Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Zehnder Comfo Q350** vs Thesla green Air Pack 300 home

Recommended Posts

Na stronie Swegon PL niestety nie ma nic o tych centralkach. Tylko Silver, Gold i cos tam jeszcze, sa w PL dostępne? Gdzie można więcej informacji o podanych przez Ciebie centralach poczytać?

Widać nie sprzedają tych central bezpośrednio, a poprzez dystrybutorów.

Niemniej biur handlowych mają w całej Polsce, więc pytaj po handlowcach.

Centralę widziałem w siedzibie w Tarnowie Podgórnym, więc jak ktoś ma niedaleko można podjechać.

Wycinek z angieskojezycznej instrukcji:

RH SENSOR Moisture sensor

RH + CO2 SENSOR Humidity/carbon dioxide sensor (accessory)

RH + VOC SENSOR Humidity/VOC sensor (accessory)

Można zatem wnioskować że urządzenie ma w standardzie czujnik wilgotności natomiast pozostałe czujniki o których piszecie ma w opcji / akcesoria /, co zresztą jest podane na stronie inwestklima. Bypass tez jest w opcji wg info z tej strony.

Tylko po co Bypass w centrali z rotorem?

Tylko po co Bypass w centrali z rotorem?

Nie wiem dlaczego jest niepotrzebny, nie znam się, mogę się domyślać. Prosimy wytłumacz mi / nam :). Wiem z lektury forum że ludziska ostrożnie podchodzą do rotora, może boja się mieszania powietrza, stukania kręcącego sie rotora? nie wiem ...

Z drugiej strony czy w wersji z przeciwprądowym jest auto. bypass?

Dla mnie to czy jest bypass czy nie, nie ma aż takiego znaczenia, wyrosłem z wynalazków. Myślę że jakość centrali i jej bezawaryjność ma większe znaczenie niż ten bypass.... jak w domu jest klima to tym bardziej :)...

Dzięki!

By-pass w większości tanich central używany jest w pierwszej kolejności od rozmrażania wymienników, w drugiej kolejności stosują algorytmy do chłodzenia wieczornego.

W przypadku rotora nie ma problemu z zamarazniem, a jeśli nie ma potrzeby odzysku ciepła/chłodu rotor po prostu się zatrzyma.

Centrale z rotorami są po prostu drogie, dlatego nie są popularne.

To produkty kierowane na rynek skandynawski, a tam koniunktura trochę lepsza niż u nas.