakra jakaś) Ad.2 (Szkielet) Za - lekka konstrukcja, nie wymaga jakiś strasznych obliczeń ze względu na obciążenie i co ważne nie wymaga wylewania wieńca Przeciw: - nie znam tej technologii, nie wiem czy dam radę - szkielet sprawia wrażenie mniej trwałego - nie wiem czy na pewno - pozostała część domu to BK ocieplona styropianem, skoro dokładamy szkielet z ociepleniem, to czy coś się na styku nie będzie działo ( mam na myśli pracowanie konstrukcji) Z góry dziękuje za wszelkie sugestie i pozdrawiam Tomasz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pawloslaw 20.08.2018 12:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Sierpnia 2018 - największy minus - konieczność wykonania wieńca - sprawa wygląda niestety tak że po pierwsze dom jest normalnie zamieszkały, ze wstępnych obliczeń wieniec to jest tak z pół kubika, więc nikt mi tego w życiu by nie przyniósł, a co dopiero 'wpompował', pozostaje więc mieszanie ręcznie w wiaderku ( masakra jakaś) A jaki problem zamowic to z dowozem z betoniarni zeby wyrzucili na dzialce? Wielokrotnie tak robilem na budowach i na wlasnej dzialce takze. Nikt nigdy nie robil problemu z urobieniem malej ilosci. Zawsze jakas przyczepke mozna wylozyc folia i na pake wrzucic. Tylko pamietac o nosnosci, bo pol kubika to ponad tona Wg mnie rob beton - do mnie szkielet nigdy nie przemawial z uwagi na klimat w Polce. Ale na pewno znajda sie tacy co mnie tu zaraz pojada jaki to jestem zacofany ze wyznaje technologie murowane Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
t0m3q 21.08.2018 08:56 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Sierpnia 2018 Dzięki za odpowiedź, Czyli w zasadzie przemęczyć się z tym betonem a reszta jest do ogarnięcia. PozdrT. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts