cuuube 05.10.2018 08:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Października 2018 To lepsza i tańsza opcja niż UPS .Schładza kocioł bez prądu , z grubsza pisząc to po osiągnieciu nastawy otwiera się i dopuszcza zimną wodę z sieci wodociągowej , ktora jest pod ciśnieniem i nie potzrebuje prądu do działania , w tym samym czasie gorąca woda z kotła leci rurką spustową do kanalizy (jeśli jest tam podłączona) https://kotly.com/pl/459-zawor-schladzajacy-dwufunkcyjny-syr-5067-34-z-reduktorem-cisnienia.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
EdytaMaz 05.10.2018 09:23 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Października 2018 Ale wlasnie u mnie jest zupelnie inaczej, bo nie mam wody z wodociagow tylko z wlasnego ujecia, czyli w kotlowni mam zalezny od pradu hydrofor, a w studni zalezną od pradu pompe. Dlatego zapytalam, jaka funkcje spelni u mnie zawor schladzajacy w wypadku braku pradu, ze kolega Pulawiak nie jest przychylny zasilaczowi UPS? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cuuube 05.10.2018 09:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Października 2018 To zmienia postać rzeczy , a UPS będzie też na hydrofor ? Chyba nie uciągnie Naprawdę garstką peletu nie zagotujesz kotła . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Puławiak 05.10.2018 10:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Października 2018 To zmienia postać rzeczy , a UPS będzie też na hydrofor ? Chyba nie uciągnie Naprawdę garstką peletu nie zagotujesz kotła . A aaa do hydroforu? To tak jak najbardziej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
EdytaMaz 09.10.2018 13:56 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Października 2018 Dojechal reduktor Honeywell. Czy manometr do niego jest konieczny? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
EdytaMaz 14.10.2018 08:16 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Października 2018 (edytowane) Nie mam sil do lokalynch "instalatorow". Przyjechal "fachowiec" wyslany do mnie prze samego producenta kotla. Rzucil okiem na to, co skompletowalam do montazu i mowi: jedna pompa 2L niepotrzebna, zawor temepraturowy 55 Esbe niepotrzebny, zawor schladzajacy niepotrzebny, reduktor do zaworu Regulus niepotrzebny, grupa bezpeczenstwa niepotrzebna, zawor 3d i silownik niepotrzebne, wklad kominowy niepotrzebny, Z-etka niepotrzebna. Wzamian proponuje jakis zawor 4d i zero innych dodatkowych "gadzetow".Czy moze mi ktos z kolegow-instalatorow wytlumaczyc, czemu producent kotla wysyla czlowieka, ktory proponuje montaz niezgodny z wlasnym schematem i wbrew przepisom o kotlowniach? Rece opadaja....Moze ktos z Panow instalatoow czytajacych chcialby podjac sie montazu w okolicy Suwałk? Edytowane 14 Października 2018 przez EdytaMaz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Puławiak 14.10.2018 08:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Października 2018 Nie mam sil do lokalynch "instalatorow". Przyjechal "fachowiec" wyslany do mnie prze samego producenta kotla. Rzucil okiem na to, co skompletowal do.montazu i mowi: jedna pompa 2L niepotrzebna, emepraturowy 55 Esbe niepotrzebny, zawor schladzajacy niepotrzebny, reduktor do zaworu Rgeukus niepotrzebny, grupa bezpeczenstwa niepotrzebna, zawor 3d i silowni niepotrzebne, wklad kominowy niepotrzebny. Wzamian proponuje jakis zawor 4d i zero innych dodatkowych "gadzetow". Czy moze mi ktos z kolegow-instalatorow wytlumaczyc, czemu producent kotla wysyla czlowieka, ktory proponuje montaz niezgodny z wlasnym schematem i wbrew przepisom o kotlowniach? Rece opadaja.... he he he mówiłem że tak będzie. Dlatego lepiej ustalić sobie pewne sprawy przed montażem Z instalatorem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Slawko123 14.10.2018 08:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Października 2018 Wygląda na to, że ten instalator nauczył się jednego schematu jak malpa i wszędzie go stosuje nie mając pojęcia co do czego służy i po co jest. Ja bym pogonil i poprosił o innego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
EdytaMaz 14.10.2018 08:51 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Października 2018 Pytanie do kolegi Pulawiak. Ale co ustalac? Wyszlam z zalozenia, ze "sztuka" jest jedna dla danej branzy i jest np. uklad zamkniety jak u mnie to pewne elementy montazu pozostaja wspolne, tj. w oparciu o czesto te same, ale o roznych parametrach technicznych elementy (a te w oparciu o rady kolegow z forum dobieralam dobiazgrowo). Wyczulam, ze instalator wolalby popracowac 5-6h i "skasowac" te same pieniadze niz przy zgodnym ze sztuka montazu, ale 2-dniowym. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Puławiak 14.10.2018 09:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Października 2018 A to się akurat zgadza dlatego pewne rzeczy trzeba ustalać wcześniej. A jeszcze pewnie chłop będzie musiał się zapoznać z zasadami montażu pewnych produktów które mu kupiłaś a to będzie wymagało przemyślenia może nawet trzeba będzie zajrzeć do dtr-ki (takie karteczki/książeczki) w pudełkach z armaturą. A na to trzeba poświęcić czas. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
