Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jak g?eboko okno w ?cianie jednowarstwowej?

maciejon

Recommended Posts

Skrapla mi się woda pomiedzy oscieżnicą a ramą okna (po otwarciu okna na oscieznicy jest pełno wody) a przy tak niskich temperaturach jak -23 pojawia sie lód. Woda skrapla się także na szybie wewnątrz. Dodam że ściana jest jednowarstwowa 36.5cm, nie ma jeszcze tynków zewnętrznych ani parapetów, okna są tylko opiankowane i zamontowane gdzieś w okolicy środka ściany. We wnętrzu mam tynki gipsowe, czyżby one nie zdążyły wyschnąć (wykonywane rok temu)? Zaobserwowałem także że pozioma wewnętrzna rama okna rozszerzyła się (albo zaczyna się rozklejać i pod wpływem ciężkiej szyby opada) i powstała nierówna krawędz z pionową rama okna. U góry okna wszystko gra są równe krawędzie, tylko na dole cos sie dzieje, może na skutek wody spływającej po szybie? Poradzcie co robić.

• Odpowiedzi 67
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

nic nie robic - po prostu poczekac az sie ociepli

I bynajmniej nie zartuje sobie z Ciebie

1) tynki gipsowe maja w sobie o wiele wiecej wody niz normalne i trudno tak realnie ocenic kiedy faktycznie wyschna - przewaznie 1-2 lata. Ogrzewaj i wietrz lub rozszczelniaj okna-jedyna rada

2) lod w rynience tez jest przy tych temperaturach zjawiskiem ktore nie powinno niepokoic - tak bywa niestety. Chcesz to zminimalizowac? Guma do zucia zaklej otwory odwodnieniowe

Nie do konca rozumiem tylko Twe slowa o wykrzywianiu sie prolila poziomego i jak to sie ma do pionowego - to dla mnie zagadka

Załatwiłem higrometr sprawdze jaka mam wilgotność.

A co do ramy okna to jest tak:

patrzac z pokoju na skrzydło - naroznik (na dole pod klamka) styka sie tam profil okna pionowy (ten w którym jest zamontowana klamka) i poziomy (dolny). Wczesniej tak mi sie wydaje, profile były sklejone równo i po przejechaniu dłona na dole okna była gładka powierzchnia, a teraz wyglada tak jakby profil dolny (poziomy) osunął się o ok. 3mm na dół w stosunku do profila pionowego. Coś musiało sie stać ponieważ patrząc na otwarte okno od czoła widać nie domalowana krawędz poziomego profilu. Może na skutek wnikania wody spływającej z szyby profil opił się wody i sie rozszerzył? Na spoinie łączącej profil pion z poziom nie widac pekniecia kleju czy farby.

okno mam zamontowane tak:

patrząc od wewnątrz, do ramy okna jest 15,5cm razem z tynkiem, rama okna 6,8cm i na zewnątrz od ramy do końca ściany 16cm + dojdzie tynk ok. 2-3 cm.

Czy to jest prawidłowy montaż?

tak

Owszem - zagladam tu niejako nalogowo i czasem nawet cos napisze bez sensu ;) a bardzo rzadko z sensem ;)

a co z tym

A co do ramy okna to jest tak:

patrzac z pokoju na skrzydło - naroznik (na dole pod klamka) styka sie tam profil okna pionowy (ten w którym jest zamontowana klamka) i poziomy (dolny). Wczesniej tak mi sie wydaje, profile były sklejone równo i po przejechaniu dłona na dole okna była gładka powierzchnia, a teraz wyglada tak jakby profil dolny (poziomy) osunął się o ok. 3mm na dół w stosunku do profila pionowego. Coś musiało sie stać ponieważ patrząc na otwarte okno od czoła widać nie domalowana krawędz poziomego profilu. Może na skutek wnikania wody spływającej z szyby profil opił się wody i sie rozszerzył? Na spoinie łączącej profil pion z poziom nie widac pekniecia kleju czy farby.

• 5 years później...