Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Drewniany daszek nad drzwi jednospadowy.

Adam_89

Recommended Posts

Witam,

Jeżeli nie to miejsce przepraszam i proszę o przeniesienie.

Chciałbym zrobić samodzielnie daszek nad drzwi, będzie to konstrukcja drewniana jednospadowa. Dla podglądu załączam zdjęcie o jaki daszek mam na myśli. I tutaj mam kilka pytań odnośnie przymocowania takiego daszku do ściany.

Daszek nad drzwi.jpg

- czy w punktach oznaczonych niebieskim kwadratem wystarczające będą śruby rozporowe, zdjęcie w załączniku. Słyszałem opinię, że przy takim zadaszeniu należy przewiercić ścianę na wylot.

Śruba rozporowa.jpg

- czy w punkcie oznaczonym czarnym kwadratem wystarczy zastosować kątownik śrubowy, zdjęcie w załączniku. Czy tutaj profesjonaliści stosują inny sposób mocowania, czy może podpora pozioma musi być włożona w podporę przyścienną.

Kątownik.jpg

-czy w punkcie oznaczonym czerwonym kwadratem wystarczy zastosować tradycyjne wkręty do drewna

Będę pierwszy raz robił tego rodzaju daszek dlatego proszę o podpowiedź.

Z góry dziękuje

W punktach niebieskich mocowanie zależy wielkości daszku (masa + ew. obciążenie śniegiem), od jakości /rodzaju ściany, ale moim zdaniem wiercenie na wylot to ostateczność. Dobrze dobrane kołki lub kotwa chemiczna powinny wystarczyć.

Czarny punkt to w wykonaniu stolarza połączenie wpuszczane. Kątownik będzie niezbyt estetyczny, lepiej daj wkręt ciesielski od tyłu (lekko wypuszczony w pionową belkę, aby nie odsuwał jej od ściany).

Punkt czerwony - zwykłe wkręty wystarczą, ale ciesielskie będą lepsze. Szczególnie wiercone pod kątem prostym do skośnego zastrzału (słabsze ale ładniejsze rozwiązanie od wiercenia pod kątem prostym do ściany).