Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Kocioł na pellet - który z proponowanych przez lokalnego dystrybutora?

EdytaMaz

Recommended Posts

Kilka miesięcy temu kolega Puławiak doradził tak "...sugerowałbym Lagunę nowocześniejszy kocioł lepiej wyposażony i do tego niewiele droższy niż Termika..." Wtedy była jeszcze laguna 12 dostępna.

Właśnie kilka miesięcy temu.

Dzieki Puławiakowi zdążyłem zakupić P12 przed podwyżką za 9800 zł z układem pompowym. Jeśli nie Lagunę to pewnie myślałbym o kupnie Termiki.

Co do Biawara nie wypowiem się ale z tego co czytam na forum jest z jednym z polecanych kotłów. Musisz pytać użytkowników tego kotła.

• Odpowiedzi 110
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Układ zamkniety, 3m2 podlogowki, a reszta grzejniki. Grupę bezpieczeństwa wymieniłam na 2,5bar.

Jak zamierzasz wykorzystać zawór VTC do ochrony kotła przed korozją niskotemp. to pasuje sprzęgło hydrauliczne(koszt ok.400zł) a za nim np.zaw.3D z siłownikiem zawór ESBE typ VRG 131 (należy dopasować Kvs zaworu)+do niego siłownik ARA661-sterowanie pogodowe(czujnik zewn) Na grzejnikach zawory termostatyczne.Pompa na grzejniki Grundfos Alpha 2 Pozostałe pompy Alpha 2L na zasobnik i za VTC.Wszystkie pompy wystarczą 40ki.Przed każdą pompą filtr osadnikowy+zawór przed filtrem i za pompą a dokłądnie za ZZ. Podłogówkę zrobisz na RTL-u z rozdzielacza grzejnikowego.

Biawar.jpg

Edytowane przez Kondensat

W hurtowni proponuja mi zawor 3d z siłownikiem niemieckiej marki Huch Entec, dla ktorego silownik wyprodukowalo szawjcarskie Belimo AG, ktore tez produkuje sterowniki dla innych wiodacych marek.

Instalator planuje podlaczenie kotla zgodnie z wytycznymi producenta ze schematu kotla, osobiscie uwaza, ze nie widzi potrzeby stosowania tego zaworu Regulus, a jesli juz to zaleca dokupienie reduktora (choc instrukcja zaworu mowi o stosowaniu reduktora, jesli cisnienie w instalacji wynosi powyzej 6bar).

W hurtowni proponuja mi zawor 3d z siłownikiem niemieckiej marki Huch Entec, dla ktorego silownik wyprodukowalo szawjcarskie Belimo AG, ktore tez produkuje sterowniki dla innych wiodacych marek.

Instalator planuje podlaczenie kotla zgodnie z wytycznymi producenta ze schematu kotla, osobiscie uwaza, ze nie widzi potrzeby stosowania tego zaworu Regulus, a jesli juz to zaleca dokupienie reduktora (choc instrukcja zaworu mowi o stosowaniu reduktora, jesli cisnienie w instalacji wynosi powyzej 6bar).

Pierwsze słyszę o jakimś Huch Entec.ESBE to sprawdzona szwedzka jakość.Wg.normy kocioł w układzie zamkniętym powinien posiadać trzy zabezpieczenia:zawór bezpieczeństwa,naczynie przeponowe i urządzenie do odprowadzania nadmiaru ciepła czyli ów zawór dwufunkcyjny DBV lub wężownicę schładzajacą.

Owszem jest mało prawdopodobne aby kocioł na pellet zagotował ale przepisy przepisami i ten zawór jest na schemacie producenta kotła.Reduktor ciśnienia tez

powinien być zresztą na schemacie widnieje-jak by się zdarzyło że zawór zadziała to bez reduktora do instalacji grzewczej dostanie się ciśnienie jakie jest w sieci a jak ktoś nie ma głównego reduktora na wejściu do domu to i 6atm i więcej może pójść.Zresztą pierwsze to wywali przez zawór bezpieczeństwa bo on do 2,5bar

Wlasciciel hurtowni, ktory od kilkunastu lat pracuje w branzy twierdzi, z ESBE nigdy nie produkowalo dla siebie sterownikow, a dostarcza je dla nich szwajcarskie Belimo AG, ktore produkuje je rowniez dla Huchenteca, czy Afriso. W przypadku Esbe, czy Afriso uwaza, ze placimi za marke, ktora zbudowana zostala "niekoniecznie na sterownikach" i za "nowoczesny wyglad sterownika". Technicznie jest to ten sam sterownik, z roznica w cenie 200zl na korzysc Huchenteca (to z koleii uwielbiana przez niemcow marka). Na sterowniku napisane "made on Germany".

