zbyszek 54 06.10.2004 12:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Października 2004 j/w , a raczej z odgłosami w momencie zamykania kranu. Otóż w momencie otwarcia ciepłej wody wszystko jest o.k , ale gdy szybko zamknę baterię z ciepłą wodą następuje głośne uderzenie jakby rury gdzieś waliły pod tynkiem czy kaflami w łazience. Gdy wolno zamykam nic się nie dzieje , na zimnej wodzie też absolutnie nic nie słychać. Im dalej od kotłowni tym głośniej słychać. Mam dom długi parterowy bez użytkowego poddasza i rury od kotłowni są ok 20 m prowadzone do ostatniej baterii. Piec mam na paliwo stałe z bojlerem nad nim. Rury sa prowadzone w podłodze pod kaflami , izolowane. Koniec tej instalacji jest w łazience jeszcze nie skończonej. Próbowałem z końcówki spuszczać wodę a raczej myślałem ,że to jakiś korek powietrzny , ale nic to nie pomogło.Zaczęło się to dziać pół roku temu po dwuletnim już zamieszkaniu w tym domu.Strasznie to słychać i bardzo przeszkadza. Może ktoś się spotkał już z taką sytuacją? Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
buba48 06.10.2004 12:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Października 2004 Współczuję ! Nie jestem sepcjalistą w tej dziedzinie ! Pytanie adresowane do hudraulików - co wy na to ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
michalek 06.10.2004 12:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Października 2004 Jest to typowy przyklad uderzenia hydraulicznego.Woda w rurach mając pewną prędkość uderza w nagle zamknięty kran i z prędkością dźwięku odbija się i jako fala biegnie w drugą stronę. Jedynym rozwiązaniem jest zakręcanie wody powoli lub zamontowanie baterii "kręconych".Uderzenie hydrauliczne jest b. niebezpieczne dla instalacji. Ciśnienie wody na czole fali może być nawet 10 razy wyższe niż robocze w instalacji. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zbyszek 54 06.10.2004 12:31 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Października 2004 Niebezpieczne ? Jak bardzo? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zbyszek 54 06.10.2004 12:34 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Października 2004 I jeszcze jedno pytanko : dlaczego przez dwa pierwsze lata mieszkania nic się takiego nie działo? I nagle sie to wszystko zaczęło. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zbyszek 54 06.10.2004 12:46 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Października 2004 chyba za szybki jestem Zapomnialem o jeszcze jednym argumencie : dlaczego ta sytuacja nie ma miejsca przy zamykaniu zimnej wody? Chyba prędkości są takie same i rury tez tej samej długości? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
michalek 06.10.2004 13:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Października 2004 A to nie wiem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
VPS 06.10.2004 20:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Października 2004 Ze względu na zmęcznie nie będę się rozpisywał1. Jakie jest ciśnienie zimnej wody? Czy większe niż 4 bary ?2. Czy masz reduktor ciśnienia ?3. Piszesz że masz boiler. Jaki ? Jaki jest zamontowany zawór bezpieczeństwa na ile barów ?Jak nie znajdzie się przyczyny to pozostaje montaż tłumika hydraulicznego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zbyszek 54 07.10.2004 07:04 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Października 2004 Witam! Już myślałem ,że nikt się nie odezwie Wracając do tematu : reduktor ciśnienia oczywiście mam zamontowany za licznikiem i jest w tej chwili na manometrze ok. 4,2 bary , bojler jest pojemności 140l , izolowany bez grzałki z wężownicą w środku. Zamontowany jest też zawór bezpieczeństwa (zwrotny) na dopływie zimnej wody do bojlera. Chyba jest na 6 bar z tego co pamiętam bo nie jestem w stanie odczytać. No i co dalej z tym problemem? Dlaczego to się nie działo od początku i dlaczego na zimnej jest wszystko o.k ? Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Snowdwarf 07.10.2004 07:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Października 2004 ale ja bym zaczął os sprawdzenia uszczelki na cieplej wodzie...skoro najbardziej słychać przy odbiorze wody ("m dalej od kotlowni tym bardziej słychać") to sprawa dotyczy chyba samego kranu...być może masz po prostu kiepską baterię która po dwóch latach eksploatacji jest wybita na cieplej wodzie i tyle...pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zbyszek 54 07.10.2004 17:35 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Października 2004 baterie są nienajgorsze Dzieje się to jak pisałem tylko w momencie szybkiego zamknięcia ciepłej wody a nie poboru. Nie jest to dżwięk jakiegoś "grania" rur a jedno twarde uderzenie. Myślałem o samych bateriach również ,ale zaworkami co mam pod nimi zamontowanymi eliminowałem każdą z osobna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AQUAJAC 07.10.2004 18:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Października 2004 baterie są nienajgorsze Dzieje się to jak pisałem tylko w momencie szybkiego zamknięcia ciepłej wody a nie poboru. Nie jest to dżwięk jakiegoś "grania" rur a jedno twarde uderzenie. Myślałem o samych bateriach również ,ale zaworkami co mam pod nimi zamontowanymi eliminowałem każdą z osobna. wymień zawór zwrotny Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
VPS 07.10.2004 18:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Października 2004 Doradzałbym montaż naczynia wzbiorczego po stronie wody użytkowej, lecz myli mnie fakt że przez półtora roku nie było problemów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zbyszek 54 07.10.2004 19:44 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Października 2004 myślałem też o zaworze zwrotnym - czyżby za szybko zamykał (lub za wolno) ? Własnie VPS dlaczego przez nawet dwa lata był spokój i na zimnej też nic się nie dzieje? Proszę pomyślcie jeszcze trochę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
semp 27.11.2004 17:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Listopada 2004 Uderzenie hydrauliczne.Im większe ciśnienie tym wieksze prawdopodobieństwo wystapienia. Dlatego wystepuje w tym przypadku tylko na cieplej wodzie, bo woda po podgrzaniu zwiększa cisnienie. Sa ze 3 rady:- pomału zamykać- zmienić baterię na dwu uchwytową- zainstalować na ciepłej wodzie przeponowe naczynie wzbiorcze Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
semp 27.11.2004 17:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Listopada 2004 Uderzenie hydrauliczne.Im większe ciśnienie tym wieksze prawdopodobieństwo wystapienia. Dlatego wystepuje w tym przypadku tylko na cieplej wodzie, bo woda po podgrzaniu zwiększa cisnienie. Sa ze 3 rady:- pomału zamykać- zmienić baterię na dwu uchwytową- zainstalować na ciepłej wodzie przeponowe naczynie wzbiorcze Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zbyszek 54 28.11.2004 10:52 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Listopada 2004 ciśnienie nie jest duże bo ledwie z kranów leci woda, nawet wszyscy domownicy mają o to pretensje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 1950 28.11.2004 22:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Listopada 2004 ciśnienie 4,2 bara jest dużym ciśnieniem przeciętnie stosuje się 3 bary, z czego masz instalację? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zbyszek 54 28.11.2004 22:16 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Listopada 2004 instalacja cała z miedzi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 1950 28.11.2004 22:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Listopada 2004 a średnice? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts