ewon 25.08.2018 21:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Sierpnia 2018 Witam, Chciałbym prosić o fachową radę.Rozglądamy się z żoną za domem z rynku wtórnego. Po dłuższych poszukiwaniach, w końcu udało nam się znaleźć dom w interesującej nas okolicy.Ładnie wykończony zarówno z zewnątrz, jak wewnątrz.Problem, a może nie, polega na tym, że dom nie został wybudowany w takiej postaci jak na zdjęciach w ogłoszeniu.Parter z podpiwniczeniem został wybudowany w latach 70-tych, a w 2010 został przeprowadzony generalny remont (wg ogłoszenia, z wymianą wszystkich instalacji) i nadbudowane piętro. Z tego co udało mi się dowiedzieć, parter zbudowany jest z cegły, natomiast piętro z pustaka ceramicznego. Ściany ocieplone styropianem 12 cm, pokryte tynkiem cienkowarstwowym. Po remoncie dom przeszedł odbiór techniczny. W przyszłym tygodniu wybieramy się obejrzeć go na żywo. Chciałbym znaleźć jakiegoś fachowca, który wybrałby się z nami ale nie wiem czy uda mi się kogoś tak na szybko znaleźć.Gdyby się nie udało to na co zwrócić uwagę, o co pytać, jakiej dokumentacji zażądać?Czy w ogóle warto brać pod uwagę taki dom? Góra młoda ale dół i fundamenty mają ponad 40 lat.Czy taka rozbudowa domu musi być gdzieś udokumentowana i musi mieć projekt, kierownika budowy, dokumentację i odbiór czy można sobie od tak, wedle własnego widzimisię rozbudowywać jak się chce? Z góry dziękuję za pomoc. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jajmar 25.08.2018 23:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Sierpnia 2018 No tak szukasz fachowca nie podając gdzie ten dom. Gratuluje. Rozbudowa z 20110 powinna być wykonana na pozwolenie czyli z pełna dokumentacją, inaczej to samowola. Kto po remoncie robił odbiór techniczny? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ewon 26.08.2018 09:57 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Sierpnia 2018 No tak szukasz fachowca nie podając gdzie ten dom. Gratuluje. Napisałem, że będę chciał znaleźć fachowca, ogólnie. Nie wiedziałem, że można znaleźć kogoś tu na forum. Dom jest w Nowym Sączu. Kto robił odbiór techniczny, tego jeszcze nie wiem. Gdy dzwoniłem sprzedający nie pamiętał szczegółów. Obiecał pokazać wszystko podczas oglądania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jajmar 26.08.2018 11:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Sierpnia 2018 Napisałem, że będę chciał znaleźć fachowca, ogólnie. Nie wiedziałem, że można znaleźć kogoś tu na forum. Dom jest w Nowym Sączu. Kto robił odbiór techniczny, tego jeszcze nie wiem. Gdy dzwoniłem sprzedający nie pamiętał szczegółów. Obiecał pokazać wszystko podczas oglądania. NIe wiem czy musi byc z forum , ale ktoś z okolicy może podopiwe kogos. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ewon 30.08.2018 05:30 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Sierpnia 2018 Ok.A pomijając temat fachowca i wracając do pozostałych pytań.Na co zwrócić uwagę i co w pierwszej kolejności pytać w tym konkretnym przypadku (nowa nadbudowa nad starym budynkiem)? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dez 30.08.2018 07:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Sierpnia 2018 Na pewno bym pytał czy wylany został wieniec nad stara kondygnacją (i pod murłatą, o ile jest). Czy są jakieś zdjęcia z remontu itp. Teraz zbyt wielu rzeczy nie da się sprawdzić bo są tynki. Upewnij się czy w papierach jest porządek bo taka zmiana wymagała pozwolenia na budowę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts