maciejon 06.10.2004 08:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Października 2004 Jakos nie moge znalezc w watkach które byly odpowiedzi na nurtujace mnie pytanie (jak w temacie). Wyczytalem ostatnio, ze przy scianie jednowarstwowej srodek grubosci okna powinien pokrywac sie ze srodkiem grubosci sciany. Przy takim umieszczeniu straty ciepla na styku mur okno sa najmniejsze. Przy mojej scianie jednowarstwowej (42 cm) okno, patrzac od zewnatrz, byloby we "wnece" ok. 18 cm glebokosci. Gleboko! Jak to zrobiliscie u siebie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pitbull 06.10.2004 08:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Października 2004 Przeciez nie musi byc dokladnie w osi muru tylko blizej osi. Ale wlasnie tak. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maciejon 06.10.2004 08:04 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Października 2004 Wiem, ze nie musiCzy podzielasz stanowisko, ze straty ciepla przez styk mur okno beda przy wysunieciu okna na zewnatrz wieksze? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pitbull 06.10.2004 08:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Października 2004 Jesli to sciana jednowarstwowa to tak. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maciejon 06.10.2004 08:33 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Października 2004 Zapytam Cie przewrotnie Mysle, ze z racji Twego doswiadczenia (nie tylko w uczestnictwie na Forum), powiesz w co warto pojsc: w estetyke (plytsze wneki) czy cieplochroonosc? Nie umie ocenic, jak duze czyli jak istotne w praktyce bylyby straty przy wysunieciu okien o 6 cm na zewnatrz. I czy wogole warto sobie zawracac tym glowe? Innymi slowy: jak bys to Ty zrobil? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pitbull 06.10.2004 08:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Października 2004 Jakie bedziesz montowal parapety zewnetrze, wewnetrzne - z czego, jakie beda grzejniki i grubosc tynku na zewnatrz i wewnatrz? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pitbull 06.10.2004 08:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Października 2004 Jakie bedziesz montowal parapety zewnetrze, wewnetrzne - z czego, jakie beda grzejniki i grubosc tynku na zewnatrz i wewnatrz? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maciejon 06.10.2004 09:12 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Października 2004 Parapety zewnetrzne - okapniki klinkierowe. Dlugosc do ustalenia Tynk na zewnatrz - mineralny, ok. 5 mm Tynk wewnatrz - tylko gladz gipsowa Grzejniki - tam gdzie nie podlogowka - plytowe typu 20, 21, 22 PS. Ciekawe kryteria Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maciejon 06.10.2004 09:17 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Października 2004 i jeszcze Parapety - drewniane Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pitbull 06.10.2004 09:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Października 2004 Zrobilby tak:Od wewanatrz parapet glebokosci ca 20-22cm + 6-8cm na grzejnikiem, okno grubosci ca 8cm, parapet zew 12-14cm +5-6cm okapu. PS. Umiesz postawic wlasciwie pytanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maciejon 06.10.2004 10:03 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Października 2004 Dziekuje za odpowiedz i za PS Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mirek_gdynia 06.10.2004 10:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Października 2004 Mam ścianę 1-warstwową 40 cm i okna posadowione w połowie szerokości muru. Po zamontowaniu parapetów i otynkowaniu wnęka juz nie wydaje się taka duża, ani na zewnątrz ani od środka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jareko 06.10.2004 11:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Października 2004 ogolna zasada montazu okien jest taka by os okna przebiegala w punkcie rosy. Z dokladnoscia do cm mozna przyjac iz w scianie jednowarstwowej ten punkt wypada w polowie jej szerokosci. Co moze dac przesuniecie opkna na zewnatrz? Jesli uczynisz to tak ze okno swa wewnetrzna powierzchnia za tym punktem sie znajdzie - bedzie zima lala sie po nim woda wykraplajaca sie z wilgoci jakie kazde wnetrze posiada, beda pojawiac sie zagrzybienia (szczegolnie przy gipsie na ktorym bardzo szybko grzyby sie rozprzestrzeniaja) Dla wystepowania tych zjawisk nie ma juz znaczenia grzejnik ani temperatura w pomieszczeniu - przy oknie bedzie zawsze zimno i to bardzo (nie mowie o ekstremum gdy zjawisko przemarzania nastapi) Coz pozniej z tym poczac? Albo okno przemontowac albo chalupe ocieplic by bardziej na zewnatrz punkt rosy przesunac To chyba tyle w tym temacie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pitbull 06.10.2004 12:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Października 2004 Jak to nie ma znaczenia temperatura? Przeciez to kwestia nasycenia pary wodnej zawartej w powietrzu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
trach 06.10.2004 12:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Października 2004 Tak jak pisze jareko, przy długotwałym dużym mrozie na dworze - a takowy osiąga u nas -20 do -25 stopni (większy mróz rzadko bywa długotrwały, raczej chwilowy na przedświcie) i temperaturze +18 do +20 w środku (tak przeciętnie), zero stopni wypada gdzieś trochę bliżej środka niż w połowie grubości ściany (a punkt rosy jeszcze troszkę bliżej) - przy mniejszym mrozie ten punkt odsuwa się dalej na zewnątrz, ale przy mniejszym mrozie i przemarzanie i skraplanie pary w ścianie jest mniejsze. I w tym miejscu powinno się znaleźć okno. Jeśli okno będzie zbyt blisko środka lub zbyt na zewnątrz, droga ucieczki ciepła się sumarycznie skraca i przemarzanie będzie większe. Tyle teoria. Natomiast roszenie powierzchni okna wystąpi wtedy, kiedy temperatura przy jego powierzchni jest niższa od punktu rosy, a to zależy od współczynnika k okna, a nie od głębokości jego umieszczenia w ścianie, bo ono ma swój własny wykres temperatury w przegrodzie! Jedyne co może mieć znaczenie to to, że okno odsunięte od grzejnika może nie być ogrzewane strugą ciepłego powietrza znad grzejnika i dlatego bardziej się rosić. Andrzej (Trach) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jareko 06.10.2004 12:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Października 2004 o ile mnie juz pamiec nei zawodzi przy -20 na zewnatrz i +20 wewnatrz punkt rosy wypada idealnie w srodku przegrody (oczywiscie sciana jednowarstwowa). Stad tez zamontowanie tam okna umozliwia nam zabezpieczenie sie przed jego "wedrowaniem" gdyz ta "migracja" w obrebie szerokosci profila nastpi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
trach 06.10.2004 12:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Października 2004 Tak, zero stopni wypada w połowie ściany - co prawda tynk wewnętrzny (cementowo-wapienny lub gipsowy) i zewnętrzny (cementowy a może ciepłochronny) mają troche inne parametry, podobnie tzw. współczynniki przejmowania ciepła na powierzchni przegrody są nieco inne dla kierunku powietrze-ściana i dla kierunku ściana-powietrze, ale to jest rzeczywiście tylko teoria (są to naprawdę drobne różnice w porównaniu z samą grubością okna, którym mamy w ten punkt "trafić"). Natomiast punkt rosy wypada nie przy zerze stopni, ale tak przy 5-7 stopniach, więc trochę bliżej środka przegrody - to zależy od wilgotości względnej pomieszczenia, dla łazienki np. przy +20 stopniach zakładamy 75%. W miarę spadku temperatury rozpuszczalność pary wodnej w powietrzu maleje i roztwór staje się coraz bliższy nasycenia. Punkt rosy to taka temperatura przy której to samo powietrze osiągnie 100% wilgotności względnej (roztwór nasycony). Tak zupełnie ściśle to jeszcze pewna ilość ciepła wydziela się przy skraplaniu pary wodnej i rozróżnia się parę wodną nasyconą "mokrą" od "suchej", ale naprawdę to są niuanse bez znaczenia praktycznego. Andrzej (Trach) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maciejon 06.10.2004 13:02 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Października 2004 Z zainteresowaniem czytam Wasze wypowiedzi. Gdzies tam kolacza mi sie bardzo dawne resztki wiedzy z wykladów fizyki o punkcie rosy. Dla mnie kwintesencja wymiany pogladów jest wypowiedz jareko o wedrowaniu punktu rosyStad tez zamontowanie tam okna umozliwia nam zabezpieczenie sie przed jego "wedrowaniem" gdyz ta "migracja" w obrebie szerokosci profila nastpi Mysle, ze liczby, które podal mi pitbull w odpowiedzi mna moje pytania mieszcza sie w obszarze wedrowania punktu rosy. Z waszych wypowiedzi wynika dla mnie tez odpowiedz na moj dylemat, co jest wazniejszym kryterium: estetyka czy cieplochronnosc. Wiem, ze to drugie! Dzieki! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pitbull 07.10.2004 07:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Października 2004 Zgadzam sie z trach.Ciesze sie na tak spokojna i rzeczowa wymiane pogladow. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafallogi 07.10.2004 11:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Października 2004 To gdzie Panowie powinny być zamontowane okna PVC u mnie:Ściana 24 cm siporeks + 12 styropian. Rany!!! aleście mnie przestraszyli!!!! Mają mi montować ok. 15 -go pażdziernika.Dziękuję i pozdrawiam! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts