Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Zmiękczacz wody - miejsce instalacji, czystość

PrzemWas

Recommended Posts

Witam!

Poszperałem w Internecie ale nigdzie nie znalazłem rekomendacji na temat miejsca podłączenia urządzenia w odniesieniu do higieny pomieszczenia. Instalator zaproponował miejsce w garażu. Jak dla mnie nie jest to super czyste pomieszczenie, a woda znajdująca się w urządzeniu ma spełniać warunki zdatnej do picia. Czy klapka, która otwierana jest na czas wsypywania soli jest na tyle szczelna? Jak to ma się w praktyce?

pozdrawiam

Wszystko się zgadza, odnośnie doprowadzenia itd. Chodzi mi tylko o sam fakt czy do samego zmiękczacza nie ma ryzyka, że dostaną się zanieczyszczenia. Czy może on stać w pomieszczeniu typu garaż, gdzie są spaliny, coś się zawsze szlifuje, powiedzmy szczerze nie są to warunki jak w pomieszczeniu mieszkalnym. A jednak woda która przepływa przez złoże powinna być zdatna do picia. Kurz i pył ma tendencje wlezienia przez najmniejszą szparę, a klapka przez którą wsypuje się sól nie ma żadnego uszczelnienia.

Sól może nie jest środkiem dezynfekującym ale faktycznie nie powinno się tam nic rozwijać. A mechanicznie też ciężko aby cokolwiek się dostało do wody więc garaż jest jak najbardziej możliwym miejscem montażu zmiękczacza.

• 1 month później...
Zastanawiam się nad zmiękczaczem wody. Główne wejście wody miejskiej mam w pomieszczeniu z pompą ciepła. Woda dzieli się u mnie na domową oraz ogrodową. Zużycie wody domowej to 14m3/kwartał. Dom zamieszkują 4 osoby. Na razie nie znam twardości wody. Dowiem się od dostawcy. Zmiękczacz zamontować na wodzie domowej. O jakich parametrach polecacie ? Czy ma mieć bypass ?

Zastanawiam się nad zmiękczaczem wody. Główne wejście wody miejskiej mam w pomieszczeniu z pompą ciepła. Woda dzieli się u mnie na domową oraz ogrodową. Zużycie wody domowej to 14m3/kwartał. Dom zamieszkują 4 osoby. Na razie nie znam twardości wody. Dowiem się od dostawcy. Zmiękczacz zamontować na wodzie domowej. O jakich parametrach polecacie ? Czy ma mieć bypass ?

Strasznie niskie to zużycie... jesteś pewien, że to dane za kwartał?

Parametry zmiękczacza zależą od twardości i zużycia. Jak będziesz miał te dane to można dobierać zmiękczacz.

Bypass na pewno dobrze mieć. Jeśli nie na rurach to przy głowicy.