Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Mitsubishi Zubadan za mały przepływ CO

milsa666

Recommended Posts

Nie mam już żadnego pomysłu, ale nasuwają mi się jeszcze, jako akt rozpaczy dwie refleksje;

1. Precyzja wskazań przepływu. Czy w jednostce jest prawdziwy fizyczny przepływomierz, czy taki jak wskaźnik zużycia paliwa w samochodach - pobierający całość wskazań z elektroniki.

Może być tak, że dane do tych wskazań pobierane są z czujników temp. przepływu (Delta), a następnie obrabiane przez scalak pobierający dane o napięciu lub natężeniu prądu zasilania obiegówki.

2. Na wszelki wypadek sprawdziłbym jeszcze jakość połączeń elektrycznych i elektronicznych. Niewielki upływ prądu spowodowany brudnym lub niedbałym podłączeniem może fałszować wyniki odczytów lub obniżać parametry zasilania obiegówki

3. Sprawdź amperomierzem wartość napięcia i natężenia prądu zasilającego obiegówkę w trakcie pracy.

Może gdzieś tu tkwi przyczyna.

Pozdrawiam

Pratchawiec

• Odpowiedzi 78
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Przepływomierz jest made in Germany

Vortex flow sensor Type VVX20 firmy SIKA

20181201_165524.jpg

20181201_165720.jpg

Ciekawostką jest na drugim zdjęciu. Raz zakres jest 5...80l/min, a drugi to 5...100l/min. No chyba, że I zakres to dla impulsowych wyjść, a II zakres to dla wyjścia napięciowego.

W menu serwisowym jest możliwość ustawienia min i max. defaultowo jest 5...100 l/min. Oczyścicie jak zmieniłem na 5...80l/min to pokazywany przepływ spadł, bo temu samemu max napięciu przypisujemy niższe max wskazanie.

Fajnie jest robić doktorat z PC w sobotę. Normalnie to bym wezwał instalatora, ale tu jest problem. Dla niego początkowe wskazanie 16 l/min było OK, bo mieści się w zakresie :no:

Edytowane przez milsa666

Czyli nie tu tkwi przyczyna.

Swoją drogą,po przejrzeniu operating manuala

https://www.sika.net/en/services/downloads/send/270-vortex-durchflusssensoren-vortex-flow-sensors/1829-vortex-durchflusssensoren-vortex-flow-sensors-vvx-de-en.html, z niejakim zdziwieniem stwierdziłem, że zastosowano całkiem fikuśny i precyzyjny sprzęt.

Pytanie czy zainstalowany w PC zgodnie z instrukcją (długość prostego dobiegu). Zapewne tak.

Ponawiam sugestię zmierzenia mocy pompy w trakcie pracy. Pobierana moc w konfrontacji z wykresami Grundfossa może coś wyjaśnić.

Pozostaje jeszcze ostatnia możliwość; zasyfiony mułem wymiennik, ale jego ewentualne płukanie pozostawiłbym już serwisowi .

Śledztwo jeszcze trwa.

Pozdrawiam

Pratchawiec

milsa666

Po dodaniu sprzęgła obiegówka w obwodzie pierwotnym musi pokonać już tylko opory skraplacza, zaworu 3 - drożnego i rur.

Jeśli rury ciągle te same, to dlaczego wynik pomiaru nr. 2 Cię dziwi?

Zmierzyłeś średnicę wewnętrzną rur podczas przeróbki układu?

Zakładam, że masz pomiar temperatur wyjście/powrót w jednostce wewnętrznej. Dla stałej wartości przepływu, delta GZ powinna się zmieniać w szerokim zakresie przy zmieniającej się grzewczej.

Oby się nie okazało, że automatyka jednak steruje wydajnością obiegówki dążąc do utrzymania jakiejś wartości delty GZ.

milsa666

Po dodaniu sprzęgła obiegówka w obwodzie pierwotnym musi pokonać już tylko opory skraplacza, zaworu 3 - drożnego i rur.

Jeśli rury ciągle te same, to dlaczego wynik pomiaru nr. 2 Cię dziwi?

Zmierzyłeś średnicę wewnętrzną rur podczas przeróbki układu?

Zakładam, że masz pomiar temperatur wyjście/powrót w jednostce wewnętrznej. Dla stałej wartości przepływu, delta GZ powinna się zmieniać w szerokim zakresie przy zmieniającej się grzewczej.

Oby się nie okazało, że automatyka jednak steruje wydajnością obiegówki dążąc do utrzymania jakiejś wartości delty GZ.

Jeżeli chodzi o średnice "plastiku" i miedzi to są niemal identyczne.

Jeżeli chodzi o moje zdziwienie w przypadku pomiaru nr 2. Dziwie się bo 1 i 2 mają część wspólną: Hydrobox, zawór 3-drozny i trochę rurek. Różnica polega na dalszej części. Nr 1 to ponad 1,5km cienkich, pogiętych rurek PEX 16mm, a nr 2 to 0,5 m grubej rury (sprzęgło). No dla mnie to różnica jest. Natomiast różnica w przepływach max 2 l/min - dla mnie to jest mocno dziwne.

@Pratchawiec

Nie wiem czy uda mi się zmierzyć moc pompki - nie chcę ingerować w połączenia wewnętrzne hydroboxu - ale spróbuję.

Milsa- a może PC kontroluje przepływ ?

Jest tam elektroniczna pompka w hydroboxie ?

Ten sam przepływ na OP i buforze jest raczej mało prawdopodobny.

Nawet jak jest opór w wymienniku- to powinien się dodać opór instalacji.

Zapytaj instalatora o szczegóły sterowania- a jak nie pomoże, to dzwoń do chłopaków z Wrocławia z Mitsu.

Coś mi się wydaje, że usiłujemy wyważyć otwarte, a przynajmniej szeroko uchylone drzwi.

Jako że bywam czasem uparty przejrzałem instrukcję serwisową, dostępną pod tym linkiem

https://planetaklimata.com.ua/instr/Mitsubishi_Electric/Mitsubishi_Electric_EHSC_EHPX_Installation_Manual_Eng.pdf

Z tabelki na dole str 53 wynika, że M.... nie oczekuje dla żadnej wersji tej PC przepływu większego niż 27,7 l/min.

Zakłada zatem osiągnięcie max. wydajności z deltą > 5*.

Pozdrawiam

Pratchawiec

edit

chyba pomyliłem linki

powinien być ze strony alfaco -wyświetli się Google po wpisaniu ehsc-ym9ec manual

Edytowane przez Pratchawiec

Tak jest w opisie (Recommended water flow rate range) - bo twierdzą, że gdy przepływ jest > 27,7 l/min to szkodliwy jest dla rur - wypłukiwanie (If the water flow rate exceeds 27.7 L/min, the flow speed will be greater than 1.5 m/s, which could erode the pipes.).

W manualu jest napisane, ze przepływ znamionowy to 32,1 l/min - wydaje się, bo 32,1l/min * 60 min * 5stC * 4192/3600000 = 11,2kW). Pompa ewidentnie "lubi" dT 5*C.

@Bobrow

Pompa elektroniczna, ale w takim razie po co możliwość ustawiania w Menu biegu pompy 1-5? Ja myślę, że Zubadan nie moduluje prędkości jedynie wykorzystuje tą możliwość do ustawiania na sztywno biegu (5 biegów poprzez 5 zdefiniowanych sekwencji PWM)

Edytowane przez milsa666

Tak jest w opisie (Recommended water flow rate range) - bo twierdzą, że gdy przepływ jest > 27,7 l/min to szkodliwy jest dla rur - wypłukiwanie (If the water flow rate exceeds 27.7 L/min, the flow speed will be greater than 1.5 m/s, which could erode the pipes.).

W manualu jest napisane, ze przepływ znamionowy to 32,1 l/min - wydaje się, bo 32,1l/min * 60 min * 5stC * 4192/3600000 = 11,2kW). Pompa ewidentnie "lubi" dT 5*C.

@Bobrow

Pompa elektroniczna, ale w takim razie po co możliwość ustawiania w Menu biegu pompy 1-5? Ja myślę, że Zubadan nie moduluje prędkości jedynie wykorzystuje tą możliwość do ustawiania na sztywno biegu (5 biegów poprzez 5 zdefiniowanych sekwencji PWM)

Może wybierasz biegiem max przepływ- a PC steruje wg potrzeb (raczej w dół)

Poczyściłem filtry skośne. Trochę baboli było. Obecnie, gdy jest sprzęgło to przepływ 25 l/min, gdy bezpośrednio podłogówka 23//min.

Przy wymianie filtra pomiędzy zaworem odcinającym filtr wewnętrzny w hydroboxie, a rurką z powrotu z podłogówki i CWU syfu sporo, kolor wypływającej wody normalny. Natomiast przy czyszczeniu filtra wewnętrznego w hydroboxie (jest pomiędzy wymiennikiem ciepła, a zaworem odcinającym powrót do hydrobox) - woda miała wyraźnie rdzawy kolor (trochę mętna). Jest to woda z wymiennika.

Czy to normalne w układach hydraulicznych, tzn. rdzawy kolor, w układ zamknięty?

Może ktoś mi wytłumaczyć skąd różnica w kolorze wody, w przypadku gdy filtry (właściwie połączone szeregowo) oddalone od się są może o 0,5m?

Edytowane przez milsa666

Spróbuję, tylko muszę uważać żeby nie uszkodzić fabrycznych przewodów. No chyba że pomiar cegowy - jest to dokładne przy tak małych pracach?

Co sądzicie o kolorze wody z wymiennik?

Miałem rdzawy muł na wymienniku kiedy uruchomiłem swojego Panasa na starym zas CWU (dwupłaszczowy Galmet 140 ltr) z instalacji „węglowej”-dłuuugo się potem napłukałem system (najwięcej mułu wypłynęło z wymiennika, kiedy odwrotnie podłączyłem wodę z kranu)....

Chciałem sprawdzić czy będzie ok- okazało się , że ma za mały wymiennik i do tego był całkiem nieźle zgnity...

Edytowane przez bobrow
Uzupełnienie

• 5 years później...