hudy8 27.08.2018 06:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Sierpnia 2018 Witam. Mam dwie odmienne opinie fachowców co do gruntowania płyt gk. Chcę u mnie położyć gładź (finisz) na całe płyty. Jeden fachowiec twierdzi że gruntuje tylko krawędzie cięte i gładź przed malowaniem. Nie gruntuje płyt przed gładzią. Drugi natomiast gruntuje całe płyty a po położeniu gładzi przed malowaniem znów gruntuje. Jak jest prawidłowo? Grunt na całe płyty, gładź, znów grunt, farbaCzy grunt tylko na krawędzie cięte, gładź, grunt po całości, farba? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sickboy 27.08.2018 11:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Sierpnia 2018 Z tego co mi wiadomo to gruntuje się*cięte krawędzie płyt. Nawet nie ma sensu szpachlować całych (o ile to nie zielone czy czerwone płyty). Wystarczy farbą podkładową (gruntującą) i będzie ok. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zyhu 28.08.2018 16:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Sierpnia 2018 nigdy nie gruntuj płyt i jest dobrze Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
przemo1 28.08.2018 18:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Sierpnia 2018 Nie pytaj fachowców, odpowiedzi szukaj u producenta (karta techniczna) gładzi /farby lub Twoich płyt g-k. Np Knauf zaleca gruntowanie gruntem pod gładzie a farbą podkładową pod malowanie :http://knaufmag.pl/czy-plyty-gipsowe-nalezy-zawsze-gruntowac/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piotrmajak72 29.08.2018 18:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Sierpnia 2018 Ja też gruntowałem płyty pod gładź i wszystko jest ok. Potem podkładem przed malowaniem i wszystko wygląda jak należy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zyhu 30.08.2018 18:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Sierpnia 2018 kilkaset metrów nie gruntowałem jest ok Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jajmar 30.08.2018 21:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Sierpnia 2018 kilkaset metrów nie gruntowałem jest ok A ja przejechałem an czerwonym , wypadku nie było, mandatu tez nie. Analogia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pytajnick 02.09.2018 10:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Września 2018 Hm...gdyby mi się trafił klient, który chce gładź na CAŁE płyty, GK to zapewne bym je gruntował. Jednak, jak dotychczas na takiego nie trafiłem.Gruntuję tylko na łączeniach fabrycznych i nacinanych. Wygodniej siatkę nakleić.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krne 04.09.2018 22:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Września 2018 Pewnie nikt nie udzieli ci jednoznacznej odpowiedzi. Tak już po prostu jest. Osobiście widziałem jak za granicą stawia się domy gdzie ściany i sufity są pokryte płytami gk. Przed szpachlowaniem nikt nie gruntował nawet powierzchni ciętych.Dopiero po przetarciu cała powierzchnia bez względu na to czy była zaszpachlowana cała czy tylko na złączach była gruntowana. O proces technologiczny dbają bardzo doświadczeni i wykształceni ludzie. Także jeżeli płyty gk zostaną zagruntowane w całości przed szpachlowaniem pewnie nic się nie stanie, pewnie nie zaszkodzi. Ja nie gruntuję ani złączy ciętych ani oryginalnych ani płyt w ogóle przed szpachlowaniem. Jedynie obmiatam wszystko, żeby było czysto. Gruntowanie całości dopiero po przetarciu. Za to zawsze szpachluję po całości, bez względu na to czy miejsce jest mocno wyeksponowane czy nie. Nigdy nie widziałem żadnych odparzeń, trzymał się i trzyma nadal każdy materiał, czyli szpachle, grunty i farby. Widywałem mistrzów, którzy szpachlują całe życie tylko po złączach, ekspertów z kilkunastoletnim doświadczeniem. Szczególnie sufity z gk u takich mistrzów wychodziły tragicznie, pasy, pasy i jeszcze raz pasy, choćby 10 razy malował. Zawsze ta sama głupia gadka, że zły wałek, zła farba, za dużo światła. Całą karierę wie, że robi byle jak, aby szybciej, a złapany za rękę powie, że nie jego ręka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hudy8 05.09.2018 04:51 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Września 2018 (edytowane) Dziękuję za wszystkie odpowiedzi. Co do płyt zerknę jeszcze co o tym pisze producent. Powiedzcie mi natomiast co zrobić z gładzią czy gruntować czy nie. Na płyty zamierzam położyć finisz acryl putza. Czy po wyszlifowaniu gruntować typowym gruntem i dać ostateczną farbę czy może położyć farbę podkładową z gruntem i na to ostateczne malowanie. Edytowane 5 Września 2018 przez hudy8 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kominki Piotr Batura 05.09.2018 06:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Września 2018 Producent zaleca wszystko co ma w ofercie. Najlepiej użyć trzykrotnie przed, po i w trakcie! