Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Kocioł na pellet - który z proponowanych przez lokalnego dystrybutora?

EdytaMaz

Recommended Posts

To lepsza i tańsza opcja niż UPS .

Schładza kocioł bez prądu , z grubsza pisząc to po osiągnieciu nastawy otwiera się i dopuszcza zimną wodę z sieci wodociągowej , ktora jest pod ciśnieniem i nie potzrebuje prądu do działania , w tym samym czasie gorąca woda z kotła leci rurką spustową do kanalizy (jeśli jest tam podłączona)

https://kotly.com/pl/459-zawor-schladzajacy-dwufunkcyjny-syr-5067-34-z-reduktorem-cisnienia.html

• Odpowiedzi 110
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Ale wlasnie u mnie jest zupelnie inaczej, bo nie mam wody z wodociagow tylko z wlasnego ujecia, czyli w kotlowni mam zalezny od pradu hydrofor, a w studni zalezną od pradu pompe. Dlatego zapytalam, jaka funkcje spelni u mnie zawor schladzajacy w wypadku braku pradu, ze kolega Pulawiak nie jest przychylny zasilaczowi UPS?

Nie mam sil do lokalynch "instalatorow". Przyjechal "fachowiec" wyslany do mnie prze samego producenta kotla. Rzucil okiem na to, co skompletowalam do montazu i mowi: jedna pompa 2L niepotrzebna, zawor temepraturowy 55 Esbe niepotrzebny, zawor schladzajacy niepotrzebny, reduktor do zaworu Regulus niepotrzebny, grupa bezpeczenstwa niepotrzebna, zawor 3d i silownik niepotrzebne, wklad kominowy niepotrzebny, Z-etka niepotrzebna.

Wzamian proponuje jakis zawor 4d i zero innych dodatkowych "gadzetow".

Czy moze mi ktos z kolegow-instalatorow wytlumaczyc, czemu producent kotla wysyla czlowieka, ktory proponuje montaz niezgodny z wlasnym schematem i wbrew przepisom o kotlowniach? Rece opadaja....

Moze ktos z Panow instalatoow czytajacych chcialby podjac sie montazu w okolicy Suwałk?

Edytowane przez EdytaMaz

Nie mam sil do lokalynch "instalatorow". Przyjechal "fachowiec" wyslany do mnie prze samego producenta kotla. Rzucil okiem na to, co skompletowal do.montazu i mowi: jedna pompa 2L niepotrzebna, emepraturowy 55 Esbe niepotrzebny, zawor schladzajacy niepotrzebny, reduktor do zaworu Rgeukus niepotrzebny, grupa bezpeczenstwa niepotrzebna, zawor 3d i silowni niepotrzebne, wklad kominowy niepotrzebny.

Wzamian proponuje jakis zawor 4d i zero innych dodatkowych "gadzetow".

Czy moze mi ktos z kolegow-instalatorow wytlumaczyc, czemu producent kotla wysyla czlowieka, ktory proponuje montaz niezgodny z wlasnym schematem i wbrew przepisom o kotlowniach? Rece opadaja....

he he he mówiłem że tak będzie. Dlatego lepiej ustalić sobie pewne sprawy przed montażem Z instalatorem.

Pytanie do kolegi Pulawiak. Ale co ustalac? Wyszlam z zalozenia, ze "sztuka" jest jedna dla danej branzy i jest np. uklad zamkniety jak u mnie to pewne elementy montazu pozostaja wspolne, tj. w oparciu o czesto te same, ale o roznych parametrach technicznych elementy (a te w oparciu o rady kolegow z forum dobieralam dobiazgrowo). Wyczulam, ze instalator wolalby popracowac 5-6h i "skasowac" te same pieniadze niz przy zgodnym ze sztuka montazu, ale 2-dniowym.

A to się akurat zgadza dlatego pewne rzeczy trzeba ustalać wcześniej. A jeszcze pewnie chłop będzie musiał się zapoznać z zasadami montażu pewnych produktów które mu kupiłaś a to będzie wymagało przemyślenia może nawet trzeba będzie zajrzeć do dtr-ki (takie karteczki/książeczki) w pudełkach z armaturą. A na to trzeba poświęcić czas.

Do tego twojego też się da zastosować tylko instalator musi być chętny. Sam czasami montuję sprzęgła, reduktory ciśnienia, zawory przypompowe, zawory zabezpieczenia termicznego i takie inne tam wynalazki. Zacznij od poszukania chętnego rozgarniętego instalatora. A BS+ to bardzo fajny kocioł bardzo fajnie kompresorem oczyszcza palenisko. https://photos.google.com/share/AF1QipPoqkEp-cGC2Gzee17keQc0tCxvwivjvEjnK0AwkIb0t68aV1seBZ5aZ0p-uJ5YEw/photo/AF1QipOdRYWcVGy0XLvqA4tEVrF6v9vdT5YUeis1DDxn?key=WVdfR3NCcXlVcFdTSkZIS3dMYzJBRHg4UW1DMVFB Edytowane przez Puławiak

Tak wiec zrobie. Ten, ktory byl najbardziej nie mogl, albo nie chcial zrozumiec tego zaworu 3d w sensie, czemu tylko 4 kvs mowiac, ze "nie wiem, ile bedzie Pani czekala az grzejniki sie zagrzeja i nie wiem jak pompa bedzie z czyms takim pracowala". Wiec albo ja blednie wytypowalam zawor, albo instalator nie rozumiem zasady jego dzialania.

nstalatora do zaworu 3d z silownikiem, ale walczymy teraz ze slusznoscia instalacji zaworu schladzajacego. Kategorycznie odmawia mi jego instalacji. W jednej z wypowiedzi wyzej kolega Kondenat wspomnial o tym, ze jesli planuje montaz zaworu Esbee 55 stopni to wypadaly zastosowac sprzeglo, a instalator uwaza, ze sam ten zawor jest juz sprzeglem w instalacji.

Wylumaczy mi ktos? Nie chce dac sie wprowadzic w przyslowiowe maliny.

nstalatora do zaworu 3d z silownikiem, ale walczymy teraz ze slusznoscia instalacji zaworu schladzajacego. Kategorycznie odmawia mi jego instalacji. W jednej z wypowiedzi wyzej kolega Kondenat wspomnial o tym, ze jesli planuje montaz zaworu Esbee 55 stopni to wypadaly zastosowac sprzeglo, a instalator uwaza, ze sam ten zawor jest juz sprzeglem w instalacji.

Wylumaczy mi ktos? Nie chce dac sie wprowadzic w przyslowiowe maliny.[/quote

Jak w układzie są dwa zawory 3D (tu VTC-przy kotle i VRG-na grzejniki to powinny być rozdzielone sprzęgłem)ja sobie tego nie wymyśliłem w załączniku oryginalny schemat Biawara

Owszem możesz zrezygnować ze sprzegła(wtedy musisz zrezygnowac również z VRG) ale pozbawiasz się sterowania instalacją pogodowo a po drugie na instalację pójdzie wtedy tyle ile na kotle W proponowanej wersji pogodówka pilnuje temp.na instalację a resztę roboty robią zawory termostatyczne na grzejnikach.Co do zaworu DBV to od razu mówiłem że nie widze sensu jego montażu przy hydroforze

Pellet+OP+CO+CWU.jpg

Edytowane przez Kondensat