Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Podparcie płatwi

cimcia

Recommended Posts

Witam.

Jest to mój pierwszy post i na początku chciałbym pozdrowić wszystkich forumowiczów.

Mam pewien problem, a mianowicie cieśle zostawili mi na budowie takie "coś" a mianowicie chodzi o podparcie płatwi. Na pewno nie powinno wyglądać tak jak na zdjęciu. Chcę w tym momencie ocieplać strych i po prostu nie wiem jak się tego bubla pozbyć. Mam kilka pomysłów:

- zastanawiałem się nad lekkim punktowym uniesieniem więźby w celu wymiany podparcia na inne, tylko boję się, że może się to zwalić

- podmurowanie raczej nie wchodzi w grę, ale przyszło mi do głowy zaszałowanie deskami pod płatwią i wykonanie słupka z betonu 25x25cm. Beton zalałbym aż pod samą płatew.

- wykorzystanie kawałków murłaty oraz połączenie ich z podstawą stalową słupa. podstawa 10x10cm a grubość pręta 24mm. Tylko czy było by to wystarczające?

Proszę o jakaś radę czy któryś z moich pomysłów jest dobry lub może zaproponować jakiś lepszy pomysł.

podparcie.jpg

Bierzesz lewarek i podnosisz na kilka milimetrów płatew z więźba (podnosisz do momentu że możesz wyjąć te klocki to jakieś 2 milimetry), i robisz ten betonowy słupek.

Po wykuciu, przed zalaniem papiakami czy zszywkami mocujesz pape. Kiedyś podnosiłem domek drewniany to robiłem takie słupki stalowe z blacha w poziomie (blacha gruba) aby dokładnie docisneło pape i wtedy te słupki stalowe zalewałem betonem

A czy beton nie opada trochę przy wysychaniu? Najpierw wolałbym zaszałować i wylać beton a dopiero później wyciągnąć te buble. Puki co więźba się na nich trzyma. Może udało by się to zrobić bez podnoszenia. W sumie nawet nie wiem jakiego lewarka użyć bo to przecież spory tonaż.

Docelowe podparcie powinno byc na zew scianie nosnej. Wiec musisz wczesniej usunąć to nieodpowiednio wykonane.

Mozesz równiez wymurować podporę z cegły pełnej na zaprawie cem. zamiast betonowania.

A w ogóle to murarz murujący szczytówkę to powinien wtedy zrobić

Lewarek 3 T dla blachy

5 T dla dachówki