adrianad 23.08.2018 12:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Sierpnia 2018 Mam ścianę wewnętrzną z karton-gipsu, na profilu 50 o ile dobrze pamiętam. Chce teraz na niej powiesić trzy szafki (60x60, z frontami) w związku z czym muszę jakoś wzmocnić ścianę i muszę to co gorsza zrobić jak najmniej inwazyjnie... Początkowo myślałam o przykręceniu na ścianę (a dokładniej jest to wnęka o długości 2100 i wysokości 2600) płyt osb i na to szafki. Jednak czytam, ze wykończenie takiej płyty to też sporo zachodu (miałam wizję płyty pomalowanej na biało, kolor kryjacy ale faktura widoczna) więc może da się to jakoś łatwiej ogarnąć? Bardzo proszę podpowiedzcie coś, będę bardzo, bardzo wdzięczna! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Krzysiek88 23.08.2018 19:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Sierpnia 2018 ciezkie te szafki i ich zawartosc? mozna by listwe co na niej szafki zawisna powiesic na profilach co sa w scianie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
E-Rzecznik Śnieżka 26.09.2018 12:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Września 2018 Mam ścianę wewnętrzną z karton-gipsu, na profilu 50 o ile dobrze pamiętam. Chce teraz na niej powiesić trzy szafki (60x60, z frontami) w związku z czym muszę jakoś wzmocnić ścianę i muszę to co gorsza zrobić jak najmniej inwazyjnie... Początkowo myślałam o przykręceniu na ścianę (a dokładniej jest to wnęka o długości 2100 i wysokości 2600) płyt osb i na to szafki. Jednak czytam, ze wykończenie takiej płyty to też sporo zachodu (miałam wizję płyty pomalowanej na biało, kolor kryjacy ale faktura widoczna) więc może da się to jakoś łatwiej ogarnąć? Bardzo proszę podpowiedzcie coś, będę bardzo, bardzo wdzięczna! Szanowna Pani, Przykręcenie płyty OSB wiąże się z koniecznością jej wykończenia. Lepszym rozwiązaniem byłby montaż dodatkowej płyty gipsowo-kartonowej. Płytę można przykręcić na odpowiedniej długości wkręty, łączenia zaś wykończyć masą elastyczną ACRYL-PUTZ® MS 30 do spoinowania płyt. Szafek nie rekomenduję mocować bezpośrednio do płyt, lecz do listwy, którą trzeba przykręcić na całej długości, jaką będą zajmować szafki. Listwa powinna zostać przykręcona do profili aluminowych Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
d7d 26.09.2018 13:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Września 2018 Taka szyna montażowa np. https://www.leroymerlin.pl/elementy-mebli-i-okucia/okucia-i-zlacza-meblowe/zawieszki-i-zawiesia-meblowe/szyna-montazowa-do-szafek-2000-x-40-x-1-2-mm-70-kg-hettich,p129566,l1802.htmlnie załatwi tematu?3 szafki mają szerokość 180cm, pionowych profili w ścinie będaztuki (licząc co 60cm).Między listwę montażową a ściane możeż też dodać dodatkowy płaskownik lub blachę.Ile kg będą miały szafki z zawartością ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jerzy hajkowski 30.09.2018 12:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Września 2018 kolki do plyty gipsowej wytrzymuja kazdy do 70kg obciazenia (nie wyciagania). Odpowiedz; nic nie nalezy wzmacniac Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
d7d 30.09.2018 12:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Września 2018 Kołki wytrzymują. Tylko czy płyta GK wytrzyma? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MiśYogi 30.09.2018 14:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Września 2018 Maksymalne obciążenie przy jednej płycie to 40 kg/mb, przy płycie g-k kładzionej podwójnie to 70 kg/mb. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
d7d 30.09.2018 16:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Września 2018 Generalnie jest stosowana płyta 1 x 12,5mm, czasami 1 x 9,5mm. 2 x 12,5mm tylko w specjalnych przypadkach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts