BernardZ 28.08.2018 12:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Sierpnia 2018 Dzień Dobry,wprawdzie temat ten był poruszany na forum, ale moja sytuacja jest nieco inna. W lipcu w całym domu wymieniłem okna na trzyszybowe U=0,7. Od pierwszego dnia, a przecież lipiec był bardzo upalny, każdego ranka szyby zewnętrzne są zaparowane. Z dyskusji na forum wynika, że raczej tak być nie powinno. Jaka może być tego przyczyna? Jeszcze jedno pytanie. W jednym z okien na środkowej szybie jest odprysk (jak po uderzeniu małym kamykiem w szybę samochodową). Wykonawca twierdzi, że odprysk ma charakter technologiczny i jest to wada dopuszczalna. Czy ma rację? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
IVO333 28.08.2018 19:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Sierpnia 2018 A z których dyskusji to wynika? Bo z praw fizyki wynika że im niższe U pakietu tym większa możliwość rosienia zewnętrznych szyb przy dużej wilgotności powietrza a to lato było dość wilgotne. Moje pakiety 0,5 były przez kilka całych dni (nie poranków) zlane od zewnątrz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
finlandia 29.08.2018 10:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Sierpnia 2018 Też mi się wydaje, że na tym forum z dyskusji wynika zupełnie co innego. Co do odprysku - wrzuć fotkę (najlepiej by było widać wielkość). Pewne wady są dopuszczalne w normach dotyczących szyb. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Okse 30.08.2018 11:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Sierpnia 2018 teraz się zacznieTakich postów będzie na pęczki bo noce zaczynają być chłodniejsze i zjawisko roszenia na szybach z zewnątrz będzie występować coraz częściejZastanawiam się dlaczego zadający te pytania wagarowali na lekcjach z fizyki ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BernardZ 01.09.2018 15:36 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Września 2018 Być może w pierwszym moim poście byłem zbyt mało precyzyjny. W miejscowości, w której położony jest dom od 17.07 do 15.08 spadło 6 mm deszczu, temperatura w dzień wahała się między 26 i 29 stopni, nocą nie spadała poniżej 22 stopni, wilgotność nie przekraczała 60%, a okna parowały. W pobliżu nie ma zbiornika wodnego, u sąsiada, który ma okna tej samej klasy zjawisko parowania nie występowało. Jeśli pytam to szukam racjonalnej przyczyny wytłumaczenia tego zjawiska i bardzo proszę DOMOWNIKA FORUM o nieferowanie, eufemistycznie mówiąc, pochopnych i niczemu niesłużących opinii. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
przemo1 01.09.2018 16:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Września 2018 Ale przecież właśnie rankiem pojawia się największa wilgotność powietrza (brak deszczu ma na to niewielki wpływ) , Twój "przypadek" w niczym nie jest inny niż wszystkie - ciesz się dobrymi pakietami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cieszko 01.09.2018 18:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Września 2018 Lipiec Sierpień i wilgotność 60 % ? chciałbym tam mieszkać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
T12345T 01.09.2018 20:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Września 2018 Być może w pierwszym moim poście byłem zbyt mało precyzyjny. W miejscowości, w której położony jest dom od 17.07 do 15.08 spadło 6 mm deszczu, temperatura w dzień wahała się między 26 i 29 stopni, nocą nie spadała poniżej 22 stopni, wilgotność nie przekraczała 60%, a okna parowały. W pobliżu nie ma zbiornika wodnego, u sąsiada, który ma okna tej samej klasy zjawisko parowania nie występowało. Jeśli pytam to szukam racjonalnej przyczyny wytłumaczenia tego zjawiska i bardzo proszę DOMOWNIKA FORUM o nieferowanie, eufemistycznie mówiąc, pochopnych i niczemu niesłużących opinii. Racjonalna przyczyna jest prosta. Temperatura zewnętrznej szyby była niższa od temperatury powietrza, tym samym na jej powierzchni wykraplała się wilgoć zawarta w powietrzu zewnętrznym. W podanych warunkach temperatura punktu rosy to ok +14. Wystarczy dodać do tego bezchmurne niebo, odrobinę wiatru i gotowe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mazwoj 03.09.2018 13:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Września 2018 Ja jak włączę klimę w aucie przy określonych warunkach pogodowych to też mam rosę na szybie od zewnątrz. Albo musisz zasadzić kilka drzew zacieniających albo zacząć palić w chałupie . Z dwojga złego lepiej mieć rosę od zewnątrz latem niż od wewnątrz zimą . Cieszko - pojedź latem do kotliny Kłodzkiej to zobaczysz max 25 stopni i 60% w środku lata. Nocą około 10-13 stopni. Wszystko zależy od regionu, wysokości npm itd itd. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Slawko123 03.09.2018 14:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Września 2018 Ja jak włączę klimę w aucie przy określonych warunkach pogodowych to też mam rosę na szybie od zewnątrz. Albo musisz zasadzić kilka drzew zacieniających albo zacząć palić w chałupie . Z dwojga złego lepiej mieć rosę od zewnątrz latem niż od wewnątrz zimą . Cieszko - pojedź latem do kotliny Kłodzkiej to zobaczysz max 25 stopni i 60% w środku lata. Nocą około 10-13 stopni. Wszystko zależy od regionu, wysokości npm itd itd. zacienienie nic nie da, 25stopni i 60% w srodku lata? dlaczego nie dopiszesz, że w dzień? to u mnie jest lepiej, centrum Polski, temperatura róznie od 22 do 37 i wilgotność nawet 40% i rano trawa mokra, szyby zaparowane od zewnątrz, czasami woda sie po nich leje. i co Ty na to? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jareko 03.09.2018 16:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Września 2018 Ze też ludzie się nie martwią że rano na samochodzie rose mają I jakoś to zjawisko fizyczne im snu nie zabiera Masz wyjście Serio Jedyne wyjście to wymienić WSZYSTKIEA szyby na takie co mają gorsze parametry Proponuję pakiet dwuszybowy bez warstwy niskoemisyjnej. Ug będzie 2.9 ale na 1000% od zewnątrz Ci nie zaparuja Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts