Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Kocioł na pellet - który z proponowanych przez lokalnego dystrybutora?

EdytaMaz

Recommended Posts

• Odpowiedzi 110
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Gość Arturo72
Dzień-dobry Wszystkim przeglądającym forum!

Jak wielu z Was obecnie i ja stoję przed wyborem kotła na pellet. Z uwagi na miejscowy serwis chciałbym dokonać zakupu u lokalnego sprzedawcy któregoś spośrod poniższych kotłów dla starego, w pelni wyremontowanego domu (niewolnostojacego, jest to tzw. "czworak") o pow. ok. 100m2: Zaproponowano mi:

- Kostrzewa Twin Bio Luxury 8kW z zasobnikiem 300l.

- Heiztechnik One Basic 8kW z zasobnikiem 80l.

- Greń EG Pellet Lite 10kW z zasobnikiem 170l. z sondą lamba i wentylatorem wyciągowym w standardzie

- Lazar Smartfire 11kW z zasobnikiem 165l.

Mój budżet to 12tys. zł brutto za sam kocioł.

Mam również pytanie, czy stary ceglany komin wymaga zainstalowania wkładu kominowego? Otrzymuję skrajnie różne odpowiedzi od miejscowych instalatorów (są to Panowie "starej daty" i wywnioskowałam, że chyba nie bardzo są zorientowani w kotłach pelletowych) stąd chciałabym się u pewnić, gdyż dla komina o wysokości ok. 10m proponują mi taki wkład za dodatkową kwotę 1tys. zł.

Bardzo proszę o pomoc we wskazaniu z powyższej listy najodpowiedniejszego kotła. Dziękuję z góry za każdą odpowiedź i sama oczywiście też przeglądam podobne tematy i opinie na forum.

Dawno nie studiowalem tego tematu ale kiedyś Lazar miał najlepsze malowanie i design ;)

Z racji wykonywanej pracy mam styczność z dystrybucją m.in kotłów na pellet jako export lub pośrednictwo w exporcie na kraje zachodnie i żadnej wymienionego tu producenta nie ma.

Jak coś będzie to zrobię foty dla rozpoznania.

Kotły robią wrażenie pod względem stylistycznym i sam byłem w szoku ;)

Edytowane przez Arturo72

Zawor 3d 1' o wspolczynniku Kvs4 marki Esbe znalazlam z serii VRG132, ale jest on z gwintem zewnetrznym. Ma to dla mnie jakies znaczenie lub uzaleznione jest od pozostalych akcesoriow, ktore juz mam?

I o ten zawór chodzi(dokładnie ten zaproponowałem z katalogu ESBE kilka postów wcześniej)Do jego zamontowania możesz użyć złączek mosiężnych 1"GWx1"GZ(połązenie uszczelkowe z zaworem gwint GW)to akurat foto złączki Afriso,pewnie droga,ale można dostać tańsze

ŚRUBUNEK.jpg

Edytowane przez Kondensat

Myslalam, ze ma byc koniecznie jak pisales 131, ale pod tym oznaczeniem rozmiar 1' nie wystepuje o Kvs4. Ale juz wszystko jasne. Nie wiedzialam tylko jakie znaczenie ma gwint zew./wew. Ssukam wiec oferty na ten zawor wraz z tymi zlaczkami.

złączki kup sobie śrubunki do wodomierza. w zupełności wystarczą.

Mam jeszcze jedno pytanie. Jak fachowo, tj. podnjakim haslem mam szukac odpowiedniego reduktora do zaworu schladzajacego Regulus? Nie mam pojecia, czy insalacji rzekraczalo 6bar, ale profilaktycznie warto doinstalowac? Nie chce zrobic taniej instalacji tylko dobra i sztko, co potrzeba.

Są tańsze np.Honeywell ale na nich da się ustawić minimalne ciśnienie "aż"1,5bar W tej sytuacji lepiej kupić droższy Afriso 3/4" (załącznik)+manometr do niego 6bar.Przed reduktorem konieczny będzie jeszcze zawór zwrotny 3/4" sprężynowy.Ciśnienie na reduktorze ustawić powiedzmy 1,2 bar w instalacji musi być deko większe np.1,4bar Z tym że uważam że raczej nie ma sensu przy hydroforze mantaż zaworu DBV to będzie trochę taka sztuka dla sztuki)

Afriso red.jpg

Edytowane przez Kondensat

Mam jeszcze jedno pytanie. Jak fachowo, tj. podnjakim haslem mam szukac odpowiedniego reduktora do zaworu schladzajacego Regulus? Nie mam pojecia, czy insalacji rzekraczalo 6bar, ale profilaktycznie warto doinstalowac? Nie chce zrobic taniej instalacji tylko dobra i sztko, co potrzeba.

zawór napełniający lub zawór dopuszczajacy np firmy honeywell https://www.ceneo.pl/36236195

nie, nie, zawór Regulus jak najbardziej musi byc, ten dopuszczający to dodatkowy element dopuszczający wodę pilnujacy, aby ta dopuszczona woda nie miała za duzego cisnienia. ten co ja proponuje ma dodatkowo zawór zwrotny, nie pozwalający na "cofniecie" wody z obiegu co do wody uztkowej