Kuraczak 27.08.2018 19:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Sierpnia 2018 Witam Jakiś czas temu zakupiłem mieszkanie w starym budownictwie ,budynek nie ocieplony okna plastikowe kilkunastu letnie . Mieszkanie znajduje się na 1 piętrze i ma około 70m2 ogrzewane jest starym piecem na węgiel który znajduje się w kuchni , zastanawiam się czy jest możliwość wymiany tego pieca bez zmiany instalacji (układ otwarty ,stare grube rury) na kocioł z podajnikiem tak żeby był praktycznie bez obsługowy przy czym koszt eksploatacji niedużo większy jak przy węglu + drewno.czy da się to osiągnąć niskim kosztem?myślałem nad dofinansowaniem do wymiany kotła. tak to aktualnie wygląda , poprzedni właściciel nie wiem czym palił ale piec w środku jest cały zasmolony Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość mtdeusz 27.08.2018 19:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Sierpnia 2018 Jak to czym palił węglem lub drewnem. Piec jest zasmolony bo jest za duży.I nie wstawiaj tu żadnego kotła CO bo czeka cię powód smoły i lawina sadzy i kolosalne żużycie opału.To poprostu nie opłacalne.Bo kocioł 5kw może być za duży.Wypełnij to.http://cieplowlasciwie.pl Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kuraczak 28.08.2018 11:46 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Sierpnia 2018 No właśnie ten piec nie jest za duży, podejrzewam że sposób palenia poprzedniego właściciela byl zły dlatego wytwarzal smołe, piecyk jest bardzo mały, wystarczy kilka drewienek i jest już pełny i żeby w nim rozpalić albo wygarnąć to trzeba się kłaść prawie dlatego rozważam wymianę na coś innego żeby nie było trzeba co chwilę chodzić i pod kładac w trakcie sezonu grzewczego, myślałem o takim z podajnikiem ale nie wiem czy są tak małe ewentualnie na pellet ale niestety jak przeglądałem są bardzo drogie.Takie coś mi wyszlo po wyliczeniu z tego kalkulatora http://cieplowlasciwie.pl/wynik/4cyf Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość mtdeusz 28.08.2018 15:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Sierpnia 2018 To bierz MPM 14kw(ma 5 klasę z buforem ciepłą,beczka z wodą,,) i starczy.14kw to nie jest jego pełna moc i 20kw się zniego uzyska gdy da się w mocno w palnik.Tego 3kw na bolier to można pominoć bo bolier mały 90 litrów i pewnie zwykłym bolier czyli się wolno grzeje?Albo z podajnikiem o mocy 15-16 kw.A gdzie ty mieszkasz?Chodzi mi o Województwo i uchwały antysmogowe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karoka65 28.08.2018 21:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Sierpnia 2018 Jakikolwiek kocioł w mieszkaniu to wielkie nieporozumienie i niebezpieczeństwo dla domowników. Na 70m to coś źle musiałeś podstawić do kalkulatora, to mieszkanie musiałoby nie mieć okien ani dachu na głową Ogrzanie tego z takim zapotrzebowaniem zrujnowałoby Cię za jedną zimę. Z doświadczenia powiem Ci ze ogarnie to pewnie kociołek o mocy 8kW max ale wywal to z mieszkania jeśli ma być to paliwo stałe. Kocioł z podajnikiem nie jest urządzeniem bezgłośnym to następna sprawa, pracuje wentylator, pracuje podajnik, chrupie podawany węgiel, masakra. Wiem co piszę, uwierz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość mtdeusz 29.08.2018 05:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Sierpnia 2018 Właśnie bierz gaz,olej lub ciepłownie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kuraczak 30.08.2018 09:54 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Sierpnia 2018 Co do kalkulatora wydaje mi się że wszystko dobrze podstawilem. Ten piecyk co jest aktualnie daje radę tylko że trzeba non stop przy nim majstrować, mianowicie co chwilę uzupełnić opał(wolę nie ryzykować i nie ładować go np do pełna bo to jest stara konstrukcja i nie jest w 100% szczelny jak się zamknie dopływ powietrza a jakiekolwiek przeróbki nie wchodzą w grę, lepiej będzie wymienić.) Może i faktycznie podajnik to jest bezsensowny pomysł. A jaki byście polecili żeby nie był za duży gabarytowo i ile kw, nowsza konstrukcja zawsze będzie lepsza i bezpieczniejsza od tego co jest. Jeśli chodzi o inne źródło ciepła to nie wchodzi w grę bo do gazu nie mam dostępu a żeby kocioł wywalić z mieszkania tez nie wchodzi w opcje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nylonbojtel 30.08.2018 13:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Sierpnia 2018 Jesteś pewny, że wiesz co dokładnie siedzi w ścianach i czy nie ma tam jednak jakiegoś ocieplenia (prowizorycznego, ale jednak)? Bo mniejsze zapotrzebowanie mam w domu z prawie 4 x większą powierzchnią ogrzewaną, a demonem energooszczędności to on nie jest.Ja bym celował w coś najmniejszego, typu 5-6 kW mocy.Kocioł z automatycznym podawaniem paliwa w takim miejscu to trochę przepis na samobójstwo. Potwierdzi to każdy, komu w nocy kiedyś zabrakło prądu / paliwa w podajniku / zerwała się zawleczka / zrobił się ciąg wsteczny etc. Póki kotłownia to osobne pomieszczenie z wentylacją powietrza wygląda to całkiem inaczej. Poza tym podajnik robi naprawdę niezły hałas.Jeśli odpada gaz lub ciepłownictwo to ja osobiście wywaliłbym to cudo, a w salonie walnął kominek z płaszczem wodnym i podpięciem do kaloryferów. Ostatecznie wymieniłbym ten kocioł na jakiś nowszy i mniejszy. Niemniej jednak żadnych podajników - musisz mieć kontrolę nad spalaniem i nie zostawiać go rozpalonego na noc. Czujka bezpieczeństwa też się przyda. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Puławiak 30.08.2018 16:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Sierpnia 2018 Jesteś pewny, że wiesz co dokładnie siedzi w ścianach i czy nie ma tam jednak jakiegoś ocieplenia (prowizorycznego, ale jednak)? Bo mniejsze zapotrzebowanie mam w domu z prawie 4 x większą powierzchnią ogrzewaną, a demonem energooszczędności to on nie jest. Ja bym celował w coś najmniejszego, typu 5-6 kW mocy. Kocioł z automatycznym podawaniem paliwa w takim miejscu to trochę przepis na samobójstwo. Potwierdzi to każdy, komu w nocy kiedyś zabrakło prądu / paliwa w podajniku / zerwała się zawleczka / zrobił się ciąg wsteczny etc. Póki kotłownia to osobne pomieszczenie z wentylacją powietrza wygląda to całkiem inaczej. Poza tym podajnik robi naprawdę niezły hałas. Jeśli odpada gaz lub ciepłownictwo to ja osobiście wywaliłbym to cudo, a w salonie walnął kominek z płaszczem wodnym i podpięciem do kaloryferów. Ostatecznie wymieniłbym ten kocioł na jakiś nowszy i mniejszy. Niemniej jednak żadnych podajników - musisz mieć kontrolę nad spalaniem i nie zostawiać go rozpalonego na noc. Czujka bezpieczeństwa też się przyda. Zamontuj sobie wodny piecyk pelletowy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Konsultant marki Junkers 03.10.2018 11:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Października 2018 Witam, A nie zastanawiał się Pan nad wyborem bardziej komfortowego oraz bezpieczniejszego typu ogrzewania jak na przykład ogrzewanie gazowe? Kocioł węglowy z otwartą komorą spalania w mieszkaniu jest zagrożeniem dla całej rodziny. Podczas niezupełnego spalania paliwa węglowego emitowany jest tlenek węgla, który jest zagrożeniem dla życia. Do tego dochodzą aspekty związane z sadzą i dymem w mieszkaniu, ponieważ nie ma Pan oddzielnego pomieszczenia kotłowni. Kocioł gazowy jest czystym i bezobsługowym rozwiązaniem, które jest znacznie lepsze dla mieszkań. W sprawie doboru odpowiedniego kotła zachęcam do kontaktu z Autoryzowanym Instalatorem marki Junkers-Bosch. Nasi specjaliści pomogą w doborze, jak również wykonają montaż. Na stronie internetowej http://www.junkers.pl znajduje się wyszukiwarka instalatorów w zależności od miejsca zamieszkania. Można również skorzystać z całodobowej infolinii pod numerem telefonu: 801 900 810. Więcej informacji o naszych kotłach można znaleźć na stronie internetowej: http://www.junkers.pl/produkty/kotly/kotly-kondensacyjne/. Chętnie odpowiem na ewentualne pytania. Pozdrawiam, ________________________________ Konsultant marki Junkers-Bosch Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts