Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Szpary między wymienioną stolarką a starym dociepleniem

Recommended Posts

Wiem, że były podobne tematy, ale zdecydowana większość dotyczyła sytuacji, w której budynek był niedocieplony.

Od jakiegoś czasu mieszkam w domu, w którym poprzedni właściciele już po wykonaniu docieplenia (styropian, siatka, tynk) wymienili częściowo stolarkę okienną.

Jak widać po zdjęciach nikt tego później z zewnątrz specjalnie nie obrabiał, pianka kruszy się od samego patrzenia i czeka mnie trochę dłubaniny.

Stare, drewniane okna były montowane byle jak, z przekosami, bez pionów itp., stąd po wymianie powychodziły nieregularne szpary pomiędzy ościeżnicami okien a dociepleniem. Np. górą drzwi balkonowych mam 2 mm, a dołem 15-20 mm.

Kilka dni temu wymieniliśmy resztę okien i drzwi balkonowych, tym samym wszystko jest już w PVC, jednak powstały takie same szpary gdyż większość starych okien też miała spory przekos, widać to było i bez mierzenia. Jedynie pianka jest świeża, więc chcę to obrobić w miarę szybko, żeby słońce jej nie załatwiło.

Pytanie z mojej strony - czym uzupełniać te większe braki w ścianie po ponownym zapiankowaniu i odcięciu nadmiaru pianki?

Władować tam klej do styropianu/siatki, ew. z jakimiś cienkimi paskami styropianu i na to np. zewnętrzna szpachla akrylowa?

Przy parapetach zewnętrznych nadrobię trochę fugą lub wymienię najbardziej uszkodzone płytki. Za rok lub dwa parapety będą zmieniane w całym domu na stalowe. Z klinkierowymi są same problemy. Miejscami muszę też delikatnie oderwać tynk od siatki, gdyż został uszkodzony podczas demontażu starych okien.

Z góry dziękuję za pomoc

okna_1.jpg

okna_2.jpg

okna_3.jpg

okna_4.jpg

okna_5.jpg

Monterzy w trakcie "kompleksowej" wymiany obrabiają to tynkiem który mają ze sobą. Jak szczeliny są nieduże ale równe (bez uszczerbków) to stosuje się taśmę rozprężną.

W Twoim przypadku pytanie powinno być skierowane do wykonawcy elewacji a ten zaleci pewnie klej do styropianu + nowy tynk przynajmniej we wnęce.

To jest jak z wgniotem na aucie. Możesz łatać plasteliną lub szpachlą, a możesz jechać do lakiernika który zrobi cały element.

Dzięki za odpowiedź.

Niezbyt mi akurat pasowało żeby monterzy obrabiali mi od razu okna z którejkolwiek strony, bo od wewnątrz muszą pójść nowe parapety, a od zewnątrz jest kilka klinkierówek do wymiany. A dopiero po montażu wyszło co i gdzie trzeba pozmieniać.

No tak, tylko jeśli w niedalekiej przyszłości planuję pozmieniać zewnętrzne parapety, to raczej nie ma teraz sensu robić na nowo całych wnęk. Bo za rok-dwa musiałbym je ponownie rzeźbić przy zmianie parapetów zewnętrznych i mija się to z celem.

Zapewne poprawię pianki, dam tam klej do styropianu/siatki i na koniec przejadę warstwą specjalnej szpachli, żeby klej był osłonięty i nie spękał. Plus oczywiście uszczelniacz.