rafaellowroclaw 28.08.2018 19:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Sierpnia 2018 Witam. Borykam się z pewnym problemem, który wystąpił gdy ściągnąłem parkiet i musiałem zeszlifować subit. Ogólnie moja podłoga jest "jako taka" ale gdy przyłożę poziomicę (180cm) do jednej ze ścian (obrazek poniżej) okazuje się, że mam mały spad: A pomiędzy poziomicą a podłogą występują takie szczeliny: Zastanawiałem się co z tym zrobić. Fachowcy polecili mi tylko wylanie 2cm nowej wylewki na to co jest. W przyszłości na podłodze chce położyć panele (tradycyjne 8mm). Wymyśliłem, że można to zrobić na 4 sposoby: a) położyć podkład pod panele o grubości ok. 10mm + panel b) położyć miks podkładów. Tam gdzie jest wyżej dać chudszy podkład a tam gdzie niżej dać grubszy podkład c) kupić płytę OSB o grubości 12 mm i położyć na całej podłodze. Płyyta OSB spowoduje małe wyrównanie podłogi d) kupić 3m łatę i zaciągnąć to jakimś klejem aby troszkę wyrównać podłogę i pozbyć się dziur. Jeśli odsunę poziomicę o ok. 30 cm to poziom jest zdecydowanie lepszy Myślałem jeszcze nad zeszlifowaniem tego garba. Nie wiem czemu ale większość robotników nie chce wykonać cienkowarstwowej wylewki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jarekkur 28.08.2018 19:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Sierpnia 2018 Witam. Borykam się z pewnym problemem, który wystąpił gdy ściągnąłem parkiet i musiałem zeszlifować subit. Ogólnie moja podłoga jest "jako taka" ale gdy przyłożę poziomicę (180cm) do jednej ze ścian (obrazek poniżej) [ATTACH=CONFIG]418051[/ATTACH] okazuje się, że mam mały spad: [ATTACH=CONFIG]418055[/ATTACH] A pomiędzy poziomicą a podłogą występują takie szczeliny: [ATTACH=CONFIG]418052[/ATTACH] [ATTACH=CONFIG]418053[/ATTACH] Zastanawiałem się co z tym zrobić. Fachowcy polecili mi tylko wylanie 2cm nowej wylewki na to co jest. W przyszłości na podłodze chce położyć panele (tradycyjne 8mm). Wymyśliłem, że można to zrobić na 4 sposoby: a) położyć podkład pod panele o grubości ok. 10mm + panel b) położyć miks podkładów. Tam gdzie jest wyżej dać chudszy podkład a tam gdzie niżej dać grubszy podkład c) kupić płytę OSB o grubości 12 mm i położyć na całej podłodze. Płyyta OSB spowoduje małe wyrównanie podłogi d) kupić 3m łatę i zaciągnąć to jakimś klejem aby troszkę wyrównać podłogę i pozbyć się dziur. Jeśli odsunę poziomicę o ok. 30 cm to poziom jest zdecydowanie lepszy [ATTACH=CONFIG]418057[/ATTACH] Myślałem jeszcze nad zeszlifowaniem tego garba. Nie wiem czemu ale większość robotników nie chce wykonać cienkowarstwowej wylewki. a, b i d odpada. Zły pomysł. sfrezować /zeszlifować garb. Płyta 16cm na pióro/wpust. Pióro/wpust klejony ze sobą. Przy kładzeniu płyt nalezy zwrócić uwagę aby napisy na płytach były na wierzchu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafaellowroclaw 30.08.2018 11:09 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Sierpnia 2018 OK. Dzięki za odpowiedź. Mam rozumieć, że chodziło o grubość 16mm a nie 16 cm Wiadomo płytę będzie trzeba docinać. W takiej instalacji również robi się dylatację? pomiędzy ścianą? Co zrobić w miejscach gdzie będzie widoczne ugięcie płyty? Wiercić? Ale czym zalać ?? Potem pod panele wystarczy podkład 2mm? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafaellowroclaw 06.09.2018 19:54 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Września 2018 A czy wykorzystanie zaprawy wyrównującej było by dobrym sposobem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts