Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

łazienki

pandzik

Recommended Posts

1.Główna górna łazienka. Piętro będzie we wrześniu wznoszone. Okno portfenetra, na prawo od niego pion kanalizacji. W lewej części wanna, jako że mniej używana, przy pokoju dziecka. Maksymalnie na prawo, za prysznicem, pomieszczenie na rekuperator. Prawdopodobnie na ścianie zewn pobiegną kanały went. a przed nimi zawieszone zostanie urządzenie. Musi tez znaleźć się tam pralka. Można prysznic przesunąć maksymalnie w prawo, zaś wyżej, reku plus pralka. Nie wiem. :) Można puścić wodze fantazji.

łaz górna.jpg

2. malutkie WC z prysznicem. Drzwi jednak będą od "północy". Pion kan. w prawym dolnym narożniku. Myślałem, żeby na zewnętrznej ścianie zamontować kabinę prysznicową WALK IN, przed nią po prawej zamontować WC, zaś po lewej malutką szafkę z umywalką.

WC z prysznicem.jpg

3. Łazienka z pralką. Pion w lewym, dolnym rogu. Tam gdzie na rys. brodzik. Zamontowałbym tam jednak WC. Tyle wiem. :)

łazienka mała.jpg

Liczę na Waszą pomoc :)

https://images91.fotosik.pl/25/bafc5dce9683c88d.jpg

https://images91.fotosik.pl/25/4586c803555a019f.jpg

• 2 weeks później...

Łazienka górna:

Niekorzystne proporcje. Drzwi fajnie byłoby zrobić na wprost okna ale wtedy nie "zgraja" się ze schodami. Okno jak się domyślam jest dokładnie nad drzwiami wejściowymi - może jednak przesunąć je?

g1) Okno naprzeciwko drzwi, prysznic 100x100cm, wanna wolnostojąca. Kolorystyka... no cóż, zaszalałam;)

g1b.jpg

g1A.jpg

g1B.jpg

g1C.jpg

g1.jpg

Edytowane przez alicyja
podmieniony rzut

Hehe, no pojechałaś, żona mało zawału nie dostała. :) Okno jednak zostanie nad drzwiami wejściowymi, obok wanny. Czy umywalka nie może powędrować naprzeciw okna? Zastanawiam się nad tym węzłem pralkowo-prysznicowym. Nie jest źle ale może można to inaczej zbudować, szczególnie gdy nie będzie tam okna.

Mniejsza łazienka wyszła super. Dzieki.

Faktycznie chyba zwracam się ku temu co jest w projekcie. W Twoim projekcie wanna, która będzie mniej używana, stoi na środku łazienki. Do prysznica daleko, trzeba ją obchodzić, umywalka w cieniu. Do tego musiałbym postawić podwójną ścianę aby prysznic wygłuszyć od pokoju dziecka. Często bierzemy prysznic w nocy. W dodatku w tej chwili w wynajmowanym mamy taką wannę, do tego dwie nablatowe umywalki zniechęcają do sprzątania tej łazienki. :) Dzięki.

Umywalkę dałam na wprost drzwi żeby mieć widok na coś ładnego od wejścia - Ty chcesz oświetlić umywalkę oknem a jak przed nią staniesz to i tak ją zacienisz. Założyłam że przed przeniesieniem sedesu na inną ścianę będziesz się bronił rękami i nogami więc kombinowałam jak rozplanować strefy funkcjonalne i wizualne żeby go nie eksponować i wyszło takie ustawienie wanny i prysznica. Prysznic na całą ścianę skraca nieco optycznie pomieszczenie i zostawia przyjemniejszy w proporcjach prostokąt podłogi na niskie sprzęty. Przejście między wanną a sedesem może się wydawać wąskie ale to ok. 60cm (uznawane za wystarczające np. dla drzwi do toalety) i tylko mniej więcej do wysokości kolan. Jeśli kręcisz nosem na wannę wolnostojącą to nie widzę przeszkód żeby kupić wannę owalną do zabudowy. Może i musiałbyś wygłuszyć ścianę ale moim zdaniem warto zrobić prysznic w tamtym miejscu. Nie moja wina że nie zadbałeś o sensowne rozmieszczenie drzwi i okien przed stawianiem ścian - można było np. drzwi wejściowe przysunąć do ściany senioratki, szafa w wiatrołapie po lewej a wtedy na górze i okno i drzwi łazienki były by na wprost schodów.

3)Jeszcze jedna propozycja nie w twoim guście ;) - drzwi na wprost okna (no trudno, nie zgrały się ze schodami), reszta jak widać.

g3.jpg

4)Twoje ustawienie może miałoby jeszcze jakieś pozory estetyki gdyby zrobić normalnej wysokości okno i pod nim postawić sedes - wtedy nie byłby tak wciśnięty między okno a kabinę prysznicową.

g4.jpg

Edytowane przez alicyja

• 4 weeks później...

Nam trzeci projekt alicyja podoba się najbardziej, szczególnie duży, komfortowy prysznic. Podrzucamy ciekawy artykuł dotyczący projektowania kolorystyki w przestronnych łazienkach :) i kilka inspiracji Śnieżki.

https://www.sniezka.pl/jak-wybrac-kolor/przestronna-lazienka-a-kolory-scian-najlepsze-aranzacje

3a.jpg

3b.jpg

3c.jpg

• 4 weeks później...
(...)

4)Twoje ustawienie może miałoby jeszcze jakieś pozory estetyki gdyby zrobić normalnej wysokości okno i pod nim postawić sedes - wtedy nie byłby tak wciśnięty między okno a kabinę prysznicową.

[ATTACH=CONFIG]418460[/ATTACH]

Pewnie masz rację, ale pozostaniemy jednak przy swoim. Mam tam ze 160cm, myślę, że zmieścimy się z kabiną i geberitem. Zawsze chciałem mieć okno do ziemi w łazience. Zresztą gdyby o mnie chodziło to nie miałbym żadnego innego. Żona wywalczyła "zwykłe" okna w kilku miejscach.

Na pewno zrobimy wannę prostą. Czy zmieści się blat do końa, zobaczymy.

Wielkie dzięki za utwierdzeniu mnie w słusznym wyborze. :p