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pvo 07.09.2018 10:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Września 2018 Z tego co mi wiadomo to gruntuje się*cięte krawędzie płyt. Nawet nie ma sensu szpachlować całych (o ile to nie zielone czy czerwone płyty). Wystarczy farbą podkładową (gruntującą) i będzie ok. Sens jest i to wielki wszystko zalezy od standardu jakosci jaki inwestor oczekuje, jeden sie cieszy jak dziecko bo ma tynk cementowy mechanicznie zatarty a drugiemu wlos sie jezy bo pod halogen 2000w przyklejony pod katem 5 stopni do sciany widac cien mikropylu ktory sie przyczepil do sciany przy malowaniu.Sciany sie gruntuje po calosci tak samo jak sie je szpachluje po calosci dla zniwelowania widocznosci laczen. Wszystko zalezy tez od rodzaju szpachli a nie od widzimisie wykonawcy.Kazdy material ma swoje potrzeby i tutaj cena nie ma zadnego znaczenia ale w polsce tacy fachowcy ze nie czytaja danych technicznych produktow ktorych uzywaja tak samo jak wiekszosc facetow do instalacji sprzetu elektronicznego nie czyta instrukcji bo po co a pozniej zonk i pisanie na fb ze hoojowy tv kupilem bo 3d nie dziala na pozyczonym filmie od kolegi w AVI......Takie maja w polsce fachowcy pojecie o materialach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zyhu 07.09.2018 19:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Września 2018 użyj aquatexu kabe szpachelką nie zedrzeszpo co gruntować ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cristoteles 07.09.2018 19:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Września 2018 Gruntuje się podłoża, które tego wymagają, a nie wszystkie jak popadnie. Fachofców, którzy roboty bez gruntu nie zaczynają jest sporo, tylko nie oni akurat za ten grunt płacą. Płyta gk pod gładź naprawdę nie wymaga gruntowania. Wystarczy ją odpylić, jeżeli tego wymaga. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zyhu 07.09.2018 19:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Września 2018 całe to forum naczytane ulotek i tyle jakby zrobił jeden z drugim 10m2 to by wiedział czy gruntować czy nie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
przemo1 08.09.2018 03:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Września 2018 Tak - a wszyscy, którzy gruntowanie odradzają nie czytając zaleceń producentów, w przypadku reklamacji bez problemu wyłożą gotówkę za każdego inwestora kto ich posłucha. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cristoteles 08.09.2018 05:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Września 2018 Tak - a wszyscy, którzy gruntowanie odradzają nie czytając zaleceń producentów, w przypadku reklamacji bez problemu wyłożą gotówkę za każdego inwestora kto ich posłucha. A dlaczego producent ma nie zalecać, skoro sprzedaje. Są tematy gdzie grunty są kluczowe, ale na pewno to nie jest płyta gk, która będzie szpachlowana. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
przemo1 08.09.2018 06:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Września 2018 Powtarzam - nie bronię producentów, nie twierdzę, że gruntowanie jest w każdym przypadku konieczne. Ale jeśli w karcie technologicznej jest zapis o gruntowaniu, to w przypadku problemów (być może ich nie miałeś, ale to nie znaczy, że nigdy nie wystąpią - o jeździe na czerwonym świetle wyżej było napisane) inwestor trafi do wykonawcy, producenci się wypną. Pół biedy, jak to będzie w/w 10m2. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pvo 08.09.2018 08:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Września 2018 Powtarzam - nie bronię producentów, nie twierdzę, że gruntowanie jest w każdym przypadku konieczne. Ale jeśli w karcie technologicznej jest zapis o gruntowaniu, to w przypadku problemów (być może ich nie miałeś, ale to nie znaczy, że nigdy nie wystąpią - o jeździe na czerwonym świetle wyżej było napisane) inwestor trafi do wykonawcy, producenci się wypną. Pół biedy, jak to będzie w/w 10m2. Polscy "fachofcy" są znani z tandeciarstwa nieróbstwa i niechlujstwa wiec mnie nie dziwi tyle komentarzy przeciw gruntowaniu wszystkiego. Zasada jest taka ze nalezy gruntowac wszystko i zawsze nie zaleznie od widzimisie wykonawcy, pod malowanie, pod tynkowanie, pod szpachlowanie, pod rozne okladziny jak terakota czy glazura, termoizolacja itd nie zaleznie od podloza.Po to sa grunty zeby zwiekszyc przyczepnosc, zmniejszyc chlonnosc podloza itd. Pozniej chociaz nie wychodza jaja bo tynk odpadnie bo farba odejdzie czy szpachla odparzy. Fakt plyty gk nawet zwykle sa gruntowane a dokladniej ich papier jest nasaczony jakimis specyfikami tyle ze przy montazu nikt nie jest w stanie zagwarantowac szpitalnej sterylnosci zeby nie bylo kurzu a zmiecenie szczotka plyty nic nie daje.Wystarczy najtanszy grunt (unigrunt) ktory pierwsza warstwe szpachli odpowiednio pozwoli zaaplikowac bez strachu ze cos odparzy a zdarza sie to bardzo czesto.Inwestor jezeli szuka tanio i szybko to niech pozniej sie nie dziwi ze ma cos zjebane a jak placi za usluge (a wiemy ze dzisiaj ceny wielu uslug sa zwyczajnie z dupy wziete) to obowiazkiem wykonawcy jest uswiadomic go ze grunty to podstawa.Dzisiejsze materialy praktycznie uniemozliwiaja wykonanie bez uprzedniego zagruntowania bo trwalosc takich prac bedzie znikoma i tylko popsuje opinie o produkcie, technologii i samym wykonawcy.Ja zawsze gruntuje wszystko czy sie to komus podoba czy nie, jezeli inwestor chce na tym oszczedzic to nie kosztem mojej reputacji bo to na mnie pozniej zwali to ze mu cos odpadnie, przeciez sie nie przyzna ze dziadowal i szkoa bylo wydac nawet stowe na dodatkowy grunt.Takim delikwentom dziekuje z miejsca, niech sobie szukaja tanio i szybko. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
przemo1 08.09.2018 16:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Września 2018 Polscy "fachofcy" są znani z tandeciarstwa nieróbstwa i niechlujstwa więc..... To znowu uogólnienie w drugą stronę, takich samych fachofców /doradców znajdziesz wszędzie (inna rzecz, że w dobie boomu każda "złota rączka" stała się poszukiwanym profesjonalistą). Jak rozumiem, też jesteś polskim fachowcem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts