Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Wieniec

Recommended Posts

Witam serdecznie!

Jestem na etapie robienia wieńców (strop gęstożebrowy) na pustakach z betonu komórkowego. Ściany zew.36, wew. nośne 24 i 18. Był u mnie dwa dni temu znajomy budowlaniec i stwierdził że wieniec wykonuje się również na ścianach wewnętrznych (w moim wypadku na scianie która dzieli dom mniej więcej na dwie części - gr. ściany 24cm). Do tej pory nie miałem wątpliwości co do tego, że wieniec ma "spinać" zewnętrzne ściany (zewnętrzny obrys budynku). Proszę poradźcie, czy mam powody się martwić, i robić również wieniec w środku?

Nie jestem budowlańcem i trochę mnie ta informacja zaskoczyła.

Budowlaniec ma rację, wieniec należy zrobić również na wewnętrznych ścianach nośnych. Wtedy "spięcie" wieńca zewnętrznego jest lepsze i na ścianki kolankowe działają mniejsze siły rozpierające pochodzące od krokwi.

On 2002-08-05 15:39, Wojcieszko2 wrote:

Według projektu ściana fundamentowa ma być wzniesiona 80 cm ponad ziemię. Z prawej strony budynku doklejony jest garaż ale on jest na poziomie gruntu.

80 cm to wysoko (standard to 40-50 cm), po co aż tyle? W takim wypadku wieniec jednak zrób.

Qrcze nie wiem po co aż tyle :eek: nie jest to teren bagnisty. Mam 3 metry do granicy sosnowego lasku i teren nie jest podmokły. Wiem, że sąsiad który zrobił fundamenty na działce obok (ten sam architekt) dzwonił do niego i uzgadniali że rezygnuje z dwóch warstw bloczków. Pewnie i ja tak zrobie no bo przecież 1) mniej bloczków=mniej kasy 2) brak wieńca=także mniej kasy. Jednak jeszcze się upewnie co autor miał na myśli projektując wieniec.

3) wiecej schodow wejsciowych 4) wysoki taras, itd. Jeżeli masz mozliwość kontaktu z autorem to pogadaj. Zastanów się jednak czy takie obniżenie podłogi i całego domu nie spowoduje lekkiego zaburzenia jego proporcji.