Slawko123 23.09.2018 15:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Września 2018 ten drugi ale bez CO2 czyli same VOC można kupic na aledrogo za 550złdokładnie ten Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_John 23.09.2018 16:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Września 2018 Na stronie Swegon PL niestety nie ma nic o tych centralkach. Tylko Silver, Gold i cos tam jeszcze, sa w PL dostępne? Gdzie można więcej informacji o podanych przez Ciebie centralach poczytać? Widać nie sprzedają tych central bezpośrednio, a poprzez dystrybutorów. Niemniej biur handlowych mają w całej Polsce, więc pytaj po handlowcach. Centralę widziałem w siedzibie w Tarnowie Podgórnym, więc jak ktoś ma niedaleko można podjechać. Wycinek z angieskojezycznej instrukcji: RH SENSOR Moisture sensor RH + CO2 SENSOR Humidity/carbon dioxide sensor (accessory) RH + VOC SENSOR Humidity/VOC sensor (accessory) Można zatem wnioskować że urządzenie ma w standardzie czujnik wilgotności natomiast pozostałe czujniki o których piszecie ma w opcji / akcesoria /, co zresztą jest podane na stronie inwestklima. Bypass tez jest w opcji wg info z tej strony. Tylko po co Bypass w centrali z rotorem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bartus01 23.09.2018 17:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Września 2018 Tylko po co Bypass w centrali z rotorem? Nie wiem dlaczego jest niepotrzebny, nie znam się, mogę się domyślać. Prosimy wytłumacz mi / nam . Wiem z lektury forum że ludziska ostrożnie podchodzą do rotora, może boja się mieszania powietrza, stukania kręcącego sie rotora? nie wiem ... Z drugiej strony czy w wersji z przeciwprądowym jest auto. bypass? Dla mnie to czy jest bypass czy nie, nie ma aż takiego znaczenia, wyrosłem z wynalazków. Myślę że jakość centrali i jej bezawaryjność ma większe znaczenie niż ten bypass.... jak w domu jest klima to tym bardziej ... Dzięki! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_John 24.09.2018 09:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Września 2018 By-pass w większości tanich central używany jest w pierwszej kolejności od rozmrażania wymienników, w drugiej kolejności stosują algorytmy do chłodzenia wieczornego.W przypadku rotora nie ma problemu z zamarazniem, a jeśli nie ma potrzeby odzysku ciepła/chłodu rotor po prostu się zatrzyma. Centrale z rotorami są po prostu drogie, dlatego nie są popularne.To produkty kierowane na rynek skandynawski, a tam koniunktura trochę lepsza niż u nas. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts