Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Wzmocnienie ściany kg - jak najprościej?

adrianad

Recommended Posts

Mam ścianę wewnętrzną z karton-gipsu, na profilu 50 o ile dobrze pamiętam. Chce teraz na niej powiesić trzy szafki (60x60, z frontami) w związku z czym muszę jakoś wzmocnić ścianę i muszę to co gorsza zrobić jak najmniej inwazyjnie...

Początkowo myślałam o przykręceniu na ścianę (a dokładniej jest to wnęka o długości 2100 i wysokości 2600) płyt osb i na to szafki. Jednak czytam, ze wykończenie takiej płyty to też sporo zachodu (miałam wizję płyty pomalowanej na biało, kolor kryjacy ale faktura widoczna) więc może da się to jakoś łatwiej ogarnąć?

Bardzo proszę podpowiedzcie coś, będę bardzo, bardzo wdzięczna!

• 1 month później...
Mam ścianę wewnętrzną z karton-gipsu, na profilu 50 o ile dobrze pamiętam. Chce teraz na niej powiesić trzy szafki (60x60, z frontami) w związku z czym muszę jakoś wzmocnić ścianę i muszę to co gorsza zrobić jak najmniej inwazyjnie...

Początkowo myślałam o przykręceniu na ścianę (a dokładniej jest to wnęka o długości 2100 i wysokości 2600) płyt osb i na to szafki. Jednak czytam, ze wykończenie takiej płyty to też sporo zachodu (miałam wizję płyty pomalowanej na biało, kolor kryjacy ale faktura widoczna) więc może da się to jakoś łatwiej ogarnąć?

Bardzo proszę podpowiedzcie coś, będę bardzo, bardzo wdzięczna!

Szanowna Pani,

Przykręcenie płyty OSB wiąże się z koniecznością jej wykończenia. Lepszym rozwiązaniem byłby montaż dodatkowej płyty gipsowo-kartonowej. Płytę można przykręcić na odpowiedniej długości wkręty, łączenia zaś wykończyć masą elastyczną ACRYL-PUTZ® MS 30 do spoinowania płyt. Szafek nie rekomenduję mocować bezpośrednio do płyt, lecz do listwy, którą trzeba przykręcić na całej długości, jaką będą zajmować szafki. Listwa powinna zostać przykręcona do profili aluminowych

Taka szyna montażowa

np. https://www.leroymerlin.pl/elementy-mebli-i-okucia/okucia-i-zlacza-meblowe/zawieszki-i-zawiesia-meblowe/szyna-montazowa-do-szafek-2000-x-40-x-1-2-mm-70-kg-hettich,p129566,l1802.html

nie załatwi tematu?

3 szafki mają szerokość 180cm, pionowych profili w ścinie będaztuki (licząc co 60cm).

Między listwę montażową a ściane możeż też dodać dodatkowy płaskownik lub blachę.

Ile kg będą miały szafki z zawartością ?