EdytaMaz 29.09.2018 19:58 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Września 2018 Dla zaworu 1' nie znalazlam w rozpisce Esbe po nr art. Kvs4 z serii VRG 131. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 29.09.2018 22:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Września 2018 (edytowane) Dzień-dobry Wszystkim przeglądającym forum! Jak wielu z Was obecnie i ja stoję przed wyborem kotła na pellet. Z uwagi na miejscowy serwis chciałbym dokonać zakupu u lokalnego sprzedawcy któregoś spośrod poniższych kotłów dla starego, w pelni wyremontowanego domu (niewolnostojacego, jest to tzw. "czworak") o pow. ok. 100m2: Zaproponowano mi: - Kostrzewa Twin Bio Luxury 8kW z zasobnikiem 300l. - Heiztechnik One Basic 8kW z zasobnikiem 80l. - Greń EG Pellet Lite 10kW z zasobnikiem 170l. z sondą lamba i wentylatorem wyciągowym w standardzie - Lazar Smartfire 11kW z zasobnikiem 165l. Mój budżet to 12tys. zł brutto za sam kocioł. Mam również pytanie, czy stary ceglany komin wymaga zainstalowania wkładu kominowego? Otrzymuję skrajnie różne odpowiedzi od miejscowych instalatorów (są to Panowie "starej daty" i wywnioskowałam, że chyba nie bardzo są zorientowani w kotłach pelletowych) stąd chciałabym się u pewnić, gdyż dla komina o wysokości ok. 10m proponują mi taki wkład za dodatkową kwotę 1tys. zł. Bardzo proszę o pomoc we wskazaniu z powyższej listy najodpowiedniejszego kotła. Dziękuję z góry za każdą odpowiedź i sama oczywiście też przeglądam podobne tematy i opinie na forum. Dawno nie studiowalem tego tematu ale kiedyś Lazar miał najlepsze malowanie i design Z racji wykonywanej pracy mam styczność z dystrybucją m.in kotłów na pellet jako export lub pośrednictwo w exporcie na kraje zachodnie i żadnej wymienionego tu producenta nie ma. Jak coś będzie to zrobię foty dla rozpoznania. Kotły robią wrażenie pod względem stylistycznym i sam byłem w szoku Edytowane 29 Września 2018 przez Arturo72 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
EdytaMaz 30.09.2018 07:51 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Września 2018 Zawor 3d 1' o wspolczynniku Kvs4 marki Esbe znalazlam z serii VRG132, ale jest on z gwintem zewnetrznym. Ma to dla mnie jakies znaczenie lub uzaleznione jest od pozostalych akcesoriow, ktore juz mam? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kondensat 30.09.2018 07:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Września 2018 (edytowane) Zawor 3d 1' o wspolczynniku Kvs4 marki Esbe znalazlam z serii VRG132, ale jest on z gwintem zewnetrznym. Ma to dla mnie jakies znaczenie lub uzaleznione jest od pozostalych akcesoriow, ktore juz mam? I o ten zawór chodzi(dokładnie ten zaproponowałem z katalogu ESBE kilka postów wcześniej)Do jego zamontowania możesz użyć złączek mosiężnych 1"GWx1"GZ(połązenie uszczelkowe z zaworem gwint GW)to akurat foto złączki Afriso,pewnie droga,ale można dostać tańsze Edytowane 30 Września 2018 przez Kondensat Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
EdytaMaz 30.09.2018 08:42 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Września 2018 Myslalam, ze ma byc koniecznie jak pisales 131, ale pod tym oznaczeniem rozmiar 1' nie wystepuje o Kvs4. Ale juz wszystko jasne. Nie wiedzialam tylko jakie znaczenie ma gwint zew./wew. Ssukam wiec oferty na ten zawor wraz z tymi zlaczkami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Puławiak 30.09.2018 17:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Września 2018 Myslalam, ze ma byc koniecznie jak pisales 131, ale pod tym oznaczeniem rozmiar 1' nie wystepuje o Kvs4. Ale juz wszystko jasne. Nie wiedzialam tylko jakie znaczenie ma gwint zew./wew. Ssukam wiec oferty na ten zawor wraz z tymi zlaczkami. złączki kup sobie śrubunki do wodomierza. w zupełności wystarczą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kondensat 30.09.2018 17:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Września 2018 (edytowane) I trzeba będzie pakować 3x redukcję 1"x3/4" )co wcale taniej nie wyjdzie a więcej roboty) Edytowane 30 Września 2018 przez Kondensat Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
EdytaMaz 01.10.2018 05:56 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Października 2018 Lokalny instalator twierdzi, ze "nie ma szans na ugotowalnie kotla peletowego". Sama nie wiem, czy pozostac przy tym ukladzie zamknietym i montowac w oparciu o to co juz kupilam, czy rozdzielac te obiegi... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
EdytaMaz 02.10.2018 11:27 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Października 2018 Silownik ARA661 wystepuje w dwoh roznych napieciach. Kupic ten o nizszym, czy napieciu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
R47 02.10.2018 13:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Października 2018 Dawno mnie tu nie było na kotłach.Do tego czasu przeszedłem drogę przystosowania do peletu bez większych kosztów i przeróbek i jestem zadowolony o familii nie wspomnę.Jak ktoś jest zainteresowany to mogę to opisać.Pozdrawiam wszystkich. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kondensat 02.10.2018 15:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Października 2018 Silownik ARA661 wystepuje w dwoh roznych napieciach. Kupic ten o nizszym, czy napieciu? Jak w załączniku.3-punktowy,230V,120s Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
EdytaMaz 03.10.2018 05:24 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Października 2018 Mam jeszcze jedno pytanie. Jak fachowo, tj. podnjakim haslem mam szukac odpowiedniego reduktora do zaworu schladzajacego Regulus? Nie mam pojecia, czy insalacji rzekraczalo 6bar, ale profilaktycznie warto doinstalowac? Nie chce zrobic taniej instalacji tylko dobra i sztko, co potrzeba. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kondensat 03.10.2018 11:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Października 2018 (edytowane) Mam jeszcze jedno pytanie. Jak fachowo, tj. podnjakim haslem mam szukac odpowiedniego reduktora do zaworu schladzajacego Regulus? Nie mam pojecia, czy insalacji rzekraczalo 6bar, ale profilaktycznie warto doinstalowac? Nie chce zrobic taniej instalacji tylko dobra i sztko, co potrzeba. Są tańsze np.Honeywell ale na nich da się ustawić minimalne ciśnienie "aż"1,5bar W tej sytuacji lepiej kupić droższy Afriso 3/4" (załącznik)+manometr do niego 6bar.Przed reduktorem konieczny będzie jeszcze zawór zwrotny 3/4" sprężynowy.Ciśnienie na reduktorze ustawić powiedzmy 1,2 bar w instalacji musi być deko większe np.1,4bar Z tym że uważam że raczej nie ma sensu przy hydroforze mantaż zaworu DBV to będzie trochę taka sztuka dla sztuki) Edytowane 3 Października 2018 przez Kondensat Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Slawko123 03.10.2018 11:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Października 2018 Mam jeszcze jedno pytanie. Jak fachowo, tj. podnjakim haslem mam szukac odpowiedniego reduktora do zaworu schladzajacego Regulus? Nie mam pojecia, czy insalacji rzekraczalo 6bar, ale profilaktycznie warto doinstalowac? Nie chce zrobic taniej instalacji tylko dobra i sztko, co potrzeba. zawór napełniający lub zawór dopuszczajacy np firmy honeywell https://www.ceneo.pl/36236195 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
EdytaMaz 03.10.2018 12:00 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Października 2018 Sama juz wiec nie wiem. Z jednej strony mam mozliwosc oddania w sklepie zaworu Regulus i zamiany na zawor 3d, z drugiej strony, czy warto z gory zakladac, ze bedzie wystepowal czesty brak pradu i zrezygnowac z montazu zaworu schladzajacego? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Slawko123 03.10.2018 12:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Października 2018 nie, nie, zawór Regulus jak najbardziej musi byc, ten dopuszczający to dodatkowy element dopuszczający wodę pilnujacy, aby ta dopuszczona woda nie miała za duzego cisnienia. ten co ja proponuje ma dodatkowo zawór zwrotny, nie pozwalający na "cofniecie" wody z obiegu co do wody uztkowej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
EdytaMaz 03.10.2018 12:39 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Października 2018 No wlasnie, ale kolega Kondensat uwaza tak samo jak moj instalotor, ze przy hydroforze jest zbedny. Zostawie go chyby dlatego, ze dtr nakazuje jego zastosowanie w ukladzie zamknietym. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Slawko123 03.10.2018 12:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Października 2018 a co ma hydrofor do zaworu DBV1 ?do zaworu napełniającego/dopuszczającego owszem, ale ja bym i tak zastosował oba. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
EdytaMaz 03.10.2018 13:21 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Października 2018 Podobno w przypadku braku prądu taki zawór nie zadziała - pompa od hydroforu nie będzie tłoczyć wody, czyli nie schłodze kotla. Czesc lokalnych instalatorow uwaza, ze kotla pelletowego i tak "nie da sie ugotowac". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
eliks 03.10.2018 14:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Października 2018 Patrząc na to co mam w palniku, mogę to potwierdzić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts