Sheriff 05.08.2002 11:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Sierpnia 2002 Witam serdecznie!Jestem na etapie robienia wieńców (strop gęstożebrowy) na pustakach z betonu komórkowego. Ściany zew.36, wew. nośne 24 i 18. Był u mnie dwa dni temu znajomy budowlaniec i stwierdził że wieniec wykonuje się również na ścianach wewnętrznych (w moim wypadku na scianie która dzieli dom mniej więcej na dwie części - gr. ściany 24cm). Do tej pory nie miałem wątpliwości co do tego, że wieniec ma "spinać" zewnętrzne ściany (zewnętrzny obrys budynku). Proszę poradźcie, czy mam powody się martwić, i robić również wieniec w środku?Nie jestem budowlańcem i trochę mnie ta informacja zaskoczyła. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 05.08.2002 11:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Sierpnia 2002 Budowlaniec ma rację, wieniec należy zrobić również na wewnętrznych ścianach nośnych. Wtedy "spięcie" wieńca zewnętrznego jest lepsze i na ścianki kolankowe działają mniejsze siły rozpierające pochodzące od krokwi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
franekF 05.08.2002 12:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Sierpnia 2002 U mnie też jest wieniec na wewnętrznych ścianach nośnych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wojcieszko 05.08.2002 13:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Sierpnia 2002 Przepraszam, że wejdę w temat ale powiedzcie czy wieniec na ścianie fundamentowej zawsze się stosuje? I czy spełnia on tę samą funkcję co na ścianach nośnych? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 05.08.2002 13:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Sierpnia 2002 Wieniec na ścianach fundamentowych robi się w budynkach z piwnicą. W budynku bez piwnicy nie ma takiej potrzeby. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wojcieszko 05.08.2002 13:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Sierpnia 2002 Dzięki AnonimowyJeśli w moim projekcie (dom niepodpiwniczony) jest taki wieniec to znaczy że mogę to zignorować? A co ze zmianą w projekcie? Trzeba to z kimś ustalać i gdzieś zgłaszać? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 05.08.2002 13:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Sierpnia 2002 Ja bym nie robił, ale skonsultuj się z projektantem. Jego opinia wystarczy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 05.08.2002 13:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Sierpnia 2002 Chyba, że masz wysoki cokół (np. spowodowany tym, że dom ma stać na pochyłej działce)? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wojcieszko 05.08.2002 13:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Sierpnia 2002 Według projektu ściana fundamentowa ma być wzniesiona 80 cm ponad ziemię. Z prawej strony budynku doklejony jest garaż ale on jest na poziomie gruntu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
franekF 05.08.2002 13:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Sierpnia 2002 W moim projekcie nie było wieńca na fundamentach, ale go zrobiłem ze wzgledu na wysokie wzniesienie fundamentów (stroma działka) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 05.08.2002 13:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Sierpnia 2002 On 2002-08-05 15:39, Wojcieszko2 wrote: Według projektu ściana fundamentowa ma być wzniesiona 80 cm ponad ziemię. Z prawej strony budynku doklejony jest garaż ale on jest na poziomie gruntu. 80 cm to wysoko (standard to 40-50 cm), po co aż tyle? W takim wypadku wieniec jednak zrób. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wojcieszko 05.08.2002 13:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Sierpnia 2002 Qrcze nie wiem po co aż tyle nie jest to teren bagnisty. Mam 3 metry do granicy sosnowego lasku i teren nie jest podmokły. Wiem, że sąsiad który zrobił fundamenty na działce obok (ten sam architekt) dzwonił do niego i uzgadniali że rezygnuje z dwóch warstw bloczków. Pewnie i ja tak zrobie no bo przecież 1) mniej bloczków=mniej kasy 2) brak wieńca=także mniej kasy. Jednak jeszcze się upewnie co autor miał na myśli projektując wieniec. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 05.08.2002 14:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Sierpnia 2002 3) wiecej schodow wejsciowych 4) wysoki taras, itd. Jeżeli masz mozliwość kontaktu z autorem to pogadaj. Zastanów się jednak czy takie obniżenie podłogi i całego domu nie spowoduje lekkiego zaburzenia jego proporcji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wojcieszko 05.08.2002 14:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Sierpnia 2002 A może jednak warto mieć dom trochę wyżej? Zawsze to miło zejść po schodkach z tarasu wprost na zieloną trawkę Ale masz rację przed rozpoczęciem budowy na pewno z nim pogadam. Dzięki za poradę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 06.08.2002 07:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Sierpnia 2002 On 2002-08-05 16:05, Wojcieszko2 wrote: A może jednak warto mieć dom trochę wyżej? Idealny temat do podforum "Sondaże". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts