Marcin G. 22.08.2018 06:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Sierpnia 2018 Mam dom parterowy ze strychem, składający się z dwóch części. Nad częścią A pozostanie strych, który ewentualnie przeznaczę na graciarnię. Nad częścią B w przyszłości strych prawdopodobnie zostanie przekształcony na mieszkania. Chciałbym na podłodze obu strychów rozłożyć 2 * 15 cm wełny, że by mi tam ciepło nie uciekało. W części A będzie to rozwiązanie już na stałe, natomiast w części B, gdyby były na strychu robione mieszkania, to wełnę wykorzystam do ocieplenia dachu.Jak to zrobić dobrze, a jednocześnie niedrogo, tak abym mógł tam wejść od czasu do czasu? Jakieś legary w dwóch poziomach + na to podłoga? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomek W 22.08.2018 07:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Sierpnia 2018 Może lepiej dobrać grubości wełny aby pasowały do wysokości krokwi gdy będziesz ją wykorzystywał do dachu. Warto zamiast legarów w układzie krzyżowym ułożyć bloczki z betonu komórkowego, które będą słupkami dla belek. Łatwo to będzie później rozebrać i przerobić na użytkowe poddasze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marcin G. 22.08.2018 12:32 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Sierpnia 2018 (edytowane) Może lepiej dobrać grubości wełny aby pasowały do wysokości krokwi gdy będziesz ją wykorzystywał do dachu. Dlatego pomyślałem o wełnie 15 cm. Krokwie mają 17 lub 18 cm. Nie pamiętam. Planowałem dać między krokwiami 15 cm i pod nimi, jakby się dało drugie tyle. Warto zamiast legarów w układzie krzyżowym ułożyć bloczki z betonu komórkowego, które będą słupkami dla belek. Łatwo to będzie później rozebrać i przerobić na użytkowe poddasze. Dzięki za poradę. Pomyślę o tych bloczkach. Wszelkie inne pomysły oczywiście mile widziane. Edytowane 4 Września 2018 przez Marcin G. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marcin G. 04.09.2018 06:51 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Września 2018 Jaki powinien być rozstaw tych bloczków i legarów? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marcin G. 04.10.2018 08:26 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Października 2018 Jak zamocować legary do bloczków z betonu komórkowego? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mat3006 04.10.2018 13:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Października 2018 Jak zamocować legary do bloczków z betonu komórkowego? Legary wykonać na stopkach z pianki PIR o grubości min. 12cm, na podkładce z OSB. Między legarami zalać pianką OK o grubości 22-25cm. Podłogę wykonać z desek 1,5cala. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marcin G. 05.10.2018 06:40 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Października 2018 ... Między legarami zalać pianką OK o grubości 22-25cm... Pianka średnio się nadaje na rozwiązanie tymczasowe. Poza tym mam już wełnę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tom_ppgg 05.10.2018 10:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Października 2018 WitajMam podobną sytuację i chyba pisałeś do mnie na priv.Po zasięgnięciu informacji na tym szacownym forum oraz w Dziale Doradztwa Technicznego ROCKWOOL, podjąłem ostateczną (mam nadzieję, że słuszną) decyzję w tej sprawie.W związku z tym, iż posiadam wełnę (ROCKWOOL MEGAROCK PLUS 10cm) kupioną na początku bieżącego roku i brak możliwości poniesienia dodatkowych wydatków na izolację w tym sezonie, staram się wykonać ją jak najbardziej efektywnie przy użyciu dostępnych materiałów.Wełnę ułożę w dwóch warstwach na legarach drewnianych, które utworzą stelaż podtrzymujący podłogę strychu wykonaną z pyty MFP lub OSB.Pierwsza warstwa - legary o szerokości 6cm, wysokości 10cm (takiej jak grubość wełny), rozstaw legarów 100cm (szerokość maty z wełny mineralnej).Druga warstwa - legary o szerokości 6cm, wysokości 12cm celem zapewnienia wentylacji i separacji pomiędzy "zimną" płytą podłogową a materiałem izolacyjnym. Rozstaw legarów jak wyżej.Ponadto rezygnuję z folii lub membrany paroizolacyjnej pod wełną, ponieważ zgodnie z uzyskanymi informacjami, beton wylany na terivie jest wystarczającym izolatorem dla ewentualnej wilgoci z części mieszkalnej. Rozważam jeszcze użycie membrany wiatroszczelnej ale tu kryterium będą koszty wykonania całości.PozdrawiamT. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mat3006 05.10.2018 12:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Października 2018 Pianka średnio się nadaje na rozwiązanie tymczasowe. Poza tym mam już wełnę. Jeżeli to rozwiązanie tymczasowe to może być wata Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts