B.Budowniczy 06.10.2004 08:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Października 2004 Podzielcie się Waszym doświadczeniem. W projekcie nie znajduję wyraźnej odpowiedzi na następujące pytania; 1. front lukarny murowany czy konstrukcja drewniana, wykonawca nic nie sugerując czeka na moją decyzję, mówi że drewniany jest lżejszy, do murowanego musi zrobić słupki żelbetonowe, murowany może się "oddzielać" od wieńca,2 zatem która wersja jest bardziej przyjazna (np termicznie),3. z czego wykonane boki lukarny, z płyty OSB, z desek (czy na wpust koniecznie), murowane odpadaję bo nie ma czym oprzeć takich ścianek,4 jak taka lukarna powinna być ocieplona na zewnątrz ?5. o co jeszcze powinienem zapytać i uzyskać od was odpowiedź, będę zobowiązany Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zibi2 06.10.2004 09:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Października 2004 Dołączam się do pytaniaWykonawca sugeruje z OSB i ocieplić styropianem pozdro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jeje 06.10.2004 09:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Października 2004 dobre pytania dla mnie na czasie, podejrzewam że ktoś już zbudował jakąś lukarnę i może trochę pomóc ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pattaya 06.10.2004 09:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Października 2004 U mnie na poddaszu są ścianki kolankowe ok.1m. 3 lukarny.Żeby zachować ciągłość wieńca na ściance kolankowej planuję zrobić szalunek i wylać front lukarny(wieniec łamany).Po obu stronach lukarny wypuściłem z wieńca "stropowego" pionowe trzpienie,przedłużę je jako zbrojenie lukarny i połączę z wieńcem na ściance kolankowej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
B.Budowniczy 06.10.2004 10:18 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Października 2004 pattaya, to już jest coś, wynika z tego że to nie jest takie proste jak się wydawało ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tom soyer 06.10.2004 10:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Października 2004 nie mam sciany kolankowej. Wszytskie 4 moje lukarny sa wykonane z drewna, odeskowane. Od srodka ocieplone welnai przykryte GK. Od zewnatrz sytropian i boazeria blaszana. zdjecia sa tutaj:http://foto.onet.pl/upload/35/25/_335950_n.jpghttp://foto.onet.pl/upload/41/56/_335951_n.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pattaya 06.10.2004 10:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Października 2004 No właśnie.Wiele zależy od tego ,czy masz ścianki kolankowe i wieniec na nich. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jeje 06.10.2004 10:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Października 2004 co to jest boazeria blaszana ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
B.Budowniczy 06.10.2004 10:55 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Października 2004 mam ściankę kolankową zakończoną wieńcem czyli rozumiem że teoretycznie jest możliwość oparcia, tylko dlaczego są potrzebne jakieś dodatkowe zbrojone pionowe słupki po bokach lukarny przy murowanej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pattaya 06.10.2004 12:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Października 2004 Trzpienie,o których napisałem służą głównie do "trzymania" ścianki kolankowej aby nie rozeszła się na boki pod ciężarem dachu (dachówka czyli ciężki dach).Ich ustawienie (w moim projekcie) sugeruje,że stanowią zbrojenie wylewanego frontu lukarny.Muszę je tylko przedłużyć.Powinieneś też mieć jakieś wzmocnienia pionowe ścianki kolankowej,tak mi się wydaje.Natomiast musisz zachować ciągłość wieńca,może być łamany,czyli np. _________ I I ____________I I______________ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
B.Budowniczy 06.10.2004 12:41 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Października 2004 wydaje się, że rozumiem; swoją drogą muszę mieć skandaliczny projekt, żadnych szczegółow, wskazówek itp podstawowych elementów; w projekcie brak w ogóle wieńca na ścianie kolankowej, może byłoby dobrze a może nie, wszystko uzupełniam z kierownikiem i majstrem, w projekcie żadnego oparcia i pomocy, no wyżaliłem się. Zdaje się jednak, że przy lukarnie majster zaspał. Słupki podpierające lukarnę powinny chyba być jednolitym elementem z wieńcem ścianki kolankowej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pattaya 06.10.2004 12:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Października 2004 Strasznie dziwne rysunki mi wyszły Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tom soyer 06.10.2004 12:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Października 2004 co to jest boazeria blaszana ? to cos w rodzaju saidingu ale wykonanego przez dekarzy z plaskiej blachy. Podobne rzeczy mozna kupic gotowe w firmach zajmujacych sie elewacjami blaszanymi ale przy lukarnach to sie nie oplaca. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cupone 20.12.2012 17:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Grudnia 2012 (edytowane) może się to komuś przyda kiedyś propo lukarn Edytowane 20 Grudnia 2012 przez cupone Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
NieJan 21.12.2012 12:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Grudnia 2012 co to jeste "propo" ? skrót od "propofol"? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts