Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ocieplenie podłogi strychu.

Marcin G.

Recommended Posts

Mam dom parterowy ze strychem, składający się z dwóch części. Nad częścią A pozostanie strych, który ewentualnie przeznaczę na graciarnię. Nad częścią B w przyszłości strych prawdopodobnie zostanie przekształcony na mieszkania. Chciałbym na podłodze obu strychów rozłożyć 2 * 15 cm wełny, że by mi tam ciepło nie uciekało. W części A będzie to rozwiązanie już na stałe, natomiast w części B, gdyby były na strychu robione mieszkania, to wełnę wykorzystam do ocieplenia dachu.

Jak to zrobić dobrze, a jednocześnie niedrogo, tak abym mógł tam wejść od czasu do czasu? Jakieś legary w dwóch poziomach + na to podłoga?

Może lepiej dobrać grubości wełny aby pasowały do wysokości krokwi gdy będziesz ją wykorzystywał do dachu.

Warto zamiast legarów w układzie krzyżowym ułożyć bloczki z betonu komórkowego, które będą słupkami dla belek. Łatwo to będzie później rozebrać i przerobić na użytkowe poddasze.

ocieplenie_stropu.jpg

strop_kladka.jpg

Może lepiej dobrać grubości wełny aby pasowały do wysokości krokwi gdy będziesz ją wykorzystywał do dachu.

Dlatego pomyślałem o wełnie 15 cm. Krokwie mają 17 lub 18 cm. Nie pamiętam. Planowałem dać między krokwiami 15 cm i pod nimi, jakby się dało drugie tyle.

Warto zamiast legarów w układzie krzyżowym ułożyć bloczki z betonu komórkowego, które będą słupkami dla belek. Łatwo to będzie później rozebrać i przerobić na użytkowe poddasze.

Dzięki za poradę. Pomyślę o tych bloczkach. Wszelkie inne pomysły oczywiście mile widziane.

Edytowane przez Marcin G.

• 2 weeks później...
  • 1 month później...

Witaj

Mam podobną sytuację i chyba pisałeś do mnie na priv.

Po zasięgnięciu informacji na tym szacownym forum oraz w Dziale Doradztwa Technicznego ROCKWOOL, podjąłem ostateczną (mam nadzieję, że słuszną) decyzję w tej sprawie.

W związku z tym, iż posiadam wełnę (ROCKWOOL MEGAROCK PLUS 10cm) kupioną na początku bieżącego roku i brak możliwości poniesienia dodatkowych wydatków na izolację w tym sezonie, staram się wykonać ją jak najbardziej efektywnie przy użyciu dostępnych materiałów.

Wełnę ułożę w dwóch warstwach na legarach drewnianych, które utworzą stelaż podtrzymujący podłogę strychu wykonaną z pyty MFP lub OSB.

Pierwsza warstwa - legary o szerokości 6cm, wysokości 10cm (takiej jak grubość wełny), rozstaw legarów 100cm (szerokość maty z wełny mineralnej).

Druga warstwa - legary o szerokości 6cm, wysokości 12cm celem zapewnienia wentylacji i separacji pomiędzy "zimną" płytą podłogową a materiałem izolacyjnym. Rozstaw legarów jak wyżej.

Ponadto rezygnuję z folii lub membrany paroizolacyjnej pod wełną, ponieważ zgodnie z uzyskanymi informacjami, beton wylany na terivie jest wystarczającym izolatorem dla ewentualnej wilgoci z części mieszkalnej. Rozważam jeszcze użycie membrany wiatroszczelnej ale tu kryterium będą koszty wykonania całości.

Pozdrawiam

T.