Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

wiata garażowa dach jednospadowy

majster1212

Recommended Posts

witam was

czy pomoże mi któryś z użytkowników forum obliczyć jaki pżybliżony koszt będzie potrzebny żeby zbudować dach jednospadowy o powierzchni 150 m2

hala miała by mieć wymiary 10 x 15m x 4h m krokwie wolałbym żeby były zakonserwowane. na stronie olx znalazłem oferty za m3 krokwi 850 zł już zakonserwowana tylko pytanie jak się oblicza m3 bo m2 to jest cała powierzchnia a m3 ??

chyba wiem jak to policzyć

przyjołem że na takiej powiechrzni krokwie trzeba dać co metr czyli krokwie kładzione na szer budynku wyjdzie ich 15 szt a te kładzione na dług 10 szt

czyli po 1m dodałem więcej

11x15 wychodzi 165 m krokwie na szer

16x10 = 160 m na dłg

krokwie jakie bym kładł to były by 16x16

czyli dodajemy do siebie te m czyli wychodzi 325m

0.16 x 0.16 x 325 wychodzi 8.32 m3 krokwi

biorąc dziszejszą cenę ipregnowanego drewna czyli powiedzmy 850 zł brutto

daje nam 7072 zł musimy jeszcze doliczyć koszt transportu i wiadomo na wykończenie hali pokrycie dachowe

zapomniałem jeszcze odpowiednie wkręty

chyba wiem jak to policzyć

przyjołem że na takiej powiechrzni krokwie trzeba dać co metr czyli krokwie kładzione na szer budynku wyjdzie ich 15 szt a te kładzione na dług 10 szt

czyli po 1m dodałem więcej

11x15 wychodzi 165 m krokwie na szer

16x10 = 160 m na dłg

krokwie jakie bym kładł to były by 16x16

czyli dodajemy do siebie te m czyli wychodzi 325m

0.16 x 0.16 x 325 wychodzi 8.32 m3 krokwi

biorąc dziszejszą cenę ipregnowanego drewna czyli powiedzmy 850 zł brutto

daje nam 7072 zł musimy jeszcze doliczyć koszt transportu i wiadomo na wykończenie hali pokrycie dachowe

zapomniałem jeszcze odpowiednie wkręty

Muszę Cię zmartwić ale na budynku szerokości 15m zakładając co metr krokwie potrzebujesz ich 16 a nie 15 .

W drugą stronę 11 zamiast 10.

Nie wiem co tam masz ale na 10 metrach 16x16 nie da rady. Dwie pośrednie podpory pod takie klocki. Kwadratowe krokwie pierwszy raz slyszę o takich