Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Poddasze nieużytkowe a wentylacja mechaniczna - izolacja

frytek1986

Recommended Posts

Witajcie,

Domek parter + (strop beton.) + poddasze użytkowe (z b. wysoką scianą kolakową 170cm) + (strop drewniany) + poddasze nieużytkowe (max wys. 280cm).

Pytanie jak ocieplić najlepiej poddasze nieużytkowe?

W projekcie mam dla stropu:

- DESKI PODŁOGOWE 25cm

- DREWNIANE LEGARY 18/6/POMIĘDZY LEGARAMI WEŁNA MINERALNA 18 CM)

- PŁYTA G-K

Oraz dla dachu:

- DACHÓWKA CERAMICZNA ZAKŁADKOWA 2,5cm

- KONTRŁATY 2,5cm

- ŁATY 2,5cm

- SZCZELINA WENTYLACYJNA 2,5cm

- FOLIA WSTĘPNEGO KRYCIA (wysoko paroprzepuszczalna)

- KROKWIE/ WEŁNA MINERALNA 18cm/30cm

- PAROIZOLACJA

- RUSZT DREWNIANY 2,5cm

- PŁYTA GIPSOKARTONOWA

Podczas przygotowania projektu nie było jeszcze wiadomo czy będzie WM, teraz już wiadomo. Czy powinienem jakoś uszczelnić strop, aby nie uciekało z niego powietrze do góry?

Czy taka izolacja (część na dachu, część na stropie) to dobry pomysł? Poddasze ma być nieużytkowe, chciałbym mieć na nim tylko graty typu narty oraz rekuperator.

Zdecydowanie dobrze ocieplić strop nad pomieszczeniem ogrzewanym ( grubość 30 -35 cm) np. jak w rozwiązaniu:

http://www.rockwool.pl/aplikacje/poddasza/Ocieplenie-poddasza-nieuzytkowego-o-stropie-drewnianym/

Nad pomieszczeniem nieużytkowym wełna jedynie między krokwie, czyli 15 - 18 cm. Tu krótki filmik: https://youtu.be/pofZqiqrcbI

Jeżeli Twój rekuperator musi mieć "ciepłe" pomieszczenie to lepiej zrób mu mały pokoik. Lekkie ścianki na profilach z wypełnieniem wełną. Wówczas można zwiększyć ociepleie do 30 cm. Da to lepszy efekt niż izolowanie całego poddasza nieużytkowego 15 cm warstwą.

Jeżeli Twój rekuperator musi mieć "ciepłe" pomieszczenie to lepiej zrób mu mały pokoik. Lekkie ścianki na profilach z wypełnieniem wełną. Wówczas można zwiększyć ociepleie do 30 cm. Da to lepszy efekt niż izolowanie całego poddasza nieużytkowego 15 cm warstwą.

To by miało sens gdyby przewody wentylacyjne do poddasza nie leżały na podłodze strychu. W tym przypadku co piszesz należało by dodatkowo zaizolować wszystkie przewody rekuperacji odpowiednią warstwą wełny.

Dodatkowo u mnie konstrukcja jest taka że pod jętkami, aby zachować wysokość pomieszczeń 2,6m zmieści się maksymalnie 5cm wełny + w jętki 18cm. Trochę przy mało. Musiałbym dodatkowy ruszt budować nad jętkami i tam ocieplić np 15cm płytami wełny.

Raczej się skłaniam do ocieplenia całości dachu 18cm + 15cm a między jętki tylko 18cm.

• 1 month później...

ja też tak miałem w projekcie, że do dołu jętek było 260. Na szczeście w porę (jeszcze przed dachem) poczytałem i kazałęm podnieść jętki o 10cm (podobno jak się przed robotą o tym powie to nie ma problemu).

W ten sposób będę miał 18cm w jętkach i 10 pod nimi. W tych 10 chcę zmieścić rozdzielacze oraz rury WM.

Ile dam na poddaszu nieużytkowym? Tego nie wiem na tą chwilę. Planuję 18 krokwie + 10 pod nimi. Czemu aż tak dużo? Bo u mnie to poddasze jest naprawdę spore i zrobię sobie tam półeczki na różne graty (narciarnia, archiwum na dok. itp.). Chciałbym aby dało się tam w lecie i w zimie wejść.

Aktualnie mam pytanie dot. paroizolacji. Na stropie planuję folię tuż nad płytami gk (pod dolną warstwą wełny). To jest chyba ok.

Natomiast mam wątpliwość do poddasza tego nieużytkowego (choć bardziej by pasowało u mnie: nieogrzewanego ale czasem użytkowego;]). Czy tam też się daje folię paroizolacyjną? Jeżeli tak w jaki sposób wentyluje się takie pomieszczenie?

Dodam, że będę miał pełne deskowanie, dach. ceramiczną.

Edytowane przez frytek1986

Czyli nie ocieplasz stropu tylko dach. Tak jest ok, ale u mnie kubatura do ogrzania wyszłaby za duża. Stąd pomysł z ociepleniem stropu "bardziej" i skosow mniej.

Tylko nie wiem jak z wentylacja na tej nieużytkowej części.. Być musi, skoro ma być dobra to może w ogóle nie ma sensu tam dawać wełny..

Nie wien..

Czy rekuperator może stać na nieocieplonym strychu? Też mam w projekcie ocieplenie skosów do poziomu podłogi strychu i dalej już do kalenicy nic. Monter WM sugeruje umieścić rekuperator na strychu. Czy muszę mu zbudować ocieplone pomieszczenie tam?

(...)Tylko nie wiem jak z wentylacja na tej nieużytkowej części.. Być musi, skoro ma być dobra to może w ogóle nie ma sensu tam dawać wełny..

Wentylację wykonuje się w pomieszczeniach niezależnie od tego czy jest nieużytkowe czy mieszkalne (ogrzewane). Inną wymianę powietrza wentylacyjego przyjmuje się np. w łazience, a inną w sypialni, czy garażu. O tym głównie decyduje wielkość otowrów wentylacyjncych (przy grawitacji) lub parametry wentylacji mechanicznej. Czasami warto zastosować kratki o regulowanym przepływie powietrza na takim nieogrzewanym strychu.