mariof 30.01.2006 09:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2006 Skrapla mi się woda pomiedzy oscieżnicą a ramą okna (po otwarciu okna na oscieznicy jest pełno wody) a przy tak niskich temperaturach jak -23 pojawia sie lód. Woda skrapla się także na szybie wewnątrz. Dodam że ściana jest jednowarstwowa 36.5cm, nie ma jeszcze tynków zewnętrznych ani parapetów, okna są tylko opiankowane i zamontowane gdzieś w okolicy środka ściany. We wnętrzu mam tynki gipsowe, czyżby one nie zdążyły wyschnąć (wykonywane rok temu)? Zaobserwowałem także że pozioma wewnętrzna rama okna rozszerzyła się (albo zaczyna się rozklejać i pod wpływem ciężkiej szyby opada) i powstała nierówna krawędz z pionową rama okna. U góry okna wszystko gra są równe krawędzie, tylko na dole cos sie dzieje, może na skutek wody spływającej po szybie? Poradzcie co robić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jareko 30.01.2006 11:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2006 nic nie robic - po prostu poczekac az sie ociepliI bynajmniej nie zartuje sobie z Ciebie1) tynki gipsowe maja w sobie o wiele wiecej wody niz normalne i trudno tak realnie ocenic kiedy faktycznie wyschna - przewaznie 1-2 lata. Ogrzewaj i wietrz lub rozszczelniaj okna-jedyna rada 2) lod w rynience tez jest przy tych temperaturach zjawiskiem ktore nie powinno niepokoic - tak bywa niestety. Chcesz to zminimalizowac? Guma do zucia zaklej otwory odwodnieniowe Nie do konca rozumiem tylko Twe slowa o wykrzywianiu sie prolila poziomego i jak to sie ma do pionowego - to dla mnie zagadka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mariof 30.01.2006 12:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2006 Załatwiłem higrometr sprawdze jaka mam wilgotność.A co do ramy okna to jest tak:patrzac z pokoju na skrzydło - naroznik (na dole pod klamka) styka sie tam profil okna pionowy (ten w którym jest zamontowana klamka) i poziomy (dolny). Wczesniej tak mi sie wydaje, profile były sklejone równo i po przejechaniu dłona na dole okna była gładka powierzchnia, a teraz wyglada tak jakby profil dolny (poziomy) osunął się o ok. 3mm na dół w stosunku do profila pionowego. Coś musiało sie stać ponieważ patrząc na otwarte okno od czoła widać nie domalowana krawędz poziomego profilu. Może na skutek wnikania wody spływającej z szyby profil opił się wody i sie rozszerzył? Na spoinie łączącej profil pion z poziom nie widac pekniecia kleju czy farby. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mariof 31.01.2006 05:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2006 okno mam zamontowane tak:patrząc od wewnątrz, do ramy okna jest 15,5cm razem z tynkiem, rama okna 6,8cm i na zewnątrz od ramy do końca ściany 16cm + dojdzie tynk ok. 2-3 cm.Czy to jest prawidłowy montaż? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mariof 06.02.2006 19:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lutego 2006 jareko zagladasz tu jeszcze? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jareko 06.02.2006 20:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lutego 2006 okno mam zamontowane tak: patrząc od wewnątrz, do ramy okna jest 15,5cm razem z tynkiem, rama okna 6,8cm i na zewnątrz od ramy do końca ściany 16cm + dojdzie tynk ok. 2-3 cm. Czy to jest prawidłowy montaż? tak Owszem - zagladam tu niejako nalogowo i czasem nawet cos napisze bez sensu a bardzo rzadko z sensem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mariof 09.02.2006 20:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2006 a co z tym A co do ramy okna to jest tak:patrzac z pokoju na skrzydło - naroznik (na dole pod klamka) styka sie tam profil okna pionowy (ten w którym jest zamontowana klamka) i poziomy (dolny). Wczesniej tak mi sie wydaje, profile były sklejone równo i po przejechaniu dłona na dole okna była gładka powierzchnia, a teraz wyglada tak jakby profil dolny (poziomy) osunął się o ok. 3mm na dół w stosunku do profila pionowego. Coś musiało sie stać ponieważ patrząc na otwarte okno od czoła widać nie domalowana krawędz poziomego profilu. Może na skutek wnikania wody spływającej z szyby profil opił się wody i sie rozszerzył? Na spoinie łączącej profil pion z poziom nie widac pekniecia kleju czy farby. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
chabros 12.09.2011 19:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Września 2011 24 suporeks + 3-4 pustka + 12 cegła + 12cm styropian - w którym miejscu montować okna, by było optymalnie?w tej chwili są zlicicowane z zewnętrzną krawędzią suporeksu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts