EdytaMaz 21.08.2018 11:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Sierpnia 2018 Dzień-dobry Wszystkim przeglądającym forum! Jak wielu z Was obecnie i ja stoję przed wyborem kotła na pellet. Z uwagi na miejscowy serwis chciałbym dokonać zakupu u lokalnego sprzedawcy któregoś spośrod poniższych kotłów dla starego, w pelni wyremontowanego domu (niewolnostojacego, jest to tzw. "czworak") o pow. ok. 100m2: Zaproponowano mi: - Kostrzewa Twin Bio Luxury 8kW z zasobnikiem 300l.- Heiztechnik One Basic 8kW z zasobnikiem 80l.- Greń EG Pellet Lite 10kW z zasobnikiem 170l. z sondą lamba i wentylatorem wyciągowym w standardzie- Lazar Smartfire 11kW z zasobnikiem 165l. Mój budżet to 12tys. zł brutto za sam kocioł. Mam również pytanie, czy stary ceglany komin wymaga zainstalowania wkładu kominowego? Otrzymuję skrajnie różne odpowiedzi od miejscowych instalatorów (są to Panowie "starej daty" i wywnioskowałam, że chyba nie bardzo są zorientowani w kotłach pelletowych) stąd chciałabym się u pewnić, gdyż dla komina o wysokości ok. 10m proponują mi taki wkład za dodatkową kwotę 1tys. zł. Bardzo proszę o pomoc we wskazaniu z powyższej listy najodpowiedniejszego kotła. Dziękuję z góry za każdą odpowiedź i sama oczywiście też przeglądam podobne tematy i opinie na forum. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sickboy 21.08.2018 12:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Sierpnia 2018 Posiadam Kostrzewę*mini bio 20kw i jestem w pełni zadowolony zarówno z wykonania pieca + instalacja, jak i prostoty obsługi... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barliniak 21.08.2018 18:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Sierpnia 2018 Też miałem kiedyś fiata 126p i byłem zadowolony z prostoty jego obsługi.Czy teraz kupił bym go jeszcze raz.Odpowiedź brzmi :NIE. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
EdytaMaz 23.08.2018 09:32 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Sierpnia 2018 Chyba sezon urlopwy dotyczy tez forum, wiec staram sie maxymalnie sama wydumac, ktory kociol bedzie odpowiedni. Nakorzystniejsza oferte dostalam na Kostrzewe. Czy ktorys z.Panow moze mi odpowiedziec, czy ten kociol ma wymiennik ciepla pionowy, czy poziomy? Wszystkie sieciowe poradniki jedonznacznie radza wybierac pionowy... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barliniak 23.08.2018 16:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Sierpnia 2018 Wybierz taki aby można było go serwisować bez problemów.Pieca nie wyreguluje Ci hydraulik który będzie montował no chyba ,że monter jest też serwisantem.Z tej listy którą podałaś jak dla mnie kolejność na liście to: 1 HZT One ale tylko z dodatkowym zbiornikiem, 2-Lazar (troszkę wysoki załadunek pelletu jeśli chodzi o panie),3 Greń ( spore wyjście kominowe 150mm i pojemność wodna), 4-Kostrzewa( wymiennik pionowy ale czyszczenie o zgrozo nie chciał bym tego czyścić .Może rozważ zakup jakiegoś innego kotła z tej listy którą podałaś. Na forum działa godny polecenia Puławiak i może też w miarę blisko Twojego zamieszkania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
EdytaMaz 23.08.2018 18:03 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Sierpnia 2018 Dziekuje za bardzo rzeczowa odpowiedz! Teraz mam juz jako taki poglad. Dzisiaj zaproponowano mi jeszcze Biawar Pellux Compact 12kW ze zbiornikiem 200l. lub 300l. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
EdytaMaz 26.09.2018 05:30 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Września 2018 Wybór padł na ww. kocioł. Kompletuje do niego potrzebne do montażu akcesoria, na chwilę obecną już posiadam: - pompa Grundfos Alpha2 Auto Adapt - pompa Grundfos Alpha2L x 2szt. - Regulus DBV 1 zawór schładzający - Esbe VTC 511 zawór temperaturowy - RTL Honeywell prosty do podłogówki - filtr wodny 2szt. - zawór kulowy z dławikiem 5szt. - zawór kulowy z filtrem 1szt. - zawor mosiężny trzpień 1szt. - zawór zwrotny - grupa bezpieczeństwa 3bar - naczynie przeponowe Reflex CWU 35l. - naczynie przeponowe Reflex C.O. 12l. - kompletny wkład kominowy ze stali 1.4404 L50 Czego jeszcze potrzebuję? Zawór 3d z siłownikiem? Jeśli tak, jakiej marki siłownik? Afriso, Esbe, Herz, Belimo? Podpowie ktoś z Panów instalatorów? Dziękuję- Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
przemkow91 27.09.2018 10:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Września 2018 (edytowane) Witam, Podepnę się pod temat co by nie zakładać nowego o tym samym.... U mnie dylemat pojawił się pomiędzy następującymi piecami i ustawiłem je w następującym szeregu...jak bardzo daleko jestem od właściwego wyboru - proszę o rade. Osobiście celuje bardziej w kotły na 2 miejscu, piec ma ogrzać ~160m2 po podłogach, w całości ogrzewanie podłogowe i zbiornik na cwu 300l. 1. Edilkamin Laguna P 12 1. Slimpel Automat 15 + ew. półautomat - cena trochę wysoka + jakość/wykonanie wg. mnie bije na głowę konkurencje, - trudno dostępny serwis - slimpel wysoko umieszczony zasyp podajnika pelletu 2. Biawar Pellux Compact 12kW 2. SAS BIO SOLID 14kW + faworyt cena/jakość, + opinie użytkowników, + serwis/obsługa gwarancyjna - drobne awarie/usterki 3. Galmet GENESIS PLUS KPP 15kW 3. Kostrzewa MINI BIo Luxury 12kw 3. KIPI SLIMEKO 12kW 3. STALMARK EKO SILVER 14 kW - o tych piecach najmniej informacji udało mi się uzyskać, a opinii w sieć praktycznie nie ma... Edytowane 27 Września 2018 przez przemkow91 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
eliks 27.09.2018 13:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Września 2018 Do Laguny nie ma problemu z serwisem ani częściami, zresztą czy widziałeś gdzieś temat i problemach z tym kotłem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kondensat 27.09.2018 18:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Września 2018 (edytowane) Wybór padł na ww. kocioł. Kompletuje do niego potrzebne do montażu akcesoria, na chwilę obecną już posiadam: - pompa Grundfos Alpha2 Auto Adapt - pompa Grundfos Alpha2L x 2szt. - Regulus DBV 1 zawór schładzający - Esbe VTC 511 zawór temperaturowy - RTL Honeywell prosty do podłogówki - filtr wodny 2szt. - zawór kulowy z dławikiem 5szt. - zawór kulowy z filtrem 1szt. - zawor mosiężny trzpień 1szt. - zawór zwrotny - grupa bezpieczeństwa 3bar - naczynie przeponowe Reflex CWU 35l. - naczynie przeponowe Reflex C.O. 12l. - kompletny wkład kominowy ze stali 1.4404 L50 Czego jeszcze potrzebuję? Zawór 3d z siłownikiem? Jeśli tak, jakiej marki siłownik? Afriso, Esbe, Herz, Belimo? Podpowie ktoś z Panów instalatorów? Dziękuję- A jaką masz instalację?Tylko grzejniki,tylko podłogówka,mieszana?Jeżeli będzie zawór 3D to oczywiście najlepszy ESBE Widzę po zakupach że kocioł będzie w układzie zamkniętym to zawór bezp.3bar jest za duży.Kocioł Biawara to dobry wybór Edytowane 27 Września 2018 przez Kondensat Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
przemkow91 28.09.2018 06:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Września 2018 Do Laguny nie ma problemu z serwisem ani częściami, zresztą czy widziałeś gdzieś temat i problemach z tym kotłem? W ogóle nie widziałem żadnego postu/wpisu na temat tego kotła, druga kwestia to jak teraz zacząłem szukać go w sprzedaży to jeden ze sprzedawców stwierdził, że kocioł P12 został wycofany ze sprzedaży i "zastąpił go P18 który był wcześniej też dostępny" A co kolega poleca z wyżej wymienionych ew. innego proponuje? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
radik81 28.09.2018 06:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Września 2018 Laguna P 12 i P 18 to konstrukcyjnie te same kotły. P 12 ma elektronicznie ograniczoną moc. Włosi zrezygnowali z produkcji P 12 bo mogą zarobić więcej praktycznie na tym samym kotle. I tak dłuższy czas sprzedawali te kotły za "psie" pieniądze. Jeszcze nie tak dawno można było kupić Lagunę P 12 za niecałe 10000 zł wraz z zestawem pompowym. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
przemkow91 28.09.2018 06:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Września 2018 a teraz jej nigdzie nie ma nawet za 13tyś Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
radik81 28.09.2018 07:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Września 2018 Niestety. Zerknij jeszcze na Termikę również ze "stajni" Edilkamina. Kocioł godny uwagi za rozsądne pieniądze. Termika 12 kw kosztuje coś około 9300zł na 8%. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
eliks 28.09.2018 08:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Września 2018 Tak. Termika to taki Red Compact, tyle że taniej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
przemkow91 28.09.2018 08:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Września 2018 Niestety. Zerknij jeszcze na Termikę również ze "stajni" Edilkamina. Kocioł godny uwagi za rozsądne pieniądze. Termika 12 kw kosztuje coś około 9300zł na 8%. A czym różnią się te dwa kotły Termiki - sterownikiem? https://allegro.pl/kociol-piec-na-pellet-pelet-termika-12-kw-5-klasa-i6682941751.html https://allegro.pl/kociol-na-pellet-pelet-termika-12-kw-5-klasa-i6885008599.html nie jest to żadna reklama sprzedawcy... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
radik81 28.09.2018 10:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Września 2018 Szczerze mówiąc trudno powiedzieć. Myślę, że ten tańszy jest bez zestawu pompowego.Zerknij tu;http://sanitsystem.pl/id,2084/prod,kociol-edilkamin-termika-12-kw+montazkocioł z zestawem pompowym. Ja kupowałem tu Lagunę P 12.A najlepiej kontaktuj się z kolegą Puławiakiem z tego forum on się tym zajmuje. Facet zna się na rzeczy jak mało kto i napewno doradzi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
przemkow91 28.09.2018 10:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Września 2018 Kilka miesięcy temu kolega Puławiak doradził tak "...sugerowałbym Lagunę nowocześniejszy kocioł lepiej wyposażony i do tego niewiele droższy niż Termika..." Wtedy była jeszcze laguna 12 dostępna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
eliks 28.09.2018 11:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Września 2018 Musisz brać z układem pomowym, na to kocioł ma miejsce, pod to jest przystosowany i bez tego nie powinien być w ogóle sprzedawany, tyle że niektóre sklepy liczą sobie za to 1000zł netto dopłaty. Przeróbka jakakolwiek nie ma sensu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
przemkow91 28.09.2018 11:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Września 2018 Rozumiem że pozostałe propozycje nie są godne uwagi...myślałem o tym biawarze Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts