Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

LG THERMA V R32 Monobloc -25 Sprężarka Spiralna

areczekk83

Recommended Posts

Witam

Czy ktos juz słyszał o tej pompie ciepła ? LG THERMA V R32 Monobloc

To nowy model LG na R32 czy działa w dwie strony? Latem chłodzi?

Jaki ma COP?

ile kosztuje razem z montazem?

Daikin i LG pochwalili sie pierwszymi modelami na R32 ciekawe kiedy Panasonic sie pochwali?

Moze CNC coś bedzie wiecej wiedział na temat nowego modelu LG :-)

Monobloka to nie dotyczy bo jest na zewnątrz ale splity to już inna rzecz w instrukcji obsługi LG na R32 jest taki zapis:

"Minimalna powierzchnia podłogi do instalacji

• Urządzenie powinno być zainstalowane, obsługiwane i przechowywane w pomieszczeniu o powierzchni większej niż minimalna powierzchnia. Posługiwać się

wykresami tabeli określającymi minimalny obszar.

Dla urządzenia o wadze 1,2 kg czynnika R32 pomieszczenie kotłowni musi mieć min. 12 m2

Dla 1,4 kg pomieszczenie 16 m2

Czy sprzedawcy informują o tym klientów wg mnie to ważne względy bezpieczeństwa .

Monobloka to nie dotyczy bo jest na zewnątrz ale splity to już inna rzecz w instrukcji obsługi LG na R32 jest taki zapis:

"Minimalna powierzchnia podłogi do instalacji

• Urządzenie powinno być zainstalowane, obsługiwane i przechowywane w pomieszczeniu o powierzchni większej niż minimalna powierzchnia. Posługiwać się

wykresami tabeli określającymi minimalny obszar.

Dla urządzenia o wadze 1,2 kg czynnika R32 pomieszczenie kotłowni musi mieć min. 12 m2

Dla 1,4 kg pomieszczenie 16 m2

Nie do końca tak jest - jest jeszcze rozróżnienie na miejsce montażu jednostki (chodzi o wysokość od podłogi - dotyczy montażu w pomieszczeniach) np dla ilości czynnika 1,5kg:

• Montaż na suficie (wysokość min 2,2m): 1,44 m2 powierzchni podłogi
  • Montaż na ścianie (wysokość montażu 1,8m): 2,15 m2 powierzchni podłogi
  • Montaż na podłodze: 19,31 m2 powierzchni podłogi

Szanowny ObsewatorzePC

Nie strasz niepotrzebnie ludzi :)

W przypadku Althermy 3 (ma 1,5 kg czynnika R32) nie ma żadnych wymagań dotyczących minimalnej powierzchni podłogi kotłowni.

Dopiero jak przekroczysz 1,84 kg (czyli instalacja powyżej 27mb) musisz mieć odpowiednią powierzchnie, a jeśli jej nie ma i m2 brakuje, to otwartą wentylację górną i dolną do sąsiedniego pomieszczenia, o odpowiedniej powierzchni/kubaturze. Dotyczy to zarówno hydroboksów ściennych jak i zintegrowanych.

Te wysokości dotyczą jednostek klimatyzacji . Nikt nie montuje jednostki wewnętrznej pompy ciepła na wys 2,2m.

Zgadza się, jednak nie specjalnie jest różnica w tym czy to klima czy pompa ciepła, chodzi w każdym przypadku o gaz r32. Dodatkowo jednostki wewnętrznej raczej nikt na podłodze nie montuje, a z zamieszczonych informacji widać gołym okiem zależność wysokości montażu do zalecanej powierzchni podłogi.

Czy ktoś coś więcej napisze o tej pompę? Warto się nad tym modelem zastanowić? Czy to prawda że w monoblok zamarza czynnik?czy łeb szym rozwiązaniem będzie Split?

Raczej w polsce nikt jej nie "pomacał" jeszcze, więc raczej na konkrety nie licz. Na papierze wygląda rozsądnie, ale do pełni szczęści brakuje jeszcze informacji o cenie - na razie nie znanej.

W monobloku przy dłuższym braku prądu w czasie mrozów może zamarznąć woda - są na to co najmniej dwa rozwiązania - zalewasz instalacje odpowiednim roztworem glikolu, lub w czasie awarii wymuszasz obieg wody pompką zasilaną z UPSa.

Monoblok jako taki ma swoje wady, część jest wyeliminowana w splicie, ale ma też dla wielu zaletę - może go zainstalować sam klient, lub kumaty hydraulik, co przy korzystnej cenie urządzenia może znacznie obniżyć koszt całej instalacji.

Hm, serio można sobie samemu pompę podłączyć? Nie tyle mi chodzi o sprawy manualne, ale jak to się ma do "papierów" czyli gwarancja, uprawnienia itd itp.

Coś tam też mi śmignęło o możliwości dostania się glikolu do zbiornika CWU i możliwych tego konsekwencjach...ale monoblok ciągle mnie kusi a jeśli byłby możliwy do zainstalowania legalnie "tymi ręcami" to tym bardziej kuszący :)

Hm, serio można sobie samemu pompę podłączyć? Nie tyle mi chodzi o sprawy manualne, ale jak to się ma do "papierów" czyli gwarancja, uprawnienia itd itp.

Coś tam też mi śmignęło o możliwości dostania się glikolu do zbiornika CWU i możliwych tego konsekwencjach...ale monoblok ciągle mnie kusi a jeśli byłby możliwy do zainstalowania legalnie "tymi ręcami" to tym bardziej kuszący :)

Jezeli chodzi glikol to wystarczy dać propylenowy i spać spokojnie.

• 5 months później...
  • 6 months później...
  • 3 weeks później...