nylonbojtel 23.08.2018 14:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Sierpnia 2018 Wiem, że były podobne tematy, ale zdecydowana większość dotyczyła sytuacji, w której budynek był niedocieplony. Od jakiegoś czasu mieszkam w domu, w którym poprzedni właściciele już po wykonaniu docieplenia (styropian, siatka, tynk) wymienili częściowo stolarkę okienną. Jak widać po zdjęciach nikt tego później z zewnątrz specjalnie nie obrabiał, pianka kruszy się od samego patrzenia i czeka mnie trochę dłubaniny. Stare, drewniane okna były montowane byle jak, z przekosami, bez pionów itp., stąd po wymianie powychodziły nieregularne szpary pomiędzy ościeżnicami okien a dociepleniem. Np. górą drzwi balkonowych mam 2 mm, a dołem 15-20 mm. Kilka dni temu wymieniliśmy resztę okien i drzwi balkonowych, tym samym wszystko jest już w PVC, jednak powstały takie same szpary gdyż większość starych okien też miała spory przekos, widać to było i bez mierzenia. Jedynie pianka jest świeża, więc chcę to obrobić w miarę szybko, żeby słońce jej nie załatwiło. Pytanie z mojej strony - czym uzupełniać te większe braki w ścianie po ponownym zapiankowaniu i odcięciu nadmiaru pianki? Władować tam klej do styropianu/siatki, ew. z jakimiś cienkimi paskami styropianu i na to np. zewnętrzna szpachla akrylowa? Przy parapetach zewnętrznych nadrobię trochę fugą lub wymienię najbardziej uszkodzone płytki. Za rok lub dwa parapety będą zmieniane w całym domu na stalowe. Z klinkierowymi są same problemy. Miejscami muszę też delikatnie oderwać tynk od siatki, gdyż został uszkodzony podczas demontażu starych okien. Z góry dziękuję za pomoc Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nylonbojtel 24.08.2018 21:00 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Sierpnia 2018 Nie no, proszę pisać po kolei, nie wszyscy na raz... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
finlandia 25.08.2018 09:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Sierpnia 2018 Monterzy w trakcie "kompleksowej" wymiany obrabiają to tynkiem który mają ze sobą. Jak szczeliny są nieduże ale równe (bez uszczerbków) to stosuje się taśmę rozprężną. W Twoim przypadku pytanie powinno być skierowane do wykonawcy elewacji a ten zaleci pewnie klej do styropianu + nowy tynk przynajmniej we wnęce. To jest jak z wgniotem na aucie. Możesz łatać plasteliną lub szpachlą, a możesz jechać do lakiernika który zrobi cały element. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nylonbojtel 25.08.2018 10:37 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Sierpnia 2018 Dzięki za odpowiedź. Niezbyt mi akurat pasowało żeby monterzy obrabiali mi od razu okna z którejkolwiek strony, bo od wewnątrz muszą pójść nowe parapety, a od zewnątrz jest kilka klinkierówek do wymiany. A dopiero po montażu wyszło co i gdzie trzeba pozmieniać.No tak, tylko jeśli w niedalekiej przyszłości planuję pozmieniać zewnętrzne parapety, to raczej nie ma teraz sensu robić na nowo całych wnęk. Bo za rok-dwa musiałbym je ponownie rzeźbić przy zmianie parapetów zewnętrznych i mija się to z celem.Zapewne poprawię pianki, dam tam klej do styropianu/siatki i na koniec przejadę warstwą specjalnej szpachli, żeby klej był osłonięty i nie spękał. Plus oczywiście uszczelniacz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts