cuuube 03.10.2018 15:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Października 2018 . Czesc lokalnych instalatorow uwaza, ze kotla pelletowego i tak "nie da sie ugotowac". nie jest to chyba takie niemożliwe . Mam u siebie w Granpalu alarm przegrzania kotła ustawiony na 95° latem jak grzeje CWu na kagańcu mocy 100% w kominiarzu to dobijam czasem do 96° Nie pamiętam czy alarm da sie ustawić wyżej , ale nie będę próbował by sie przekonać czy zawór schładzający zadziała Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Slawko123 03.10.2018 21:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Października 2018 Podobno w przypadku braku prądu taki zawór nie zadziała - pompa od hydroforu nie będzie tłoczyć wody, czyli nie schłodze kotla. Czesc lokalnych instalatorow uwaza, ze kotla pelletowego i tak "nie da sie ugotowac". Patrząc na to co mam w palniku, mogę to potwierdzić. tu nie chodzi o brak prądu, tylko o awarie elektroniki. wystaczy, że sie zawiesi (jak komputer) i mamy jedno wielkie BUM. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karoka65 03.10.2018 21:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Października 2018 tu nie chodzi o brak prądu, tylko o awarie elektroniki. wystaczy, że sie zawiesi (jak komputer) i mamy jedno wielkie BUM. Nie ma to jak lokalni instalatorzy i silna wiara w to że u mnie nic się zdarzyć nie może. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karoka65 03.10.2018 21:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Października 2018 Kotły robią wrażenie pod względem stylistycznym i sam byłem w szoku Arturo pamiętaj że uroda i piękne obcojęzyczne nazwy kotłów nie grzeją Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karoka65 03.10.2018 21:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Października 2018 No wlasnie, ale kolega Kondensat uwaza tak samo jak moj instalotor, ze przy hydroforze jest zbedny. Zostawie go chyby dlatego, ze dtr nakazuje jego zastosowanie w ukladzie zamknietym. Choćby w DTR nie zapisali to sama norma i zdrowy rozsądek nakazuje jego montaż bądź innego systemu schładzającego którego zasilanie nie jest uzależnione od zasilania z sieci elektrycznej, jakoś tak to ładnie piszą. Inaczej masz bombę w domu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karoka65 03.10.2018 21:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Października 2018 Patrząc na to co mam w palniku, mogę to potwierdzić. Tak? chcesz to w kilka minut zagotuje Twój hamerykański kocioł Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Puławiak 04.10.2018 04:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Października 2018 (edytowane) Ok to dawaj chętnie zobaczę jak go gotujesz. Może na początek napisz jak chcesz to zrobić ? Zawieszenie samego sterownika kotła nie wystarczy .Co akurat nie zmienia faktu że żadnego polskiego kotła bez wężownicy schładzającej czy też zaworu schładzającego bym nie puścił. Edytowane 4 Października 2018 przez Puławiak Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
EdytaMaz 04.10.2018 05:14 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Października 2018 Bardzo dziekuje kolegom za dotychczasowe podpowiedzi, bo w oparciu o nie buduje instslacje, a pozniej lokalnego instalatra postawie przed faktem dokonanym i poprosze o motanz z wykorzystaniem wszystkich akcesoriow, ktore kupilam. Do zaworu schladzajacego dokupilam zawor napełniający VF06 Honeywell. Teraz jestem na etapie doboru zasilacza UPS przez firme sie tym specjalizujaca. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Slawko123 04.10.2018 05:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Października 2018 Ten zawór VF06 wykorzystaj też do napełniania/uzupełniania całej instalacji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Puławiak 04.10.2018 06:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Października 2018 Bardzo dziekuje kolegom za dotychczasowe podpowiedzi, bo w oparciu o nie buduje instslacje, a pozniej lokalnego instalatra postawie przed faktem dokonanym i poprosze o motanz z wykorzystaniem wszystkich akcesoriow, ktore kupilam. Do zaworu schladzajacego dokupilam zawor napełniający VF06 Honeywell. Teraz jestem na etapie doboru zasilacza UPS przez firme sie tym specjalizujaca. Żebyś nie szukała nowego instalatora na szybko jak postawisz swojego pod ścianą. Rozmawiałaś z nim ? W takich sytuacjach to zwykle dobrze by było żeby instalator ustalił to sobie co jest potrzebne z serwisantem ( osoba uruchamiającą kocioł) jeśli sprzedaję/uruchamiam kocioł a montuje ktoś inny to zawsze proszę żeby instalator się ze mną skontaktował i wtedy uruchomienie kotła jest lekkie łatwe i przyjemne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
EdytaMaz 04.10.2018 06:49 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Października 2018 Lokalni instalatorzy, ktorzy zatrzymali sie mentalnie w latach 80 proponuja mi montaz w oparciu o zawor 4d, a mnie interesuje montaz zgodny z wytycznymi producenta, ktory udostepnia czytelny schemat montazu i w miare mozliwosci zgodnie "ze sztuka". Oni dla polowy z tych akcesoriow, ktore skompleowalam nie widza sensu zastosowania i takim Panom podziekowalam. Znalazlam jednego z innego miasta, ktory podejmie sie "prawidlowego" montazu. Tym bardziej, ze nie oczekuje taniej instalacji tylko fachowej i jestem sklonna kupic wszystko, co potrzeba.Jeden producent UPSow proponuje mi urzadzenie: UPS 900W pełny sinus, automatyczne zalaczanie i ladowanie aku, z wbudowanym aku 18Ah.Czy bedzie odpowiedni? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Slawko123 04.10.2018 07:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Października 2018 aku 18Ah to chyba na 20-30 minut pracy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
eliks 04.10.2018 07:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Października 2018 Edyta, u mnie wyglądało to tak, że kocioł montowal mi serwisant tej marki. Po wysłaniu zdjęć kotłowni dostałem informację co muszę zrobić i co kupić. Przyjechał, zamontowal i gra. Od 24. września raz dowiedziłem kotłownie w celu uzupełnienia paliwa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mario86 04.10.2018 08:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Października 2018 Witam wszystkich!Czy ktoś z Was miał do czynienia z kotłami VITECO EG PELLET 15 oraz VITECO EG PELLET MINI COMPACT REVO 16?Chcę kupić jeden z tych kotłów, ale nie mogę się do końca zdecydować, który wybrać.Na korzyść EG PELLET 15 przemawia sprawność, automatyka, zasobnik ale nie do końca jestem przekonany do palnika, w który raczej nie spali zanieczyszczonego pelletu. Z kolei COMPACT może mieć palnik Pellasa Revo, który rzekomo spali gorszy pellet ale za to sam wymiennik ma trochę mniejszą sprawność, wymaga trochę więcej obsługi. Będę wdzięczny za każdą podpowiedź Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kondensat 04.10.2018 16:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Października 2018 Lokalni instalatorzy, ktorzy zatrzymali sie mentalnie w latach 80 proponuja mi montaz w oparciu o zawor 4d, a mnie interesuje montaz zgodny z wytycznymi producenta, ktory udostepnia czytelny schemat montazu i w miare mozliwosci zgodnie "ze sztuka". Oni dla polowy z tych akcesoriow, ktore skompleowalam nie widza sensu zastosowania i takim Panom podziekowalam. Znalazlam jednego z innego miasta, ktory podejmie sie "prawidlowego" montazu. Tym bardziej, ze nie oczekuje taniej instalacji tylko fachowej i jestem sklonna kupic wszystko, co potrzeba. Jeden producent UPSow proponuje mi urzadzenie: UPS 900W pełny sinus, automatyczne zalaczanie i ladowanie aku, z wbudowanym aku 18Ah. Czy bedzie odpowiedni? Polecam wyroby firmy Volt Polska(co by się nie nadziac na jakiś produkt skośnooki) Lepiej kupić zasilacz awaryjny bez wbudowanego aku.coś jak w załączniku i do tego osobny akumulator o dużo większej pojemności.Zapewne jak skontaktujesz się z działem technicznym tej firmy dobiorą ci odpowiednie urządzenie do twoich potrzeb Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
EdytaMaz 05.10.2018 06:47 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Października 2018 (edytowane) Dziekuje, skontaktuje sie z nimi, choc prawdopodobie komponenty uzyte do produkcji zasilacza i tak przyplynely w kontenerach z Chin, a u nas zlozono w calosc. Zreszta chyba caly swiat wpyrodukowano tam i nie ma co w czasach globalizacji sugerowac sie pochodzeniem produktu. Czyli chińczyk. Podpisali się w prawym-górnym rogu. Edytowane 5 Października 2018 przez EdytaMaz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Puławiak 05.10.2018 07:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Października 2018 Dziekuje, skontaktuje sie z nimi, choc prawdopodobie komponenty uzyte do produkcji zasilacza i tak przyplynely w kontenerach z Chin, a u nas zlozono w calosc. Zreszta chyba caly swiat wpyrodukowano tam i nie ma co w czasach globalizacji sugerowac sie pochodzeniem produktu. [ATTACH=CONFIG]419790[/ATTACH] Czyli chińczyk. Podpisali się w prawym-górnym rogu. Ok ale napisz po co Ci do pelleciaka UPS ? Tak z czystej ciekawość zamontowałem kilka pelleciaków i wszystkie radzą sobie bezproblemowo bez ups-a Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cuuube 05.10.2018 07:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Października 2018 ...zamontowałem kilka pelleciaków i wszystkie radzą sobie bezproblemowo bez ups-a dokładnie , to przerost formy nad treścią . W normalnych warunkach gdy prąd zaniknie w sieci to nie ma opcji by się zagotował na tej garstce peletu w palniku . Co nie jest niemożliwe - zagotowanie gdy przyłożymy rękę do tego pomieszamy w ustawieniach fabrycznych W Granpalu moim można ustawić takie wartości . do tego kominiarz na 'TAK' i moc 100% i nie ma siły by się nie zagotował , no i można odłączyć pompy i zawór 3D l ub 4D Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Puławiak 05.10.2018 08:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Października 2018 dokładnie , to przerost formy nad treścią . W normalnych warunkach gdy prąd zaniknie w sieci to nie ma opcji by się zagotował na tej garstce peletu w palniku . Co nie jest niemożliwe - zagotowanie gdy przyłożymy rękę do tego pomieszamy w ustawieniach fabrycznych W Granpalu moim można ustawić takie wartości . do tego kominiarz na 'TAK' i moc 100% i nie ma siły by się nie zagotował , no i można odłączyć pompy i zawór 3D l ub 4D W granpalu tak ale od tego czasu kotły pelletowe mocno się zmieniły Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
EdytaMaz 05.10.2018 08:42 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Października 2018 Czemu wiec napisales w jednej z wypowiedzi, ze nie pusclibys kotla bez urzadzenia schladzajacego? Jaka fuknkcje pelni u mnie ten zawor w przypadku braku pradu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts