wjaskiewicz 29.08.2018 11:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Sierpnia 2018 (edytowane) Witam serdecznie ! w przyszłym roku planuje budowę małego domu 92m2 (projekt z382). mam kilka pytań odnośnie budowy, czy idę w dobrym kierunku z moimi założeniami. a więc może zacznijmy od izolacji: - zastanawiam się na fundamentami (czy zwykłe z 20cm styropianu (może w szalunkach XPS) czy może płyta? raczej stawiałbym na standardowe fundamenty. - ściany 15cm styropianu grafitowego - dach ocieplony wełną 30cm - okna trzyszybowe (podstawowe). sposób ogrzewania (+ cwu) - kable grzejne w całym domu - kllimatyzacja kanałowa - WM z rekuperacją. - pompa ciepła do CWU (np. ariston ok. 200l). ogólnie chciałem zapytać, czy moje założenia co do ogrzewania jak i czy macie jakieś uwagi co do projektu (wiem że te betonowe "mury" wyjdą mi 20m3 betonu + zbrojenie, ale zonie bardzo się to podoba i chcemy zostać przy tym projekcie). zastanawia mnie tez, z jakiej taryfy prądu korzystać przy takim wyborze ogrzewania - klimatyzacja z tego co wyczytałem lepiej zeby chodziła cały czas na małych obrotach, natomiast podłogówka w taryfie nocnej - czy da sie to jakoś pogodzić? pozdrawiam Wojtek Edytowane 29 Sierpnia 2018 przez wjaskiewicz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
martingg 29.08.2018 11:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Sierpnia 2018 jest sens klimy kanałowej? z tego co sie orientowałem drogie rozwiazanie zapewne do takiego małego domu to i tak 20 tysi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wjaskiewicz 29.08.2018 12:27 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Sierpnia 2018 (edytowane) z tego co czytałem, midea 3.5kw to koszt ok. 6tyś za urządznie + 3k za reszte instalacji + montaż więc myślę, ze w 11k się zmieszcze. zapomniałem dodać, ze z projektu mamy zamiar usunąć kominek w salonie oraz zmniejszyć ilość okien na poddaszu (2 w sypialni i po 1 w pozostałych pomieszczeniach) Edytowane 29 Sierpnia 2018 przez wjaskiewicz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wjaskiewicz 30.08.2018 07:48 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Sierpnia 2018 Witam serdecznie ! w przyszłym roku planuje budowę małego domu 92m2 (projekt z382). mam kilka pytań odnośnie budowy, czy idę w dobrym kierunku z moimi założeniami. a więc może zacznijmy od izolacji: - zastanawiam się na fundamentami (czy zwykłe z 20cm styropianu (może w szalunkach XPS) czy może płyta? raczej stawiałbym na standardowe fundamenty. - ściany 15cm styropianu grafitowego- dach ocieplony wełną 30cm- okna trzyszybowe (podstawowe). sposób ogrzewania (+ cwu)- kable grzejne w całym domu- kllimatyzacja kanałowa (midea 3.5kw)- WM z rekuperacją.- pompa ciepła do CWU (np. ariston ok. 200l). ogólnie chciałem zapytać, czy moje założenia co do ogrzewania są ok oraz czy macie jakieś ciekawe sugestie co do projektu (wiem że te betonowe "mury" wyjdą mi 20m3 betonu + zbrojenie, ale zonie bardzo się to podoba i chcemy zostać przy tym projekcie). dodatkowo w projekcie usuwamy kominek. zastanawia mnie tez, z jakiej taryfy prądu korzystać przy takim wyborze ogrzewania - klimatyzacja z tego co wyczytałem lepiej zeby chodziła cały czas na małych obrotach, natomiast podłogówka w taryfie nocnej - czy da sie to jakoś pogodzić? pozdrawiam Wojtek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts