Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Wysoki poziom wód gruntowych a drenaż

SylwesterB

Recommended Posts

Witam,

W przyszłym roku zamierzam rozpocząć budowę domu, niestety działka nie posiada dostępu do kanalizacji, wobec czego zdecydowałem się na POŚ (SBR , pewnie ZBS-6C). Niedługo zlecę wykonanie badań geotechnicznych, niestety wiem że w okolicy jest dosyć wysoki poziom wód gruntowych (1.5-2m), co implikuje budowę drenażu w nasypie. Nie ukrywam że jest mi to mocno nie na rękę, działka jest mała, co mocno utrudni jej zagospodarowanie.

Co mogę zrobić w takim wypadku żeby uniknąć robienia nasypu? Czy przy pozwoleniu na POŚ konieczne jest dostarczenie badań geotechnicznych? Dlaczego przepis o 1.5m ma również zastosowanie w przypadku nowoczesnych oczyszczalni?

Z góry dziękuję za wszelkie porady.

Pytasz co musisz zrobić? Musisz zrobić to zgodnie z polskim prawem, które mówi wyraźnie że należy zachować 1,5 od lustra wody gruntowej, od jej najwyższego poziomu. Jeśli będzie na 1,5m to wtedy rury ułożysz na powierzchni, ale bez nasypu się nie obejdzie. Zachowanie odpowiedniej odległości od drenażu to oprócz ochrony wód także Twoje bezpieczeństwo, że oczyszczone ścieki będa miały gdzie odpływać. Znam bardzo wielu, którzy "machali na to ręką" robili po swojemu, przychodził okres wiosny, jesieni i był problem. Decyzja należy do Ciebie, jednak należy to wykonać zgodnie z przepisami i tak aby można było bezpiecznie użytkować oczyszczalnię.

Witam,

W przyszłym roku zamierzam rozpocząć budowę domu, niestety działka nie posiada dostępu do kanalizacji, wobec czego zdecydowałem się na POŚ (SBR , pewnie ZBS-6C). Niedługo zlecę wykonanie badań geotechnicznych, niestety wiem że w okolicy jest dosyć wysoki poziom wód gruntowych (1.5-2m), co implikuje budowę drenażu w nasypie. Nie ukrywam że jest mi to mocno nie na rękę, działka jest mała, co mocno utrudni jej zagospodarowanie.

Co mogę zrobić w takim wypadku żeby uniknąć robienia nasypu? Czy przy pozwoleniu na POŚ konieczne jest dostarczenie badań geotechnicznych? Dlaczego przepis o 1.5m ma również zastosowanie w przypadku nowoczesnych oczyszczalni?

Z góry dziękuję za wszelkie porady.