Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Wybór tymczasowego ogrzewania.

kulunkele

Recommended Posts

Witam,

Mam taką sytuację że dom jest gotowy, instalacja c.o. na piec gazowy także, lecz na przyłącze gazu trzeba poczekać jeszcze kilka miesięcy.

Piec to dedietrich mcr home 24/28 mi, dwu funkcyjny, kondensacyjny - możliwość zasilania lpg.

Rozważam że dwie opcje:

1. Tymczasowe zasilanie pieca z butli 11kg, opcja nie najtańsza i upierdliwa, butla powinna na 2 dni starczyć według przeciętnych opini w internecie. Po wykonaniu przyłącza wrócić na gaz ziemny.

2. W planie jest zwykły kominek, lecz w takim przypadku rozważam kominek z płaszczem wodnym, który musiałby grzać c.o. jak i cwu, z prowadzeniem rur nie powinno być problemu bo kominek znajduje się 5m w linii prostej od.pieca bez większych przeszkód.

Na plus kominka jest to że będzie on obniżać rachunki w przyszłości.

Proszę o konstruktywne opinie co najlepiej w takiej sytuacji zrobić.

Uważam że opcja zwykłego kominka nie dogrzeje odpowiednio wszystkich pomieszczeń, lecz pozostał by problem podgrzania wody, a kupno a następnie sprzedaż bojlera do podgrzania wody uważam że zły pomysł.

Witam,

Mam taką sytuację że dom jest gotowy, instalacja c.o. na piec gazowy także, lecz na przyłącze gazu trzeba poczekać jeszcze kilka miesięcy.

Piec to dedietrich mcr home 24/28 mi, dwu funkcyjny, kondensacyjny - możliwość zasilania lpg.

Rozważam że dwie opcje:

1. Tymczasowe zasilanie pieca z butli 11kg, opcja nie najtańsza i upierdliwa, butla powinna na 2 dni starczyć według przeciętnych opini w internecie. Po wykonaniu przyłącza wrócić na gaz ziemny.

2. W planie jest zwykły kominek, lecz w takim przypadku rozważam kominek z płaszczem wodnym, który musiałby grzać c.o. jak i cwu, z prowadzeniem rur nie powinno być problemu bo kominek znajduje się 5m w linii prostej od.pieca bez większych przeszkód.

Na plus kominka jest to że będzie on obniżać rachunki w przyszłości.

Proszę o konstruktywne opinie co najlepiej w takiej sytuacji zrobić.

Uważam że opcja zwykłego kominka nie dogrzeje odpowiednio wszystkich pomieszczeń, lecz pozostał by problem podgrzania wody, a kupno a następnie sprzedaż bojlera do podgrzania wody uważam że zły pomysł.

zamontuj klimatyzator w salonie na dole .Ustaw w trybie ogrzewania . Ja tak grzałem w czasie budowy . wychodziło 40 zł na tydzień w mrozy temperatura 17 *C

Kominek bez bojlera nie ogrzeje CWU. CO może tak, ale zapewne musi mieć osobny obieg otwarty, więc dodatkowy wymiennik ciepła.

Najtaniej z tego pewnie wyjdzie LPG ale nikt Ci nie uruchomi kotła w takim układzie (butla11kg), pytałem kiedyś o to. No chyba, że podejmiesz się sam na taką partyzantkę i pokręcisz śrubkami i ustawieniami kotła a potem przestawisz z powrotem na gaz ziemny. Pamiętaj LPG jet cięższy od powietrza i zbiera się przy podłodze. Częsta wymiana butli to to zmęczenie śrubunków, uszczelek i ryzyko wycieku gazu. Potrzebny jest też odpowiedni reduktor. Taka partyzantka to tylko na zewnątrz budynku. Powiem krótko, masz poważną zagwozdkę. Może jakieś rozwiązania elektryczne.

Piec jest fabrycznie przystosowany także do lpg przez producenta, choć rozumiem że nie założył że będzie to butla 11kg.

Kominek z PW jednak odpuszczam i będzie zwykły, rozważe jeszcze tylko jak grzać wodę.

Czy klimatyzator może być uruchomiony bez zewnętrznej części tylko do grzania?

Ponieważ mam taki w planie ale w innym pomieszczeniu ale tam na razie odpada.