Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Okno bez parapetu, balkonowe, brak części sylikonu

Recommended Posts

Witam

Posiadam w pokoju okno balkonowe, od podłogi, bez parapetu. Jest to mieszkanie w bloku. Od strony balkonu, pomiędzy oknem a płytkami od balkonu jest silikon (albo wygląda jak silikon, taki różowy coś takiego). I zauważyłem, że na odcinku ok. 10 cm brakuje tego silikonu. Czym to uzupełnić aby przetrwało zimę ?

[ATTACH=CONFIG]417794[/ATTACH]

[ATTACH=CONFIG]417795[/ATTACH]

Oto ta spoina, odchodzi i najprawdopodbnie przez to pod oknem przecieka mi woda jak deszcz pada, bo w domu od drugiej strony okna mam czasami mokro

Źle zamontowane, to i przecieka. Każde "łatanie" pomoże na chwilę, a z każdym rokiem użytkowania chwila będzie krótsza.

Co w takim razie zrobić?

Poprawić montaż

Co znaczy, że źle zostało zamontowane?

Mogę tylko przypuszczać, że nie najlepiej zwymiarowane okno zostało zamontowane "na piankę", czyli brak właściwego uszczelnienia po stronie zewnętrznej, jak i wewnętrznej.

Czy sama wymiana spoin nie wystarczy ?

Na chwilę na pewno wystarczy. Wymieniając spoinę na styku raz na rok jest szansa, że nie pocieknie, jeśli nie będzie silnych opadów i wiatru oraz nie będzie zalegał śnieg, a otwory odwadniające nie będą odprowadzały większej ilości kondensatu pary wodnej.

Wydlubac cały ten silikon jak najgłębiej

Odtluscic dokladnie i ramę i beton

Kupić uszczelniacz budowlany

Wypełnić jak najgłębiej się da i nadmiar ponad wykończenie balkonu usunąć

Zapomnieć o temacie wbrew temu co tutaj przeczytałeś

Dobrze wykonane posłuży dobrych kilkanaście a może i więcej lat