Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• 6 years później...

W 2016 roku kupiłem trochę prostszy model Boscha: HBG36T650 i tydzień temu się popsuł. 9 lat, to kiepska trwałość, ale ciekawe czy jest dostępnego coś lepiej wykonanego w podobnej cenie.

• 1 month później...

Awaria jest powiązana z grzałką dolną, bo programy jej nie wykorzystujące działają. Jeśli to grzałka, a nie sterowanie, to 300zł i znak, ze zaraz spaliłaby się górna za ponad 400zł. Jeśli sterowanie, to chyba ponad 300zł, ale smrodu było dużo. W sumie kupiłem nowy piekarnik, tym razem nie Boscha, bo Niemcy lubią robić wszystko na styk - ważne żeby użyć jak najmniej materiału. Staram się testować teraz różne marki różnych narzędzi pochodzące z różnych krajów, choć pewnie i tak za każdym razem zarabiają ci sami kolesie z BlackRocka, Vanguarda, State Street i Fidelity.

Nie wiem czy ktoś nie robi na styk, ale skoro wszystko dziadostwo i nie wiadomo kto co produkuje - większość pewnie Turcy, to poszedłem w wygląd: żeby nie był czarny i był ładny, więc padło na niski model Smega. O dziwo równomierniej piecze nie poprzednik.

A na marginesie, pod nieobecność piekarnika odkryłem, że chleb upieczony na grillu węglowym jest dużo lepszy niż w piekarniku elektrycznym.

Nie uważam aby "wszystko to dziadostwo".

Smeg produkuje i retro i nowoczesny sprzęt AGD. Smeg podobno współpracuje z tureckim Beko. 

Smeg to włoska marka z segmentu premium, która słynie z designerskich linii retro. Sporo sprzętu biorą od podwykonawców z całego świata, w tym od tureckiego Beko.

Ten chleb na grillu węglowym chyba nie piekłeś bezpośrednio nad ogniem?

Niebezpośrednio. Grill jajowaty, stalowy z pokrywą (Weber Original Kettle), węgiel żarzy się z dwóch stron na dolnym ruszcie (są przekładki, więc się nie rozsypuje), a chleb jest w blasze z nierdzewki na górnym ruszcie, pośrodku. Chleb ze skiełkowanej gryki.