Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Projekt COMBO pracownia MTM STYL (Domy w stylu)

Recommended Posts

Czy ktoś z Was buduje według projektu COMBO /CE-L/ z MTM Styl? Ja zacząłem w tym roku i chętnie posłucham o doświadczeniach innych - jeśli są tacy oczywiście... Sam teżą mam swoje przemyślenia i zmiany w projekcie. Do tej pory, choć często jeżdżę po Polsce, tylko raz widziałem w przelocie taki projekt zrealizowany (w Wyrzysku jeśli się nie mylę). Ale może wśród Was też jest COMBinator :wink:

http://www.domywstylu.pl/projects/visual/combo_w1.jpg

http://www.domywstylu.pl/projects/rzuty/combo_rz1.gif

http://www.domywstylu.pl/projects/rzuty/combo_rz2.gif

Nie buduję, ale COMBO jest dla mnie jednym z najpiękniejszych i najlepiej zaprojektowanych domków z użytkowym poddaszem. Setki razy wracałam do tego projektu. :D To zadaszenie wejścia i wyjścia do ogrodu Suuuper! :p . Ja bym jeszcze zrobiła wyjście z garażu do ogrodu. I spytałabym się pana Sobieszuka, czy można podnieść dach garażu, dzieki temu można na górze z pomieszczenia strychowego zrobić np. pralnię lub graciarnię, do której wchodziłoby się przez łazienkę.

Już zdecydowałeś się na ten projekt?

Jedynym minusem tego domu są cztery lukarny, które w istotny sposób podnoszą koszty dachu, ale bez tych lukarn dom straciłby na swoim uroku :-?

Domek przecudny i wszystko w nim jest co potrzebne dla rodzinki.

Ja tez uważam, że jest bardzo udany. Zgrabny, lukarny dodają uroku, choć podrażają budowę. Funkcjonalny, ustawny, ma wszystko co potrzeba, aby wygodnie mieszkać. Duża, ustawna kuchnia, sporo miejsca na stół i wygodne kanapy.Można by trochę pomyśleć, pozmieniać wiatrołap, wc i pom. gospodarcze, ale to zalezy co kto lubi.

Ja tez uważam, że jest bardzo udany. Zgrabny, lukarny dodają uroku, choć podrażają budowę. Funkcjonalny, ustawny, ma wszystko co potrzeba, aby wygodnie mieszkać. Duża, ustawna kuchnia, sporo miejsca na stół i wygodne kanapy.Można by trochę pomyśleć, pozmieniać wiatrołap, wc i pom. gospodarcze, ale to zalezy co kto lubi.

Dzięki za opinie. Ja projekt kupiłem i realizuję jako jeden z... 3 ludzi w Polsce (przynajmniej na razie o tylu wiem). Projekt z punktu widzenia estetycznego i funkcjonalnego jest rzeczywiście super. Natomiast od strony technicznej - MASAKRA!!! Ze swojej strony powiększyłem garaż do 2 stanowisk (wzdłuż), co siłą rozpędu podniosło dach nad garażem. Będę obniżał strop nad garażem (po co 3 m wysokości w garażu?), co pozwoli na wygospodarowanie na górze dodatkowego pomieszczenia ok. 25 m2. Poza tym schowałem kominek za środka salonu - wsunąłem go w ścianę. Reszta zmian to drobiazgi.

Na razie zakończyłem stan 0 z tarasami i ślepą wylewką. Reszta w przyszłym roku...

witam,

jest nas wiecej, ja tez z zona budujemy ( bedziemy budowac ) combo, ruszamy na wiosne 2005 ( mielismy na jesien tego roku 2004 - ale ekipa, ktora ma nam robic byla mocno zajeta ). My za garazem dodalismy pomieszczenie gospodarcze, przez co dach nad garazem nam sie powiekszyl. Dzialeczke mamy w Radyminie pod Warszawa

pzdr

Robal

• 2 years później...

Trochę lat minęło od ostatniego wpisu dotyczącego projektu Combo.

Ale ja też buduję Combo, tyle że Combo II - ma garaż powiększony do 2 stanowisk, a wszystkie pozostałe pomieszczenia również są większe, np. salon ma 35 m2. Obnizyłem też strop nad garażem, dzięki czzemu zyskałem dodatkowe pomieszczenie o powierzchni 38 m2. Wstawiłem tam okna połaciowe i zrobiłem przejście z łazienki po kilku schodkach w dół. Pomieszczenie jest rewelacyjne, gdyż konstrukcyjnie ma 4 grube belki pośrodku, można także zostawić krokwie na wierzchu. Dom jest prześliczny, ogromny, funkcjonalny. Wyżej ktoś zauważył, że bez lukarn wiele by stracił na wyglądzie i uroku - i to jest prawda. Ponadto uważam, że konieczne są okiennice, tak jak w projekcie, co zdecydowanie podtrzymuje niebagatelny charakter domu.

Trudno mi sie wypowiadać, ile kosztuje wybudowanie innych domów, ale póki co Combo II kosztuje mnie bardzo dużo.

Aktualny stan budowy to stan surowy zadaszony, a z początkiem czerwca "wjadą" okna, drzwi, bramy garażowe, a dalej już instalacje.

• 7 years później...

Witam .My mieszkamy kolo Kielc w woj. Swietokrzyskie. Postawilismy dom Combo , jestesmy na etapie tynkowania w środku. My w projekcie zrobiliśmy balkon na poddaszu od strony wschodniej , gdzie z okien zrobilismy drzwi balkonowe z 2 pokoi a w przyszlosci moze podciągniemy tam schody z podwórka. Wstawilismy tez drzwi do garażu od tylu domu, by mozna wychodzi do ogrodu.

Natomiast z kotlowni do domu drzwi znajduja sie nie na ścianie wychodzacej na pokój tylko na łazienke czyli na północ , stwierdzilismy ze strasznie bedzie sie kurzyć i nosic brud, piach z kotlowni na korytarz. Łazienke zrobilismy w kształt litery L.