Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jak g?eboko okno w ?cianie jednowarstwowej?

maciejon

Recommended Posts

• Odpowiedzi 67
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

...rys,1 - mam nadzieje, ze forumowicze zanim tak zamontuja okno zwroca uwage iz rysunek ten nie dotyczy sciany jednowarstwowej!!! Pomyliles rysunki - to sciana dwuwarstwowa i montaz w scianie jednowarstwowej zgodny z zasadami juz wczesniej przeze mnie podanymi...

Jareko, jaka ściana dwuwarstwowa??? :o

Przecież to "jednowarstwówka" jak się patrzy!

http://www.prefbet.pl/images/detale/A-7-16.gif

No wlasnie! Popieram. Chyba, ze jareko mial na mysli odsuniecie okna od osi w kierunku na zewnatrz. A co do wegarkow. To u mnie jest scian ajednowarstwowa i mam zamiar miec wegarki ze styropianu, lub welny osiatkowane i one spelnia jeszcze jedna funkcje: mianowicie zaslonia mi prowadnice od rolet. A reszta oscieznicy i tak pokaze swoja okleine i bedzie widoczna. Ot co.

Pozdrawiam

Jankes

P.S. Grzegorz 63. podoba mi sie ten dom w Twoim awatarze. Jesli to Twoj, to szkoda, ze nie ma linku do strony w Twojej stopce.

J.

Gdybym nie naczytał się tych wszystkich mądrości (o punkcie rosy itd...) to w ścianie jednowarstwowej z pewnością wybrałbym tzw. złoty podział, czyli 1/3 na zewnątrz i 2/3 wewnątrz. Tak mi podpowiada mój marny zmysł estetyczny... :(

...P.S. Grzegorz 63. podoba mi sie ten dom w Twoim awatarze. Jesli to Twoj, to szkoda, ze nie ma linku do strony w Twojej stopce...

:oops: Dom jest mój, dzięki za "podniesienie na duchu", bo czasami zastanawiamy się z żoną, czy nie pierdyknęliśmy sobie "przerost formy nad treścią" (czy też odwrotnie). Strony internetowej (takiej z prawdziwego zdarzenia) jeszcze nie mam...

Pozdrawiam

...rys,1 - mam nadzieje, ze forumowicze zanim tak zamontuja okno zwroca uwage iz rysunek ten nie dotyczy sciany jednowarstwowej!!! Pomyliles rysunki - to sciana dwuwarstwowa i montaz w scianie jednowarstwowej zgodny z zasadami juz wczesniej przeze mnie podanymi...

Jareko, jaka ściana dwuwarstwowa??? :o

Przecież to "jednowarstwówka" jak się patrzy!

http://www.prefbet.pl/images/detale/A-7-16.gif

Jareko! I ja pytam: dlaczego ta sciana wg. Ciebie nie jest jednowarstwowa?

O cholera! Ja chyba już przestanę czytać to forum!!!

Moi fachowcy od montażu twierdzili, że okna montuje się tam gdzie się komu podoba. I mam powiedzieć gdzie mi sie podoba. Nawet nie pamiętam gdzie mi się podobało i gdzie mi się licują one i z czym :oops: w wyniku tego mojego podobania. Ale sprawdzę. Chociaż może lepiej nie. Na dodatek nie wiem jeszcze czy będę ocieplać czy zostawię jednowarstwową....

Stanowczo powinnam wypisać się z tego forum :cry:

D..py nie fachowcy [za przeproszeniem]. Raczej sprawdź jak jest zamonotowane - a ocieplenie ściany nie zaszkodzi.

Pozdrawiam.

A kiedy montowali. jak to takie d..y to pewno jest tam więcej błędów. Czy aby są mocowania do muru czy też tylko na piankę i czy są mocowania góra i dół????????? - MUSZĄ BYĆ. I czy parapety zewnętrzne są podsunięte pod ramy okien czy dostawione do ram okien.

Montowali w czerwcu. Mocowania są. Różne. Od góry, dołu, z boków. Kotwy, dyble, to coś na "z". Ale czy porządnie zamocowane???

Parapetów na razie brak. Właśnie myślę, żeby jakieś tymczasowe na czas jesienno-zimowy zamontować. Docelowo mają być takie z klinkieru, ale to już na wiosnę, jak się zdecyduję co z tym ociepleniem. Dzięki pchelku za zainteresowanie.

Acha, okazało się, że niestety, ale nie spodobało mi się montowanie w środku. Bloczek keramzytowy 38 cm gruby, od środka mam 20 cm muru potem 6 cm okno, a potem 12 cm muru.

Dzięki!!! Na razie to ujemne temp. tylko w nocy, zanim dojadę to po zawodach. Ale już niedługo poobserwuję. Tylko co mi to da? Reklamować? Pruć okna i na nowo montować? No nic, jeszcze nie będę rozpaczać. Dam znać jak będą wyniki obserwacji.

Co ci to da?

Masz dwa wyjscia:

- albo reklamowac montaz i tu pomoca wszyscy jak znam zycie sluzyc mozemy by wykonawcy jego blad wykazac (ja tak bym zrobil)

- albo docieplic glif zewnetrzny styropianem