PrzemWas 28.08.2018 06:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Sierpnia 2018 Witam! Poszperałem w Internecie ale nigdzie nie znalazłem rekomendacji na temat miejsca podłączenia urządzenia w odniesieniu do higieny pomieszczenia. Instalator zaproponował miejsce w garażu. Jak dla mnie nie jest to super czyste pomieszczenie, a woda znajdująca się w urządzeniu ma spełniać warunki zdatnej do picia. Czy klapka, która otwierana jest na czas wsypywania soli jest na tyle szczelna? Jak to ma się w praktyce? pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wg39070 28.08.2018 06:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Sierpnia 2018 Stacja zmiękczająca powinna stać blisko ujęcia wody w budynku. Rura z wodą wchodzi Ci do garażu? Woda w zmiękczaczu zawsze będzie czysta, gdyż jest pobierana ze zbiornika ze złożem jonowymiennym. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PrzemWas 28.08.2018 06:53 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Sierpnia 2018 Wszystko się zgadza, odnośnie doprowadzenia itd. Chodzi mi tylko o sam fakt czy do samego zmiękczacza nie ma ryzyka, że dostaną się zanieczyszczenia. Czy może on stać w pomieszczeniu typu garaż, gdzie są spaliny, coś się zawsze szlifuje, powiedzmy szczerze nie są to warunki jak w pomieszczeniu mieszkalnym. A jednak woda która przepływa przez złoże powinna być zdatna do picia. Kurz i pył ma tendencje wlezienia przez najmniejszą szparę, a klapka przez którą wsypuje się sól nie ma żadnego uszczelnienia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wg39070 28.08.2018 07:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Sierpnia 2018 Woda, która przepływa przez złoże nie widzi światła dziennego. Co do pojemnika na sól, jest on w miarę dobrze zakryty, a nawet jak kurz tam się dostanie to i tak sól wszystko unicestwi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qbek17 29.08.2018 07:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Sierpnia 2018 Sól może nie jest środkiem dezynfekującym ale faktycznie nie powinno się tam nic rozwijać. A mechanicznie też ciężko aby cokolwiek się dostało do wody więc garaż jest jak najbardziej możliwym miejscem montażu zmiękczacza. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ferrit 01.10.2018 05:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Października 2018 Zastanawiam się nad zmiękczaczem wody. Główne wejście wody miejskiej mam w pomieszczeniu z pompą ciepła. Woda dzieli się u mnie na domową oraz ogrodową. Zużycie wody domowej to 14m3/kwartał. Dom zamieszkują 4 osoby. Na razie nie znam twardości wody. Dowiem się od dostawcy. Zmiękczacz zamontować na wodzie domowej. O jakich parametrach polecacie ? Czy ma mieć bypass ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wg39070 01.10.2018 07:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Października 2018 @ ferrit, twardość wody najlepiej zmierz sam. W sklepie zoologicznym bez problemu kupisz kropelkowy tester twardości ogólnej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qbek17 01.10.2018 08:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Października 2018 Zastanawiam się nad zmiękczaczem wody. Główne wejście wody miejskiej mam w pomieszczeniu z pompą ciepła. Woda dzieli się u mnie na domową oraz ogrodową. Zużycie wody domowej to 14m3/kwartał. Dom zamieszkują 4 osoby. Na razie nie znam twardości wody. Dowiem się od dostawcy. Zmiękczacz zamontować na wodzie domowej. O jakich parametrach polecacie ? Czy ma mieć bypass ? Strasznie niskie to zużycie... jesteś pewien, że to dane za kwartał? Parametry zmiękczacza zależą od twardości i zużycia. Jak będziesz miał te dane to można dobierać zmiękczacz. Bypass na pewno dobrze mieć. Jeśli nie na rurach to przy głowicy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts