Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Witam.

Borykam się z pewnym problemem, który wystąpił gdy ściągnąłem parkiet i musiałem zeszlifować subit.

Ogólnie moja podłoga jest "jako taka" ale gdy przyłożę poziomicę (180cm) do jednej ze ścian (obrazek poniżej)

20180828_061446.jpg

okazuje się, że mam mały spad:

20180828_061627.jpg

A pomiędzy poziomicą a podłogą występują takie szczeliny:

20180828_061537.jpg

20180828_061547.jpg

Zastanawiałem się co z tym zrobić. Fachowcy polecili mi tylko wylanie 2cm nowej wylewki na to co jest.

W przyszłości na podłodze chce położyć panele (tradycyjne 8mm).

Wymyśliłem, że można to zrobić na 4 sposoby:

a) położyć podkład pod panele o grubości ok. 10mm + panel

b) położyć miks podkładów. Tam gdzie jest wyżej dać chudszy podkład a tam gdzie niżej dać grubszy podkład

c) kupić płytę OSB o grubości 12 mm i położyć na całej podłodze. Płyyta OSB spowoduje małe wyrównanie podłogi :)

d) kupić 3m łatę i zaciągnąć to jakimś klejem aby troszkę wyrównać podłogę i pozbyć się dziur.

Jeśli odsunę poziomicę o ok. 30 cm to poziom jest zdecydowanie lepszy :)

20180828_061647.jpg

Myślałem jeszcze nad zeszlifowaniem tego garba.

Nie wiem czemu ale większość robotników nie chce wykonać cienkowarstwowej wylewki.

https://forum.murator.pl/topic/240907-rozwi%C4%85zanie-na-krzyw%C4%85-pod%C5%82og%C4%99/

Witam.

Borykam się z pewnym problemem, który wystąpił gdy ściągnąłem parkiet i musiałem zeszlifować subit.

Ogólnie moja podłoga jest "jako taka" ale gdy przyłożę poziomicę (180cm) do jednej ze ścian (obrazek poniżej)

[ATTACH=CONFIG]418051[/ATTACH]

okazuje się, że mam mały spad:

[ATTACH=CONFIG]418055[/ATTACH]

A pomiędzy poziomicą a podłogą występują takie szczeliny:

[ATTACH=CONFIG]418052[/ATTACH]

[ATTACH=CONFIG]418053[/ATTACH]

Zastanawiałem się co z tym zrobić. Fachowcy polecili mi tylko wylanie 2cm nowej wylewki na to co jest.

W przyszłości na podłodze chce położyć panele (tradycyjne 8mm).

Wymyśliłem, że można to zrobić na 4 sposoby:

a) położyć podkład pod panele o grubości ok. 10mm + panel

b) położyć miks podkładów. Tam gdzie jest wyżej dać chudszy podkład a tam gdzie niżej dać grubszy podkład

c) kupić płytę OSB o grubości 12 mm i położyć na całej podłodze. Płyyta OSB spowoduje małe wyrównanie podłogi :)

d) kupić 3m łatę i zaciągnąć to jakimś klejem aby troszkę wyrównać podłogę i pozbyć się dziur.

Jeśli odsunę poziomicę o ok. 30 cm to poziom jest zdecydowanie lepszy :)

[ATTACH=CONFIG]418057[/ATTACH]

Myślałem jeszcze nad zeszlifowaniem tego garba.

Nie wiem czemu ale większość robotników nie chce wykonać cienkowarstwowej wylewki.

a, b i d odpada. Zły pomysł. sfrezować /zeszlifować garb. Płyta 16cm na pióro/wpust. Pióro/wpust klejony ze sobą. Przy kładzeniu płyt nalezy zwrócić uwagę aby napisy na płytach były na wierzchu.

https://forum.murator.pl/topic/240907-rozwi%C4%85zanie-na-krzyw%C4%85-pod%C5%82og%C4%99/#findComment-7570069

OK.

Dzięki za odpowiedź.

Mam rozumieć, że chodziło o grubość 16mm a nie 16 cm :)

Wiadomo płytę będzie trzeba docinać. W takiej instalacji również robi się dylatację? pomiędzy ścianą?

Co zrobić w miejscach gdzie będzie widoczne ugięcie płyty? Wiercić? Ale czym zalać ??

Potem pod panele wystarczy podkład 2mm?

https://forum.murator.pl/topic/240907-rozwi%C4%85zanie-na-krzyw%C4%85-pod%C5%82og%C4%99/#findComment-7570706