Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jak poprawnie wykona? lukarn?, pilna pro?ba o pomoc ?

B.Budowniczy

Recommended Posts

Podzielcie się Waszym doświadczeniem. W projekcie nie znajduję wyraźnej odpowiedzi na następujące pytania;

1. front lukarny murowany czy konstrukcja drewniana, wykonawca nic nie sugerując czeka na moją decyzję, mówi że drewniany jest lżejszy, do murowanego musi zrobić słupki żelbetonowe, murowany może się "oddzielać" od wieńca,

2 zatem która wersja jest bardziej przyjazna (np termicznie),

3. z czego wykonane boki lukarny, z płyty OSB, z desek (czy na wpust koniecznie), murowane odpadaję bo nie ma czym oprzeć takich ścianek,

4 jak taka lukarna powinna być ocieplona na zewnątrz ?

5. o co jeszcze powinienem zapytać i uzyskać od was odpowiedź,

będę zobowiązany

U mnie na poddaszu są ścianki kolankowe ok.1m. 3 lukarny.Żeby zachować ciągłość wieńca na ściance kolankowej planuję zrobić szalunek i wylać front lukarny(wieniec łamany).Po obu stronach lukarny wypuściłem z wieńca "stropowego" pionowe trzpienie,przedłużę je jako zbrojenie lukarny i połączę z wieńcem na ściance kolankowej.

Trzpienie,o których napisałem służą głównie do "trzymania" ścianki kolankowej aby nie rozeszła się na boki pod ciężarem dachu (dachówka czyli ciężki dach).Ich ustawienie (w moim projekcie) sugeruje,że stanowią zbrojenie wylewanego frontu lukarny.Muszę je tylko przedłużyć.Powinieneś też mieć jakieś wzmocnienia pionowe ścianki kolankowej,tak mi się wydaje.Natomiast musisz zachować ciągłość wieńca,może być łamany,czyli np.

_________

I I

____________I I______________

wydaje się, że rozumiem;

swoją drogą muszę mieć skandaliczny projekt, żadnych szczegółow, wskazówek itp podstawowych elementów; w projekcie brak w ogóle wieńca na ścianie kolankowej, może byłoby dobrze a może nie, wszystko uzupełniam z kierownikiem i majstrem, w projekcie żadnego oparcia i pomocy,

no wyżaliłem się.

Zdaje się jednak, że przy lukarnie majster zaspał. Słupki podpierające lukarnę powinny chyba być jednolitym elementem z wieńcem ścianki kolankowej.

• 8 years później...