robos2234 28.08.2018 11:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Sierpnia 2018 (edytowane) Witam Jak w temacie mam te 2 modele do wyboru u instalatoraZehnder Comfo Q350**Thesla green Air Pack home 300 moduł CF i Air++ mam parę pytań1. który leszy z tych dwóch i dlaczego ? 2. do którego są tańsze filtry ? Który ma tańsze koszty eksploatacyjne ? 3. Jak sprawują się przy temp. ujemnych grzałki ? czy zmniejszany jest przepływ powietrza ? 4. co powinienem o nich wiedzieć czy są potrzebne jakieś przeglądy ? Edytowane 28 Sierpnia 2018 przez robos2234 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
robos2234 01.09.2018 16:53 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Września 2018 @up Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
robos2234 14.09.2018 18:29 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Września 2018 @up Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
giman 21.09.2018 22:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Września 2018 W sumie ciekawie postawione pytanie. Sam mam obie w wycenach i nie wiem, która lepsza.Ale jako, że wszystkie instalacje chce zlecić jednej firmie to pewnie pompa zdecyduje jaki będzie rekuperator. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomaszs131 21.09.2018 22:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Września 2018 (edytowane) Witam Jak w temacie mam te 2 modele do wyboru u instalatora Zehnder Comfo Q350** Thesla green Air Pack home 300 moduł CF i Air++ mam parę pytań 1. który leszy z tych dwóch i dlaczego ? 2. do którego są tańsze filtry ? Który ma tańsze koszty eksploatacyjne ? 3. Jak sprawują się przy temp. ujemnych grzałki ? czy zmniejszany jest przepływ powietrza ? 4. co powinienem o nich wiedzieć czy są potrzebne jakieś przeglądy ? Mam Zehndera 550 więc ograniczę się tylko do wypowiedzi na jego temat. Użytkuje od prawie trzech lat w tym czasie na gwarancji wymieniłem obydwa wentylatory. Nie wytrzymały upływającego czasu. Dodatkowo oryginalne filtry są nie szczelne i po bokach przepuszczają powietrze, które zanieczyszcza wymiennik. Wymagana jest interwencja inwestora, który za pomocą paska gąbki na kleju zabezpieczy newralgiczne miejsca. Oczywiście nie tego inwestor spodziewa się od niby topowej klasy reku. P.S. Zaletą jest, że w zimie nigdy nie zdarzyło się by wymiennik zamarzł. Edytowane 21 Września 2018 przez Tomaszs131 P.S. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_John 22.09.2018 12:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Września 2018 Spytaj swojego instalatora o Swegon Casa R3, ten model powinien kosztować podobne pieniądze.W porównaniu do tych 2 ma wymiennik który nie zamarza, a centrala zimą nie osusza tak domu.Ma też wbudowany czujnik wilgotności, wg odczytu którego zwiększa lub zmniejsza siłę nawiewu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bartus01 23.09.2018 07:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Września 2018 Spytaj swojego instalatora o Swegon Casa R3, ten model powinien kosztować podobne pieniądze. W porównaniu do tych 2 ma wymiennik który nie zamarza, a centrala zimą nie osusza tak domu. Ma też wbudowany czujnik wilgotności, wg odczytu którego zwiększa lub zmniejsza siłę nawiewu. Na stronie Swegon PL niestety nie ma nic o tych centralkach. Tylko Silver, Gold i cos tam jeszcze, sa w PL dostępne? Gdzie można więcej informacji o podanych przez Ciebie centralach poczytać? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kemotxb 23.09.2018 07:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Września 2018 Ten Swegon R3 ma wszystkie czujniki o których piszą ? jakość powietrza, CO2, wilgotność ..... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Slawko123 23.09.2018 08:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Września 2018 Ten Swegon R3 ma wszystkie czujniki o których piszą ? jakość powietrza, CO2, wilgotność .....co rozumiesz pod pojęciem czujnik jakości powietrza? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kemotxb 23.09.2018 08:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Września 2018 Cytuję ze strony https://www.inwestklima.com.pl"L/R wariant ustawienia króćców; 500W zamontowana elektryczna nagrzewnica wtórna; RHzamontowany czujnik wilgotności; CO zamontowany czujnik dwutlenku węgla; VOC zamontowany 2czujnik jakości powietrza (m.in..zapachy i wilgotność)." Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Slawko123 23.09.2018 08:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Września 2018 (edytowane) nie o to mi chodzi co ma lub nie ten rekuperator, interesuje mnie sam czujnik jakości powietrza(jakikolwiek) co mierzy zapachy, dymy itp. Nic nie mogę znaleźć na ten temat, tylko znajduje takie co mierzą pyły , ewentualnie wilgotność i temperaturę, a o zapachach i dymach ani słowa. edit: juz wiem czego szukać dzięki @Kemotxb za podpowiedź Edytowane 23 Września 2018 przez Slawko123 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kemotxb 23.09.2018 08:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Września 2018 Ja też nie wiem nic na ten temat, stąd także pytanie co ów Swegon ma do zaoferowania. Nie ukrywam że wydać prawie 9 tys zł na centralę Zehndera, który w sumie niewiele ma to mi się nie uśmiecha. Ogólne rekuperacja miała mnie kosztować znacznie mniej. Niby wszyscy twierdzą na forum że zamontowanie instalacji w domu to bułka z masłem ... ja tego tak nie widzę. Wiercenia, kucia, kombinowania, rur, skrzynek, kanałów, wszystkiego w brud. System Zehndera ten Essential, drogi że hoho, skrzynki, przewody, zaślepki, np nie mają w ofercie pojedynczej skrzynki rozprężnej i musisz zapłacić za podwójną mimo że nie jest potrzebny ten dodatkowy króciec (trzeba go zaślepić droga zaślepką). Montaż tej rekuperacji trwa już 5 etap i końca nie widać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bartus01 23.09.2018 09:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Września 2018 Wycinek z angieskojezycznej instrukcji: RH SENSOR Moisture sensorRH + CO2 SENSOR Humidity/carbon dioxide sensor (accessory)RH + VOC SENSOR Humidity/VOC sensor (accessory) Można zatem wnioskować że urządzenie ma w standardzie czujnik wilgotności natomiast pozostałe czujniki o których piszecie ma w opcji / akcesoria /, co zresztą jest podane na stronie inwestklima. Bypass tez jest w opcji wg info z tej strony. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kemotxb 23.09.2018 09:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Września 2018 To lipa, bo te akcesoria to drogie będą i to znacznie. Wilgotność to czujnik za 10 zł, natomiast CO2 jest znacznie droższy. Co do tej jakości powietrza to licho wie o co w tym biega. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Slawko123 23.09.2018 09:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Września 2018 ja mam Aerisa( w sumie to samo co Zehnder) ale na systemie uniflex+ i na poddaszu spiro, całość zrobili w kilka dni. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Slawko123 23.09.2018 09:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Września 2018 To lipa, bo te akcesoria to drogie będą i to znacznie. Wilgotność to czujnik za 10 zł, natomiast CO2 jest znacznie droższy. Co do tej jakości powietrza to licho wie o co w tym biega.nie ma co patrzec na czujniki zehndera lub dedykowanego producenta centrali, kosztują majątek, trzeba poszukać innych producentów, cena co najmniej o 50% mniejsza. A ja już wiem o co biega z ta jakością powietrza i to dzięki Tobie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kemotxb 23.09.2018 09:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Września 2018 Powiem tak, nie umiałbym sam tego zrobić bo nie mam wiertnicy i na tyle czasu by się z tym bawić, ale trochę mnie zmartwił rachunek za usługi i za materiał. Zwłaszcza jeśli chodzi o kanał tzn przewód okrągły. Ścinków tego kanału zostało mi pełne duże pudło (powiedzmy bagażnik w aucie klasy d), różne kawałki 10 cm, 50 cm, gdybym to ułożył w całość to byłoby ze 20 metrów albo i więcej, więc to jeden krążek o wartości 330 zł, hm zmarnowany. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kemotxb 23.09.2018 09:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Września 2018 nie ma co patrzec na czujniki zehndera lub dedykowanego producenta centrali, kosztują majątek, trzeba poszukać innych producentów, cena co najmniej o 50% mniejsza. A ja już wiem o co biega z ta jakością powietrza i to dzięki Tobie No to mów, pisz, tłumacz co kupić i gdzie i czy warto ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Slawko123 23.09.2018 09:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Września 2018 (edytowane) czy warto to nie wiem, ale ktoś opisywał tu na forum, ze ma i sobie chwali. trzeba szukać czujnika z wyjściem analogowych 0-10V a centrala musi być sterowalna tym zakresem napięć. działa to tak, że w zależności od zawartości rożnych substancji w powietrzu, czujnik steruje tym zakresem napiec wydatkiem centrali. Całość odbywa się płynnie. a czujnik np. taki http://www.betaco.pl/czujniki-i-przetworniki/czujniki-jakosci-powietrza/lw04,p1394070699 edit: albo taki https://www.kelvintech.pl/prodView,1344,182,czujnik-jakosci-powietrza-siemens-qpm2102-co2--voc-czujniki-jakosci-powietrza,PL#a tylko kuźwa ta cena:mad: Edytowane 23 Września 2018 przez Slawko123 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kemotxb 23.09.2018 14:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Września 2018 Czyli jeden za powiedzmy 200 Euro a drugi za ponad 3 tys zł. Dostępność nijaka dla tego pierwszego, drugi za drogi. Daruję sobie. Albo może pojawi się coś zamiennego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts