Adam_89 21.08.2018 10:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Sierpnia 2018 Witam, Jeżeli nie to miejsce przepraszam i proszę o przeniesienie. Chciałbym zrobić samodzielnie daszek nad drzwi, będzie to konstrukcja drewniana jednospadowa. Dla podglądu załączam zdjęcie o jaki daszek mam na myśli. I tutaj mam kilka pytań odnośnie przymocowania takiego daszku do ściany. - czy w punktach oznaczonych niebieskim kwadratem wystarczające będą śruby rozporowe, zdjęcie w załączniku. Słyszałem opinię, że przy takim zadaszeniu należy przewiercić ścianę na wylot. - czy w punkcie oznaczonym czarnym kwadratem wystarczy zastosować kątownik śrubowy, zdjęcie w załączniku. Czy tutaj profesjonaliści stosują inny sposób mocowania, czy może podpora pozioma musi być włożona w podporę przyścienną. -czy w punkcie oznaczonym czerwonym kwadratem wystarczy zastosować tradycyjne wkręty do drewna Będę pierwszy raz robił tego rodzaju daszek dlatego proszę o podpowiedź. Z góry dziękuje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
przemo1 21.08.2018 11:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Sierpnia 2018 W punktach niebieskich mocowanie zależy wielkości daszku (masa + ew. obciążenie śniegiem), od jakości /rodzaju ściany, ale moim zdaniem wiercenie na wylot to ostateczność. Dobrze dobrane kołki lub kotwa chemiczna powinny wystarczyć.Czarny punkt to w wykonaniu stolarza połączenie wpuszczane. Kątownik będzie niezbyt estetyczny, lepiej daj wkręt ciesielski od tyłu (lekko wypuszczony w pionową belkę, aby nie odsuwał jej od ściany). Punkt czerwony - zwykłe wkręty wystarczą, ale ciesielskie będą lepsze. Szczególnie wiercone pod kątem prostym do skośnego zastrzału (słabsze ale ładniejsze rozwiązanie od wiercenia pod kątem prostym do ściany). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jm.yarec 21.08.2018 21:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Sierpnia 2018 w miejscu zielonych kółek - kątowniki perforowane - daszek "nie zjedzie" > Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Adam_89 23.08.2018 19:53 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Sierpnia 2018 Witam,Jutro wszystko dokładnie pomierzę i podam wymiary samego daszku i drewnianych elementów.Czytałem trochę o ciesielskich połączeniach, może się skusze na takie.Przepraszam za opóźnienie ale trochę zamieszania z inna sprawą mam w domu.Pozdrawiam, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts