kwiatton27 24.08.2018 19:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Sierpnia 2018 Może jest jakiś specjalista kominkowy i może mi wyjaśnić dlaczego nie można redukować wylotu z wkładu kominkowego. Mam komin kwadratowy 14x14 cm. Żeby było bezpiecznie i spaliny dobrze były odprowadzane szukałem wkładu ze średnicą wylotu 150 mm. Do tego z dolotem powietrza i boczną szybą. Znalazłem. Kratki mają wkład maja 8. Nie było by to dziwne gdyby nie to że wkład maja występuje w wersji z wylotem fi 200. Wymiary, parametry takie same różnica w wylocie. A gdzie nie czytamy o kominkach i wylotach redukować niemożna. A jaka jest różnica między redukcją a fabrycznym, na etapie produkcji zmianą fi wylotu. Z tego wynika że można zredukować wylot z 200 do 150. Czy ktoś może mi to wyjaśnić? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
endrju6 24.08.2018 23:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Sierpnia 2018 Dlaczego nie powinno się redukować? Komin 14x14 ma swoją przepustowość. Wkład fi200 ma swój wyziew. Wyziew przy fi200 jest większy niż komin jest w stanie odebrać i...cholera, no nie pali się, tylko ledwo tli, a nawet gaśnie. Poza tym, wkłady mają doloty powietrza do spalania.Maja jest nieszczelna, ssie powietrze od tyłu i od przodu, taka z niej aparatka.Więc będzie się w niej nieźle palić, ale nie przy wąskim gardle komina. Przykładowo Lucy 12 slim ma wylot 160 i ograniczony dolot powietrza - niby możesz tam podłączyć od dołu 125mm, ale jak zajrzysz pod wkład to widać, żeklapka która się otwiera ma gdzieś około 8x8cm. 64cm2. Kup sobie Lucy, ma płytkie palenisko, mało drewna wsadzisz, mało dymu wyprodukujeszi będzie cacy. Aha, komin 14x14 w miarę świeży? Czy taki 80letni bez połowy fug? I krótki do tego?Pytam z ciekawości. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kwiatton27 25.08.2018 23:01 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Sierpnia 2018 Komin 20 letni nigdy nie używany.To do takiego komina jaka średnica wylotu z wkładu powinna być? Komin ma gdzie 10 m to myślę żeda to odpowiedni ciąg plus dolot powietrza wszystko powinno dobrze ciągnąć.Nie wiem czy dobre teraz dam porównanie Przy takich samych wymiarach komina miałem kiedyś podłączony piec węglowy gdzieś 12 kw i pali jak trzeba Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kwiatton27 25.08.2018 23:18 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Sierpnia 2018 A co sądzisz o wkładzie kornak 5? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts