frytek1986 29.08.2018 20:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Sierpnia 2018 Witajcie, Domek parter + (strop beton.) + poddasze użytkowe (z b. wysoką scianą kolakową 170cm) + (strop drewniany) + poddasze nieużytkowe (max wys. 280cm). Pytanie jak ocieplić najlepiej poddasze nieużytkowe? W projekcie mam dla stropu:- DESKI PODŁOGOWE 25cm- DREWNIANE LEGARY 18/6/POMIĘDZY LEGARAMI WEŁNA MINERALNA 18 CM)- PŁYTA G-K Oraz dla dachu:- DACHÓWKA CERAMICZNA ZAKŁADKOWA 2,5cm- KONTRŁATY 2,5cm- ŁATY 2,5cm- SZCZELINA WENTYLACYJNA 2,5cm- FOLIA WSTĘPNEGO KRYCIA (wysoko paroprzepuszczalna) - KROKWIE/ WEŁNA MINERALNA 18cm/30cm- PAROIZOLACJA- RUSZT DREWNIANY 2,5cm- PŁYTA GIPSOKARTONOWA Podczas przygotowania projektu nie było jeszcze wiadomo czy będzie WM, teraz już wiadomo. Czy powinienem jakoś uszczelnić strop, aby nie uciekało z niego powietrze do góry? Czy taka izolacja (część na dachu, część na stropie) to dobry pomysł? Poddasze ma być nieużytkowe, chciałbym mieć na nim tylko graty typu narty oraz rekuperator. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
yaro137 05.09.2018 08:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Września 2018 Na poddaszu nieużytkowym nie ma sensu dawać ani wełny pod dach ani paroizolacji. Zadbać o jakąś wentylację a maksymalnie docieplić pod podłogą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
frytek1986 10.09.2018 18:04 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Września 2018 a jaki byś zaproponował podział ocieplenia jeżeli na tym nieużytkowym poddaszu ma być rekuperator? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomek W 13.09.2018 07:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Września 2018 Zdecydowanie dobrze ocieplić strop nad pomieszczeniem ogrzewanym ( grubość 30 -35 cm) np. jak w rozwiązaniu: http://www.rockwool.pl/aplikacje/poddasza/Ocieplenie-poddasza-nieuzytkowego-o-stropie-drewnianym/Nad pomieszczeniem nieużytkowym wełna jedynie między krokwie, czyli 15 - 18 cm. Tu krótki filmik: https://youtu.be/pofZqiqrcbI Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mendium 13.09.2018 08:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Września 2018 a jaki byś zaproponował podział ocieplenia jeżeli na tym nieużytkowym poddaszu ma być rekuperator? Ktoś coś? bo mam ten sam dylemat. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomek W 13.09.2018 09:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Września 2018 Jeżeli Twój rekuperator musi mieć "ciepłe" pomieszczenie to lepiej zrób mu mały pokoik. Lekkie ścianki na profilach z wypełnieniem wełną. Wówczas można zwiększyć ociepleie do 30 cm. Da to lepszy efekt niż izolowanie całego poddasza nieużytkowego 15 cm warstwą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mendium 17.09.2018 06:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Września 2018 Jeżeli Twój rekuperator musi mieć "ciepłe" pomieszczenie to lepiej zrób mu mały pokoik. Lekkie ścianki na profilach z wypełnieniem wełną. Wówczas można zwiększyć ociepleie do 30 cm. Da to lepszy efekt niż izolowanie całego poddasza nieużytkowego 15 cm warstwą. To by miało sens gdyby przewody wentylacyjne do poddasza nie leżały na podłodze strychu. W tym przypadku co piszesz należało by dodatkowo zaizolować wszystkie przewody rekuperacji odpowiednią warstwą wełny. Dodatkowo u mnie konstrukcja jest taka że pod jętkami, aby zachować wysokość pomieszczeń 2,6m zmieści się maksymalnie 5cm wełny + w jętki 18cm. Trochę przy mało. Musiałbym dodatkowy ruszt budować nad jętkami i tam ocieplić np 15cm płytami wełny. Raczej się skłaniam do ocieplenia całości dachu 18cm + 15cm a między jętki tylko 18cm. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
frytek1986 31.10.2018 19:51 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Października 2018 (edytowane) ja też tak miałem w projekcie, że do dołu jętek było 260. Na szczeście w porę (jeszcze przed dachem) poczytałem i kazałęm podnieść jętki o 10cm (podobno jak się przed robotą o tym powie to nie ma problemu). W ten sposób będę miał 18cm w jętkach i 10 pod nimi. W tych 10 chcę zmieścić rozdzielacze oraz rury WM. Ile dam na poddaszu nieużytkowym? Tego nie wiem na tą chwilę. Planuję 18 krokwie + 10 pod nimi. Czemu aż tak dużo? Bo u mnie to poddasze jest naprawdę spore i zrobię sobie tam półeczki na różne graty (narciarnia, archiwum na dok. itp.). Chciałbym aby dało się tam w lecie i w zimie wejść. Aktualnie mam pytanie dot. paroizolacji. Na stropie planuję folię tuż nad płytami gk (pod dolną warstwą wełny). To jest chyba ok. Natomiast mam wątpliwość do poddasza tego nieużytkowego (choć bardziej by pasowało u mnie: nieogrzewanego ale czasem użytkowego;]). Czy tam też się daje folię paroizolacyjną? Jeżeli tak w jaki sposób wentyluje się takie pomieszczenie? Dodam, że będę miał pełne deskowanie, dach. ceramiczną. Edytowane 31 Października 2018 przez frytek1986 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
frytek1986 01.11.2018 08:42 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Listopada 2018 Czyli nie ocieplasz stropu tylko dach. Tak jest ok, ale u mnie kubatura do ogrzania wyszłaby za duża. Stąd pomysł z ociepleniem stropu "bardziej" i skosow mniej.Tylko nie wiem jak z wentylacja na tej nieużytkowej części.. Być musi, skoro ma być dobra to może w ogóle nie ma sensu tam dawać wełny.. Nie wien.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kemot_p 01.11.2018 09:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Listopada 2018 Jeżeli Twój rekuperator musi mieć "ciepłe" pomieszczenie to lepiej zrób mu mały pokoik. Lekkie ścianki na profilach z wypełnieniem wełną. Wówczas można zwiększyć ociepleie do 30 cm. Da to lepszy efekt niż izolowanie całego poddasza nieużytkowego 15 cm warstwą. Czy rekuperator może stać na nieocieplonym strychu? Też mam w projekcie ocieplenie skosów do poziomu podłogi strychu i dalej już do kalenicy nic. Monter WM sugeruje umieścić rekuperator na strychu. Czy muszę mu zbudować ocieplone pomieszczenie tam? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomek W 02.11.2018 08:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Listopada 2018 (...)Tylko nie wiem jak z wentylacja na tej nieużytkowej części.. Być musi, skoro ma być dobra to może w ogóle nie ma sensu tam dawać wełny.. Wentylację wykonuje się w pomieszczeniach niezależnie od tego czy jest nieużytkowe czy mieszkalne (ogrzewane). Inną wymianę powietrza wentylacyjego przyjmuje się np. w łazience, a inną w sypialni, czy garażu. O tym głównie decyduje wielkość otowrów wentylacyjncych (przy grawitacji) lub parametry wentylacji mechanicznej. Czasami warto zastosować kratki o regulowanym przepływie powietrza na takim nieogrzewanym strychu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts