lenar87 24.08.2018 12:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Sierpnia 2018 Uspokójcie mnie proszę... Dzisiaj wybrałem zawartość przydomowej oczyszczalni (pierwotny drenaż, używany przez poprzednich właściceli skolmatował i czas było położyć drugi). Wypełniam go wodą i widzę taką dużą szeroką na całą średnicę zbiornika dziurę między drugą a trzecią komorą. Tak ma być? Kurczę drugi raz wybierałem tą oczyszczalnię i pierwszy raz to widzę ... na górze jest jeszcze mniejsza dziura (której się spodziewałem), co widać na ostatnim zdjęciu. Proszę o pomoc, bo nie wiem czy zalewać do końca czy mam jakiś problem, którego sobie wcześniej nie uświadamiałem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
inżH2O 24.08.2018 12:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Sierpnia 2018 Ściek w osadniku gnilnym musi przepływać miedzy komorami - do tego są te otwory. Natomiast górnym otworem wylatują zabrane w środkowej komorze gazy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
WojtekINST 27.08.2018 05:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Sierpnia 2018 Rzuć też okiem na filtr na odpływie z osadnika. Jak nie uda Ci się go porządnie wyczyścić lub jest z jakimś małym wkładem w środku to pomyśl o jego moderniazacji - jeśli jest to możłiwe Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Beja 27.08.2018 07:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Sierpnia 2018 Ściek w osadniku gnilnym musi przepływać miedzy komorami - do tego są te otwory. Natomiast górnym otworem wylatują zabrane w środkowej komorze gazy. @lenar87: czy ostatnie zdjęcie nie jest odwrócone do góry nogami? Jeżeli jest odwrócone, to znaczy, że nie ma przepływu powietrza między komorami, a powinno być. Niedrożny przepływ powietrza może przyspieszyć kolmatację złoża. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lenar87 27.08.2018 08:28 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Sierpnia 2018 Wnosisz po osadzie? tak, na 99% jest do góry nogami, co z resztą potwierdza fakt, że widać czysty materiał konstrukcji zbiornika na dole... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Beja 27.08.2018 08:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Sierpnia 2018 No to masz zastój powietrza w drenażu i wszystko ci się tam "kisi". Albo jest jakiś błąd konstrukcyjny zbiornika, albo jest krzywo zakopany. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lenar87 27.08.2018 09:10 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Sierpnia 2018 (edytowane) Dzisiaj dla spokoju ducha tam jeszcze zajrzę ale na 99% okienko ma przewiew i wygląda tak: EDIT: dolna granica okienek znajduje się kilka cm (2-3? trudno zmierzyć) powyżej lustra wody, więc jest przepływ powietrza. Edytowane 28 Sierpnia 2018 przez lenar87 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts