Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Strop/ posadzka na więźbie wiązarowej

Recommended Posts

Witam,

Potrzebuję porady odnośnie nośności więźby wiązarowej. Chodzi o możliwość wykorzystania pasa dolnego więźby jako podstawa do budowy podłogi poddasza.

Jest to nowy budynek świeżo budowany i zaprojektowany z myślą o poddaszu użytkowym, jednak z tego co udało mi sie już rozeznać, mimo wszystko trzeba wziąć pod uwagę nośność podłogi podczas urządzania poddasza.

Rozstaw belek jest 80cm ( w jednym miejscu jest 1m, szerzej na schody). Na obszarze "użytkowym" są zastosowane podwójne belki jedna na drugiej, co daje sumaryczną wysokość belek ok 40cm ( wys. ok 6cm). Pod nimi są tylko ścianki działowe, więc rozumiem, ze nie można ich traktować jako jakiekolwiek podpory.

Na poddaszu ma się znaleźć łazienka z wanną i co do tego mam największe wątpliwości co do możliwości montażu.

Oczywiście podłoga najprawdopodobniej z płyty OSB ( być może podwójnie oraz legary jeśli jest taka konieczność)

Ogólnie czy ktoś może powiedzieć z doświadczenia, bądź po prostu policzyć i przełożyć na praktykę co można na tym poddaszu zbudować? Czy jest konieczność podpierać od doły belki?

Poniżej załączam zdjęcie jak to mniej więcej wygląda.

bfdda7b2abd3e07amed.jpg

• 2 weeks później...
Generalnie to pytanie powinieneś zadać osobie która projektowała twoje wiązary. Sam mam wiązary w domu parterowym i góra jest przeznaczona tylko na strych-graciarnie. Mam zrobioną podłogę z osb na legarach. Ale z tego co pamiętam maksymalny nacisk na m2 to 150 kg. Skontaktuj się z firmą, która dla Ciebie wykonywała wiązary albo zajrzyj do dokumentacji technicznej, tam powinno być to wyszczególnione.

Witam,

Potrzebuję porady odnośnie nośności więźby wiązarowej. Chodzi o możliwość wykorzystania pasa dolnego więźby jako podstawa do budowy podłogi poddasza.

...

Ogólnie czy ktoś może powiedzieć z doświadczenia, bądź po prostu policzyć i przełożyć na praktykę co można na tym poddaszu zbudować? Czy jest konieczność podpierać od doły belki?

Jeżeli dźwigary dachowe były projektowane z uwzględnieniem obciążenia od stropu na dolnym pasie to możesz tak zrobić.

Jeżeli nie były projektowane na takie obciążenia to najprawdopodobniej nie możesz obciążać dolanego pasa kratownicy.

Zapytaj swojego projektanta lub producenta dźwigarów.

BTW- chciałbyś by Tobie ktoś to policzył z Forumowiczów?

80-90 cm czy nawet metr jak piszesz to spore odległości, potrzebujesz poprzeczne legary aby cokolwiek tam ułozyć. Jaki ile - wg obliczeń.

Jak zlecałeś dźwigary to podałeś że na gorze będą pomieszczenia użytkowe (obciążenie 150kg/m2) czy strych (50kg/m2) -obciążenia normowe.

Temat jest nieco skomplikowany, ponieważ jest to budynek budowany przez dewelopera i to nie ja zamawiałem wiązary. Postaram się dowiedzieć u dewelopera o dane producenta i zebrac informacje.

Pytam tutaj z nadzieją, że już ktoś budował w podobnych "okolicznościach" i ma jakieś doświadczenia.

Z tego co wiem, to projektant przewidział możliwość aranżacji poddasza, dlatego są podwójne "krokwie" oraz skosy z oknami dachowymi. W przeciwnym razie po co to wszystko?

Temat jest nieco skomplikowany, ponieważ jest to budynek budowany przez dewelopera i to nie ja zamawiałem wiązary. Postaram się dowiedzieć u dewelopera o dane producenta i zebrac informacje.

Pytam tutaj z nadzieją, że już ktoś budował w podobnych "okolicznościach" i ma jakieś doświadczenia.

Z tego co wiem, to projektant przewidział możliwość aranżacji poddasza, dlatego są podwójne "krokwie" oraz skosy z oknami dachowymi. W przeciwnym razie po co to wszystko?

Ale tu nie liczą się podobne okoliczności, nie ma czegoś takiego. Jak masz projekt budynku to powinny tam być dżwigary i warstwy podłogi poddasza.