Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Buderus na drewno (holgas)

PMarek

Recommended Posts

PMarek napisał:
Czy ktoś z Was ma taki piec?

chodzi Ci o ten ?

http://www.atmos.cz/images/all/peletykotel2.gif

http://www.atmos.cz/images/all/pel15.gif

posiada prawdopodobnie wieksza "stałopalność" dzieki kontrolowanemu procesowi spalania i wyłozeniu szamotem

ale kiedy zrozumiałem ze to zwykły kocioł tylko, ze wyłacznie na drzewo

zrezygnowałem

porównałem sugerowana ilość opału z innymi kotłami ...

wyszło, że ... nie ma cudów :(

Buderus KP (bo o nim mowa) to wcześniej Dakon.

A cena... ja wolałbym Atmosa -bo tańszy.

I inna sprawa-dlaczego w Niemczech nie można ich użytkować?(podobno),a takie atmosy tak.

Ja mam ferruma fex plus z Suwałk i sobie chwalę(żona stoi obok i mówi , że ona też-oczywiście jak ja napalę...)-a różnica ceny idzie w tysiące zł...poza tym w ferrumie spalisz tez węgiel-o co trudno w buderusie ,atmosie,ekovimarz i całej chmarze innych prawie takich samych.

Aha i tak szczerze -to ja naprawdę nie widziałem kotłów na "holz gaz"...

Czy tam są jakieś butle na w/w???

A moze jakieś krasnoludki go wytwarzają?

A może ktoś ma układ z producentem węgla drzewnego(takiego do grilli)i się skubany podłączył(gazociąg umba rumba :-)))?Bo z tego co wiem to właśnie tam jest produkowany ten taki prawdziwy gaz drzewny...

Dobrze, bardzo dobrze to ująłeś Mały. Ja też nie widziałem kotła na holzgaz, chociaż siedzę w kotlarstwie już dosyć długo :)

Stałopalność uzależniona jest od wielkości komory załadowczej, opału jaki stosujemy, mocy kotła w danej chwili, a nie od jego reklamy :), czy też wyłożenia lub nie szamotem.

Szanowni Forumowicze !

Nie uzywajcie w swych postach, dotyczacych kotlow na drewno, okreslenie

"Holzgas". Prowadzi to bowiem do glebokiej irytacji ze strony "fachmanow"

i wypisuja oni potem niezrozumialy dla ogolu belkot, porowunujac te urzadzenia do statkow kosmicznych z serii bajek dla dzieci etc.

Ww. urzadzenia funkcjonuja juz od dziesiatkow lat z powodzeniem m.in. u naszych zachodnich i tam szukajcie odpowiedzi na zadawane pytania.

Spor wokol takiego czy innego slowa badz okreslenia to znane juz mydlenie oczu, w dyskusjach na forach zachodnich sasiadow pojawia sie prawie zawsze, jakze neutralne okreslenie "zgazowanie drewna".

I ma to zapewne zwiazek z okreslona konstrucja kotla, ekonomia i specyfika uzytkowania, okreslonym paliwem, jednoczesnie dla komfortu piszacych, wyklucza posty nie majace zwiazku z tematem.

Pzregladajac wiekszosc watkow na forum muratora, dotyczace ww instalacji grzewczych, wypadaja one dosc blado pod wzgledem merytorycznym z forami obcojezycznymi, ale chyba taki urok tego forum. Wypada miec nadzeje, ze temat doczeka sie fachowej kontynuacji.

Pozdro

Mówisz , że irytują fachowców? Że na zachodnich forach........ Tak, tam są ludzie z zachodu, czyli lepszej, mądrzejszej kategorii :(

Tylko wiedz jedno kolego forumowiczu. Proces odgazowania i zgazowania paliwa istnieje tak długo jak długo istnieje spalanie. Jeżeli ktokolwiek z tego procesu robi klientowi wodę z mózgu, niezaleznie czy wytwórca z zachodu, czy ze wschodu, to zmusza ludzi trzeźwo myślących do walki z tym zjawiskiem, lub robienia z siebie takich samych głupców. Jedni godzą się z tym, inni nie.

Tylko wiedz jedno kolego forumowiczu. Proces odgazowania i zgazowania paliwa istnieje tak długo jak długo istnieje spalanie. Jeżeli ktokolwiek z tego procesu robi klientowi wodę z mózgu, niezaleznie czy wytwórca z zachodu, czy ze wschodu, to zmusza ludzi trzeźwo myślących do walki z tym zjawiskiem, lub robienia z siebie takich samych głupców. Jedni godzą się z tym, inni nie.

Nie sadze, zeby forumowicze zachodni byli, madrzejsi albo przystojniejsi.

Wskazuje jedynie na bardziej merytoryczny przebieg dyskusji na podobne tenmaty na tamtejszych forach, tak ze strony pytajacych jak i doradzajacych. I na tym polega zasadnicza roznica.

Czesto naiwne pytania o "wydobywajacy sie Holzgas" powinny Was, drodzy, nieliczni fachowcy tego forum raczej sklaniac do cierpliwej i rzeczowej pomocy, bo chyba takiej sie od Was w dowolnym zakatku ziemi oczekuje.

Przypomina mi sie jedna z polskich komedii (tytulu nie pomne), kiedy mlody czlowiek z miasta, bedac na wsi podchodzi do krowy, lapie ja za ogon i machajac nim, probuje "udoic" mleka.

Tak bywa i z naszymi forumowiczami.

Badzcie zatem bardziej wyrozumiali.

Napisałem na tym forum kilkadziesiąt tekstów dotyczących procesów spalania. To ja wsadziłem kij w mrowisko twierdząc, że kotłów na holzgas nie ma. Uzasadniałem to merytorycznie. Ile razy można o jednym i tym samym pisać? Czytałeś moje wcześniejsze wypowiedzi? Doszedłem do wniosku, że zaczyna to być masło maślane, a więc co pozostało? Pożartować tylko. Nie znam zagranicznych forów budowlanych, gdyż nie znam obcych języków :( Znając natomiast zamiłowanie np. Niemców do porządku, nie sądzę żeby na ich forach był taki tematyczny bałagan jak właśnie tutaj. Często z lenistwa forumowicze zakładają nowy wątek oczekując merytorycznej odpowiedzi. Uważam, że jest to brak szacunku dla osoby, która takiej odpowiedzi już kilkakrotnie udzielała w innych wątkach o tej samej tematyce. Ile było i jest obrażalstwa jeżeli zamiast odpowiedzi (merytorycznej) ktoś odpowiedział: wstaw opcję szukaj.

Przykro mi, że wcześniejsze moje wypowiedzi oceniłeś jako bełkot. Widocznie jesteś z branży kotlarskiej, a więc możliwe że masz do tego podstawy. Nie jestem alfą i omegą. Chętnie poczytam Twoje wypowiedzi na temat kotłów.

Poza wszystkim innym drogi james brown, lektura tego forum to naprawdę solidna porcja wiedzy na każdy budowlany temat.

Ja , zanim napisałem swojego pierwszego posta tutaj, z pól roku czytałem z ciekawością wątki, które mnie interesowały - i sporo wiem na różne tematy.

I nie ma co tak stawać w obronie tych niewinnych, biednych forumowiczów, którzy stawiają na forum najważniejsze pytanie swojego życia oczekując natychmiastowej , kompetentnej odpowiedzi, choćby zawarta ona była w poście obok.Praca własna i odrobina samodzielnego myślenia jest jest zawsze rzeczą cenną.

Stąd też wynika rzeczowść dyskusji na innych listach dyskusyjnych, bo uczestnicy potrafią wykorzystać możliwości netu i zanim zasypią forum pytaniami, próbują znaleźć sami odpowiedź na swoje problemy.