tuwandal 27.08.2018 08:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Sierpnia 2018 Witam. Chcę sam stawiać swoją więźbę, ale mam kilka spraw które chciałbym doprecyzować. 1. Jak łączyć krokwie w szczycie kalenicy. Krokwie będą się opierały na płatwi kalenicowej, ale nie wiem w jaki sposób połączyć te krokwie w szczycie. Czy łączyć je w ten sposób, że zacinam jedną krokiew i drugą i łączę je śrubą, czy może łączę tak, że dotykają się czołami i stosuję blachę do połączenia? 2. Płatew kalenicowa będzie się opierała na 2 słupach z mieczami, które nie są zaznaczone na rzucie. Ale moje pytanie dotyczy słupków i mieczy, które mają być na każdej parze krokwi i opierać się na kleszczach. Jak to zrobić i po co? Przeglądając zdjęcia na necie nigdzie nie znalazłem takiego rozwiązania, może mi to ktoś pokazać jak to ma wyglądać? 3. Jakie długie wkręty ciesielskie użyć do skręcenia krokwi z murłatą i płatwią kalenicową? Wysokość krokwi 18cm, zamek na krokwi 4.5cm, murłata 14x14cm, płatew kalenicowa 16x24cm. 4. Czy płatew kalenicowa ma tylko leżeć na poduszce betonowej, czy może jakoś ją przymocować? Liczę na Waszą pomoc i z góry dziękuję. Załączam rzut więźby: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jajmar 27.08.2018 08:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Sierpnia 2018 AD2 pokaż jakiś rysunek tego , albo opis z projektu. Ogólnie pokaż przekrój przez dach Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sickboy 27.08.2018 11:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Sierpnia 2018 Ad.1 - mówią, że blacha to na dach, do łączenia krokwi w kalenicy tylko wcięcie i śruba. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tuwandal 27.08.2018 11:59 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Sierpnia 2018 (edytowane) Mam tylko taki rzut pionowy i to wszystko. Nigdzie nie mam nic więcej opisane. W zestawieniu więźby mam jeszcze opisane: słupki 14x14 - długość 1,47m, sztuk 14, oraz miecze 4x20 - długość 0,95m, sztuk 26. Edytowane 27 Sierpnia 2018 przez tuwandal Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tuwandal 27.08.2018 12:21 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Sierpnia 2018 Ad.1 - mówią, że blacha to na dach, do łączenia krokwi w kalenicy tylko wcięcie i śruba. http://strzecha.eu/forabud/irbis_konstrukcja_05.jpg http://abc-dachy.pl/img/publikacje/316_z9.gif https://i.ytimg.com/vi/RSLBjHEBWKc/maxresdefault.jpg Znalazłem coś takiego, tylko czy połączyć to jeszcze taką płytką (blachą) jak tu: https://stroyday.ru/wp-content/uploads/2016/05/%D0%A1%D0%BA%D1%80%D0%B5%D0%BF%D0%BB%D0%B5%D0%BD%D0%B8%D0%B5-%D0%BC%D0%B5%D1%82%D0%B0%D0%BB%D0%BB-%D0%BF%D0%BB%D0%B0%D1%81%D1%82%D0%B8%D0%BD%D0%B0%D0%BC%D0%B8.jpg Jeszcze dodam, że kąt nachylenia dachu to 40stopni i oczywiście krokwie spięte kleszczami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
młotek 27.08.2018 20:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Sierpnia 2018 Projekt jest bez sensu.Zapewne z lat 90- tych Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kemotxb 27.08.2018 21:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Sierpnia 2018 Ja stosowałem wkręty ciesielskie z łbem talerzykowym samogwintujące 8x260 mm na torx'a dla murłaty 16x16 i krokwi 16x8. 10 cm pasuje wkręcić w drewno łączone, więc przy 26 cm 16 cm idzie w krokiew i 10 cm w murłatę. Dla połączenia z murłatą możesz dać 240x8, bo masz mniejszą murłatę. Dodatkowo dla wzmocnienia połączenia dałem łączniki kątowe 90/90/65 z przetłoczeniem grubość blachy 2,5 mm do tego gwoździe pierścieniowe 60x3 mm, po 10 gwoździ na łącznik. Ale masz wielką tą deskę kalenicową, serio musi być aż taka ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jajmar 27.08.2018 22:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Sierpnia 2018 To o "płatwi" kalenicowej 2. Płatew kalenicowa będzie się opierała na 2 słupach z mieczami, które nie są zaznaczone na rzucie. Ale moje pytanie dotyczy słupków i mieczy, które mają być na każdej parze krokwi i opierać się na kleszczach. Jak to zrobić i po co? Przeglądając zdjęcia na necie nigdzie nie znalazłem takiego rozwiązania, może mi to ktoś pokazać jak to ma wyglądać? W zestawieniu więźby mam jeszcze opisane: słupki 14x14 - długość 1,47m, sztuk 14, oraz miecze 4x20 - długość 0,95m, sztuk 26. Ale masz wielką tą deskę kalenicową, serio musi być aż taka ? Projekt jest bez sensu. Szczerze 16x24cm podparta na każdym układzie nie ma sensu. Ogólnie w tego typu dachu płatew kalenicowa nic nie niesie........... tu określenie deska bardziej pasuje, ale deska to powiedzmy grubość 32 -max 40mm. A co to daje? -ułatwia składanie więźby - w pewnym skrócie. To co masz jest dziwne zapytaj projektanta co miał na myśli - serio. O mocowaniu krokwi "Kemotxb" dobrze pisze, kątowniki zbędne ale te wkręty robią robotę ale darmo ich nie dają Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
młotek 28.08.2018 04:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Sierpnia 2018 (edytowane) Kemotxb dobrze radzi z wkretami.Ja proponuje w murłate 280x8 a u góry 260x8.Połączenie z murłata jest bardziej obciązone i do tegotego porywy wiatru.Piszesz że zrobisz nadzacios 13,5 to w murate wkręcisz 14,5 cm. To dobra długosc. Wkręty z łbem talerzykowym.Jesli zakupisz tylko. 260x8 nie bedzie to błedem.Jeśli blachy , złącza ciesielskie to tylko ze specjalnymigwozdziami z łbem stozkowym. Uwazam że nie są konieczne Edytowane 28 Sierpnia 2018 przez młotek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sickboy 28.08.2018 06:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Sierpnia 2018 tuwandal nie pokazuj mi łączeń bo wiem jak wyglądają, u mnie też*robili na blachy Mówię tylko, co powiedział dekarz gdy robił mi poszycie (nie robił konstrukcji). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tuwandal 29.08.2018 10:39 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Sierpnia 2018 tuwandal nie pokazuj mi łączeń bo wiem jak wyglądają, u mnie też*robili na blachy Mówię tylko, co powiedział dekarz gdy robił mi poszycie (nie robił konstrukcji). Chciałem tylko ogólnie pokazać o co mi chodzi. Nie wiem które połączenie będzie lepsze, choć nie ukrywam, że połączenie na blachy wymaga raczej mniej docinania. Jeżeli bym wycinał krokwie to połączenie jedną śrubą fi 12 na przestrzał wystarczy? A co do dziwności konstrukcji to właśnie nie mogłem zakumać jak to zrobić, ani nie znalazłem żadnych fotek tak wykonanej konstrukcji. Rozumiem że płatew musi się wspierać na dwóch słupach idących od stropu plus miecze, ale słupki i miecze wspierające się na kleszczach? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mateusz711 18.09.2018 10:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Września 2018 murłata 16 x 16 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts