Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

rury spustowe- prawidłowy sposób montażu

donvitobandito

Recommended Posts

W dniu jutrzejszym na moim dachu płaskim zamierzam montować rury spustowe. Jestem jeszcze przed jego ociepleniem i wylaniem wylewki dociskowej.

Otwory na nie mam już przygotowane w stropach gęstożebrowych oraz w lanych (też występują u mnie w niektórych miejscach).. Rury docelowo będą schowane w styropianie. Zamierzam użyć zwykłych pomarańczowych rur od kanalizy zewnętrznej- ich średnica to 110 i 160mm.

Teraz mam pytania do Was:

1. Czy taki sposób montażu jest poprawny: przekładam rurę przez otwór/otwory w stropie i między ich ścianką a ścianką stropu wpuszczam piankę montażową. Do tego wiadomo obejmy do rur przewiercone do ściany. Potem całość będzie dopiero obłożona styropianem, na to wylewka betonowa i dopiero prace dekarskie.

2. Czy łączenie rur jest błędem w tym wypadku, albo inaczej, czy za wszelką cenę mam szukać rur w jednym kawałku. Nie ukrywam, że łatwiej byłoby mi połączyć dwie rury trzymetrowe niż przekładać jedną 6 metrową...

3. Czy dopuszczalne jest by rurę spustową 110 mm zaraz po przejściu przez strop puścić nie pionowo w dół, a pod delikatnym skosem- zaledwie kilka stopni na odcinku 3 metrów i potem już normalnie pionowo w dół?

4. Mam również przygotowany otwór na odpowietrzenie kanalizacji 110mm. Czy mam przez niego przełożyć rurę spustową i dopiero później dołączyć do niej jakieś zakończenie, czy już na tym etapie kupić jakieś specjalne przyłącze i to je przełożyć przez strop?

Sorry za tyle pytań, ale jestem zielony w temacie, a chciałbym to zrobić dobrze ;)

Gdyby ktoś miał jakieś sugestie w tym temacie to z góry dzięki za podzielenie się nimi.

Pozdrawiam!

Edytowane przez donvitobandito

nic z tego nie rozumiem . To jest odwonienei wewnetrzne ? normalnie jest przezjscie przez attyke ( odwodnienei zewnetrzne)

co do łączenia rur jesli nie ma do nich dostępu to nalezy tego unikac ( równiez przy przejsciu przez attyke) tam najczesciej wystepuja nieszczelnosci jak rowniez przy wpustach

pozdr

Jest to odwodnienie zewnętrzne. W niektórych miejscach przechodzi przez attykę, a w niektórych przez strop. Dla ułatwienia zamieszczam poniżej rzut mojego dachu:

rury spustowe - Rzut - Poziom 4 (2).jpg

Jutro chciałbym to wszystko podłączyć. Dlatego zależy mi na Waszej odpowiedzi.

Pozdrawiam!

Edytowane przez donvitobandito

tam gdzie przechodzi przez strop to do pomieszczen czy pod nawisem /zadaszeniem ?. Bo jesli do pomieszczen to ta deszczówka pozniej bedzie zamarzac ( w ujemnych temp) .

Co do odpowetrzenia kanalizacji to inna bajka - odpowietrza sie kanalizacje do kup. spadki sa wskazane jak to przy odplywach.

Rury spustowe przechodzą przez strop i wychodzą na ścianę zewnętrzną budynku, gdzie mają zostać zakryte styropianem. Żadna z nich nie idzie wewnątrz pomieszczeń.

Co do odpowietrzenia kanalizacji, to chyba nie rozumiesz o co pytam... Chodzi mi tylko o to jaką rurę mam wyprowadzić przez strop- czy standardową 110mm czy jest jakaś specjalna zakończona daszkiem czy coś. Ewentualnie czy jak wyprowadzę standardową 110 to czy potem na dachu będzie do niej możliwość podłączenia jakiegoś zakończenia chroniącego przed dostawaniem się wody opadowej.