Woda w domu jest z wlasnego ujecia glebinowego i w kotlowni jest hydrofor. Skoro nie jest z wodociagow to mimo to reduktor konieczny?

Wlasciciel hurtowni, ktory od kilkunastu lat pracuje w branzy twierdzi, z ESBE nigdy nie produkowalo dla siebie sterownikow, a dostarcza je dla nich szwajcarskie Belimo AG, ktore produkuje je rowniez dla Huchenteca, czy Afriso. W przypadku Esbe, czy Afriso uwaza, ze placimi za marke, ktora zbudowana zostala "niekoniecznie na sterownikach" i za "nowoczesny wyglad sterownika". Technicznie jest to ten sam sterownik, z roznica w cenie 200zl na korzysc Huchenteca (to z koleii uwielbiana przez niemcow marka). Na sterowniku napisane "made on Germany".

Woda w domu jest z wlasnego ujecia glebinowego i w kotlowni jest hydrofor. Skoro nie jest z wodociagow to mimo to reduktor konieczny?

Może i siłownik nie jest produktem ESBE ale już sam zawór owszem a jakość zaworu to też ważna rzecz.Nie mówię może ten Huch jest OK,podałaś kilka marek zaworów to się do tego ustosunkowałem który jest dla mnie najlepszy)Jak źle dobierzesz zawór 3D to każdy siłownik szybko zajedziesz)A z obserwacji widzę chociażby po moich kolegach hydraulikach z jakimi wysokimi Kvs-ami pakują zawory zgodnie z "przeświadczeniem duży może więcej"podobna tendencja jak przy doborze kotłów na paliwo stałe.Konsekwencją przewymiarowania zawory jest nieprecyzyjna regulacja temp.a sam siłownik niestannie koryguje swoje położenie tym samym szybko się zużywa.

Jak jest hydrofor to kocioł nie może być montowany w układzie zamkniętym!

Napisalam do producenta zaworu zapytanie o wartosc Kvs, bo w specyfikacji technicznej nie znalazłam.

Co do hydroforu to doczytalam gdzies, ze..." W budynku, w którym nie ma instalacji wodociągowej a źródłem wody jest studnia i hydrofor, który wymaga zasilania elektrycznego, może być problem z właściwym zabezpieczeniem termicznym kotła stałopalnego. Rozwiązaniem może być dodatkowy zbiornik wody ulokowany powyżej kotła, czyli własna wieża ciśnień lub zbiornik wody z poduszką powietrzną, podobny do zbiornika buforowego, ulokowany na poziomie kotła".

Skoro mam wszystko kupione, zlozony wniosek o dofinansowanie z.programu "Czyste powietrze" to co mi pozostaje? Żaden z instalatorów, który by na ogledzinach kotlowni robiac oferte na montaz nie wspominal o tym. Hmm...

Wniosek o dofinansowanie nie ma związku) To kwestia rozwiązania co do poprawnego montażu kotła.Można go zamontować w układzie otwartym(naczynie wyrównawcze w najwyższym punkcie i poprowadzić do niego dwie rury stal1" lub Cu 28 Albo przy pomocy wymiennika płytowego czyli kocioł pracuje w układzie otwartym (wtedy naczynie wyrównawcze przy kotle) a za wymiennikiem układ zamknięty-wykorzystasz naczynie przeponowe i zawór bezpieczeństwa Niestety czy też stety przy obu rozwiązaniach zbyteczne sa:zawór VTC i zaw.DBV (może jeszcze masz możliwość zamiany tych zaworów na coś innego np.wymiennik płytowy)

Można się skonsultować z działem technicznym Biawara jak oni to widzą czy konieczny jest DBV

Możesz się maksymalnie zabezpieczyć przy kotle w układzie zamkniętym i braku urządzenia do odprowadzenia nadmiaru ciepła w razie "W" dokupując UPS ze stałą sinosoidą+aku(podtrzyma pracę pomp przez kilka godzin w zależności od wielkości akumulatora.

Dobrze zrozumialam, ze ostatecznie wystarczyloby jesli zakupilabym ten UPS? Jesli tak pod jakimi haslami w sieci mam tego szukac?

Ile powinna wynosic wartosc Kvs dla zaworu? Zawor + silownik, ktore kupilam to komplet (wspolpracuja ze soba).

Tak, czy siak mam dokupic: reduktor i jakies filtry? Czy to chodzi o te zaworki z filtrami, ktore juz mam kupione?

Dobrze zrozumialam, ze ostatecznie wystarczyloby jesli zakupilabym ten UPS? Jesli tak pod jakimi haslami w sieci mam tego szukac?

Ile powinna wynosic wartosc Kvs dla zaworu? Zawor + silownik, ktore kupilam to komplet (wspolpracuja ze soba).

Tak, czy siak mam dokupic: reduktor i jakies filtry? Czy to chodzi o te zaworki z filtrami, ktore juz mam kupione?

Tak myślę czy UPS ma sens dla kotła pelletowego.Brak prądu=kocioł nie podaje paliwa.UPS da tylko to że mimo braku prądu instalacja może jeszcze pracować przez jakiś czas.Dla określenia Kvs zaworu potrzebna jest moc instalacji lub alternatywnie przepływ w instal.i różnica temp.zasil./powrót.Powiedzmy że weźmiemy pod uwagę moc twojego kotła 12kW,zawór pracuje w obiegu grzejnikowym, dla takiej mocy zaw.3D ESBE VRG 131(pod siłownik) Kvs=4 Zawory o różnych Kvs-ech(danego typu)pracują z jednym modelem siłownika. Raczej nie ma sensu przy hydroforze montaż DBV Fitry osadnikowy1"x3+ 6 zaworów kul.1" dla 3 pomp albo filtr zintegrowany z zaworem(pewnie 1szt takiego masz) 1"x3 +3zawory kolowe 1" dla 3pomp.Osobiście preferuje opcje oddzielnie filtr oddzielnie zawór.

Kvs dla mojego zaworu wynosi 12. DTR kotla mowi, ze w ukladzie zamknietym ma byc zastosowany zawor DBV albo wezownica. Rozumiem, ze producent zalozyl, ze woda jest z wodociagow? To pewnie dlatego instalator odradza mi montaz tego zaworu? Skoro juz go mam to profilaktycznie moze zostac?

Zawór 3D jest dużo za duży.Tak producent założył że woda ma być z sieci zgodnie z przepisami.Przy hydroforze taki zawór pomoże jak umarłemu kadzidło ponieważ przy braku prądu pompa hydroforowa nie pracuje i tym samym nie będzie dostarczana woda do zaworu DBV

Czyli zawor schladzajacy Regulus zwroce. Taka sama sytuacja ma miejsce w przypadku zastosowania wezownicy schladzajacej?

Zaproponowany wyzej zestaw z zaworem 3d Esbe i sterownikiem tej samej firmy bylby bardziej odpowiedni?

W przypadku wężownicy schładzającej jest ta sama sytuacja co z DBV-potrzebuje wody z sieci.Jak masz przekonanie do tego zaworu Hochcośtam to pewnie możesz go wymienić na ten sam typ tylko o mniejszym Kvs zapewne producent ma w ofercie szerszy wachlarz jeżeli chodzi o Kvs-y.

Ewentualnie gdybyś się decydowała na ESBE to jak w zał.Można też dokupić śrubuneki mos.1"GWx1"GW (3szt do podłączenia tego zaworu) Siłownik ARA 661

Co do instalacji kotła w układzie zamkniętym to sugeruje skonsultować się z działem technicznym Biawara i spytać czy jest obowiązkowy montaż urządzenia do odprowadzenia nadmiaru ciepła,czy bez będzie zachowana gwarancja na kocioł.Teoretycznie przy kotle na pellet nic nie powinno się stać jeżeli byłby to kocioł zasypowy to obowiązkowo DBV lub wężownica przy nim jeż nie ma takiej kontroli nad temp.

ESBE 3D.jpg