EdytaMaz 14.10.2018 11:06 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Października 2018 Dumam, czy zamiast omawianego kotla nie kupic duńskiego kotla BS+ 10kW. Czy w jego przypadku daloby się wykorzystac ww. akcesoria, ktore posiadam (nie mam juz mozliwosci zwrotu)? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Puławiak 14.10.2018 11:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Października 2018 (edytowane) Do tego twojego też się da zastosować tylko instalator musi być chętny. Sam czasami montuję sprzęgła, reduktory ciśnienia, zawory przypompowe, zawory zabezpieczenia termicznego i takie inne tam wynalazki. Zacznij od poszukania chętnego rozgarniętego instalatora. A BS+ to bardzo fajny kocioł bardzo fajnie kompresorem oczyszcza palenisko. https://photos.google.com/share/AF1QipPoqkEp-cGC2Gzee17keQc0tCxvwivjvEjnK0AwkIb0t68aV1seBZ5aZ0p-uJ5YEw/photo/AF1QipOdRYWcVGy0XLvqA4tEVrF6v9vdT5YUeis1DDxn?key=WVdfR3NCcXlVcFdTSkZIS3dMYzJBRHg4UW1DMVFB Edytowane 14 Października 2018 przez Puławiak Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
EdytaMaz 14.10.2018 11:43 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Października 2018 Tak wiec zrobie. Ten, ktory byl najbardziej nie mogl, albo nie chcial zrozumiec tego zaworu 3d w sensie, czemu tylko 4 kvs mowiac, ze "nie wiem, ile bedzie Pani czekala az grzejniki sie zagrzeja i nie wiem jak pompa bedzie z czyms takim pracowala". Wiec albo ja blednie wytypowalam zawor, albo instalator nie rozumiem zasady jego dzialania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Puławiak 14.10.2018 11:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Października 2018 bez żadnego problemu da radę .toż to tylko 10-12 kW max. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
EdytaMaz 15.10.2018 10:00 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Października 2018 nstalatora do zaworu 3d z silownikiem, ale walczymy teraz ze slusznoscia instalacji zaworu schladzajacego. Kategorycznie odmawia mi jego instalacji. W jednej z wypowiedzi wyzej kolega Kondenat wspomnial o tym, ze jesli planuje montaz zaworu Esbee 55 stopni to wypadaly zastosowac sprzeglo, a instalator uwaza, ze sam ten zawor jest juz sprzeglem w instalacji. Wylumaczy mi ktos? Nie chce dac sie wprowadzic w przyslowiowe maliny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kondensat 15.10.2018 11:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Października 2018 (edytowane) nstalatora do zaworu 3d z silownikiem, ale walczymy teraz ze slusznoscia instalacji zaworu schladzajacego. Kategorycznie odmawia mi jego instalacji. W jednej z wypowiedzi wyzej kolega Kondenat wspomnial o tym, ze jesli planuje montaz zaworu Esbee 55 stopni to wypadaly zastosowac sprzeglo, a instalator uwaza, ze sam ten zawor jest juz sprzeglem w instalacji. Wylumaczy mi ktos? Nie chce dac sie wprowadzic w przyslowiowe maliny.[/quote Jak w układzie są dwa zawory 3D (tu VTC-przy kotle i VRG-na grzejniki to powinny być rozdzielone sprzęgłem)ja sobie tego nie wymyśliłem w załączniku oryginalny schemat Biawara Owszem możesz zrezygnować ze sprzegła(wtedy musisz zrezygnowac również z VRG) ale pozbawiasz się sterowania instalacją pogodowo a po drugie na instalację pójdzie wtedy tyle ile na kotle W proponowanej wersji pogodówka pilnuje temp.na instalację a resztę roboty robią zawory termostatyczne na grzejnikach.Co do zaworu DBV to od razu mówiłem że nie widze sensu jego montażu przy hydroforze Edytowane 15 Października 2018 przez Kondensat Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
EdytaMaz 15.10.2018 12:18 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Października 2018 Dziekuje za wyjasnienie. Niestety moj instalator nie rozumiem zwiazku sprzegla z zaworem vrg. Twierdzi, ze ze sprzegla rezygnujemy, ale zaworu vrg nie musimy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kroitz 15.10.2018 12:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Października 2018 A propo Dunskiego BS+,, nie wiem jaką masz armaturę, i jaki układ ale jesli masz sprzęgło lub zawó ochrony powrotu to się da wykorzystać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kondensat 15.10.2018 17:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Października 2018 Bez sprzęgła pompy ta za VTC i ta za VRG będą pracowały w szeregu a nie powinny.Sprzęgło rozdzieli obiegi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Slawko123 15.10.2018 18:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Października 2018 no i z tematu jaki kocioł zrobił się temat jaka instalacja-szczegóły po co zawory i jakie itd. wracając do tematu, nie doczytałem jeśli było napisane, jaki ten kocioł w końcu będzie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts