cimcia 20.08.2018 16:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Sierpnia 2018 Witam. Jest to mój pierwszy post i na początku chciałbym pozdrowić wszystkich forumowiczów. Mam pewien problem, a mianowicie cieśle zostawili mi na budowie takie "coś" a mianowicie chodzi o podparcie płatwi. Na pewno nie powinno wyglądać tak jak na zdjęciu. Chcę w tym momencie ocieplać strych i po prostu nie wiem jak się tego bubla pozbyć. Mam kilka pomysłów: - zastanawiałem się nad lekkim punktowym uniesieniem więźby w celu wymiany podparcia na inne, tylko boję się, że może się to zwalić - podmurowanie raczej nie wchodzi w grę, ale przyszło mi do głowy zaszałowanie deskami pod płatwią i wykonanie słupka z betonu 25x25cm. Beton zalałbym aż pod samą płatew. - wykorzystanie kawałków murłaty oraz połączenie ich z podstawą stalową słupa. podstawa 10x10cm a grubość pręta 24mm. Tylko czy było by to wystarczające? Proszę o jakaś radę czy któryś z moich pomysłów jest dobry lub może zaproponować jakiś lepszy pomysł. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej733 20.08.2018 17:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Sierpnia 2018 Bierzesz lewarek i podnosisz na kilka milimetrów płatew z więźba (podnosisz do momentu że możesz wyjąć te klocki to jakieś 2 milimetry), i robisz ten betonowy słupek.Po wykuciu, przed zalaniem papiakami czy zszywkami mocujesz pape. Kiedyś podnosiłem domek drewniany to robiłem takie słupki stalowe z blacha w poziomie (blacha gruba) aby dokładnie docisneło pape i wtedy te słupki stalowe zalewałem betonem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cimcia 20.08.2018 18:15 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Sierpnia 2018 A czy beton nie opada trochę przy wysychaniu? Najpierw wolałbym zaszałować i wylać beton a dopiero później wyciągnąć te buble. Puki co więźba się na nich trzyma. Może udało by się to zrobić bez podnoszenia. W sumie nawet nie wiem jakiego lewarka użyć bo to przecież spory tonaż. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
d7d 20.08.2018 18:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Sierpnia 2018 To wygląda na samowolę.Płatew chyba powinna opierać się na ścianie szczytowej a nie na bloczku na stropie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
młotek 20.08.2018 19:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Sierpnia 2018 Docelowe podparcie powinno byc na zew scianie nosnej. Wiec musisz wczesniej usunąć to nieodpowiednio wykonane.Mozesz równiez wymurować podporę z cegły pełnej na zaprawie cem. zamiast betonowania.A w ogóle to murarz murujący szczytówkę to powinien wtedy zrobićLewarek 3 T dla blachy5 T dla dachówki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts