krzysikm 30.08.2018 09:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Sierpnia 2018 Witam, nurtuje mnie kwestia odległości jednostek od siebie przy pompie ciepła PW. Z danych różnych producentów można odczytać jedynie zakresy od około 3 do 25m. W moim przypadku pomieszczenie techniczne w którym byłaby zainstalowana pompa znajduje się od południa, obok tarasu. Zainstalowanie agregatu na zewnątrz w tamtym miejscu byłoby na pewno najbardziej ekonomiczne, jednak obawiam się nieco hałasu. Zastanawiam się z czym wiązałoby się przeniesienie jednostki zewnętrznej na przeciwną stronę budynku od strony drogi czyli około 11m dalej. Czy odczuwalnie wzrosłyby koszty użytkowania w związku z tym, że sprężarka miałaby ciężej. Jak położyć linię chłodniczą w takim wypadku? W warstwie ocieplenia przed zalaniem? Warto coś takiego zrobić, czy lepiej nie kombinować i pogodzić się z tym, że będzie szumieć w ogrodzie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fachman19 30.08.2018 17:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Sierpnia 2018 Dłuższa rura większe opory , a opory to koszty .Minimalna długość rury to 3 a niekiedy 5 m .Maksymalna to taka przy której moc urządzenia jest zgodna z DTR. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maciuspala 30.08.2018 19:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Sierpnia 2018 W następnym tygodniu robię fundament pod pompę, instalatora pytałem czy agregat dajemy przy hydroboxie czy na rogu budynku tj ok 5 m, to odpowiedział, gdzie mi pasuje byle poniżej 15 mb. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dwiecegly 31.08.2018 05:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Sierpnia 2018 Czym dalej tym wieksze straty, szczegolnie że te rurki są naprawde ciepłe i nawet spora izolacja na odcinku na zewnątrz nie zniweluje całych strat. Ale nie lekceważ hałasu, mi on w pompie przeszkadza. Mam jednostkę pare metrow od tarasu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
clarnet 01.09.2018 06:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Września 2018 Witam, nurtuje mnie kwestia odległości jednostek od siebie przy pompie ciepła PW. Z danych różnych producentów można odczytać jedynie zakresy od około 3 do 25m. W moim przypadku pomieszczenie techniczne w którym byłaby zainstalowana pompa znajduje się od południa, obok tarasu. Zainstalowanie agregatu na zewnątrz w tamtym miejscu byłoby na pewno najbardziej ekonomiczne, jednak obawiam się nieco hałasu. Zastanawiam się z czym wiązałoby się przeniesienie jednostki zewnętrznej na przeciwną stronę budynku od strony drogi czyli około 11m dalej. Czy odczuwalnie wzrosłyby koszty użytkowania w związku z tym, że sprężarka miałaby ciężej. Jak położyć linię chłodniczą w takim wypadku? W warstwie ocieplenia przed zalaniem? Warto coś takiego zrobić, czy lepiej nie kombinować i pogodzić się z tym, że będzie szumieć w ogrodzie? Sprawdź w danych technicznych wykres spadku mocy grzewczej wraz z długością instalacji chłodniczej. Czasem można się bardzo zdziwić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
autorus 01.09.2018 08:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Września 2018 Czy hałas jednostki zewnętrznej jest porównywalny z klimą czy większy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_John 01.09.2018 12:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Września 2018 Porównywalny.O ile masz świadomość jak pracuje 9 kW klimatyzacja. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pytajnick 01.09.2018 12:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Września 2018 Może się mylę, ale czy nie jest tak, że np 60dB słyszane w dzień a w nocy, robi różnicę ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fachman19 02.09.2018 18:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Września 2018 Może się mylę, ale czy nie jest tak, że np 60dB słyszane w dzień a w nocy, robi różnicę ? 60 dB w noc zimową słychać daleko Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bobrow 02.09.2018 18:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Września 2018 60 dB w noc zimową słychać daleko Oczywiście -potwierdzam w 100%. Zawsze kiedy jest duży mróz otwieram okna i rolety w domu , a nawet w samochodzie kiedy dojeżdżam do domu- a wtedy rzeczywiście słychać buczenie jak cholera ! Po za tym inweretery to jedna ściema- zawsze pracują z max mocą i hałasem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krzysikm 05.09.2018 08:48 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Września 2018 Czy macie u siebie jednostki zewnętrzne zainstalowane na tej samej stronie co taras i ogród? Jakie są wasze odczucia, mocno to przeszkadza i denerwuje? Strasznie mnie to nurtuje. bo nie wiem czy instalować urządzenie z drugiej strony budynku pogarszając tym samym sprawność aby mieć ciszę, czy iść na łatwiznę i mieć agregat przy tarasie... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Nurek_ 05.09.2018 10:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Września 2018 Planuję taki właśnie montaż - przy tarasie, od strony ogrodu.Wychodzę z założenia, że jak jest ciepło, to pompa nie pracuje, a jak jest zimno to nie siedzę na tarasie. Zresztą, nie jest to chyba aż taki uciążliwy hałas?Chyba, że się mylę, również chętnie posłucham opinii osób które mają tak umieszczoną jednostkę zewnętrzną. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
magdaseb 05.09.2018 10:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Września 2018 Przed wyborem swojej PC byłem w kilku miejscach posłuchać, jak to działa. Odczuwanie hałasu, czy dyskomfortu z tego powodu to rzecz względna, ale u mnie przechyliło to szalę na korzyść gruntówki (mimo że dużo droższa). Trzeba wziąć jeszcze pod uwagę, że nawet w lato PC powietrzna grzeje CWU i nie robi tego tylko w nocy, a grzejąc wodę zazwyczaj pracuje na maksymalnych parametrach... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agb 05.09.2018 10:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Września 2018 Dla jednych jedn. zewn. PC jest niesłyszalna, dla innych wyraźnie słyszalna. Najlepiej samemu podjechać do kogoś kto ma i posłuchać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Nurek_ 05.09.2018 11:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Września 2018 Trzeba wziąć jeszcze pod uwagę, że nawet w lato PC powietrzna grzeje CWU i nie robi tego tylko w nocy, a grzejąc wodę zazwyczaj pracuje na maksymalnych parametrach... Tu zakładam, że jak nagrzeję zbiornik 250-300l w czasie kiedy nie ma mnie w domu, to na resztę dnia na 3 osoby wystarczy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
magdaseb 05.09.2018 12:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Września 2018 Tu zakładam, że jak nagrzeję zbiornik 250-300l w czasie kiedy nie ma mnie w domu, to na resztę dnia na 3 osoby wystarczy. A w dni wolne od pracy?- jest ich ze 150 w roku:rolleyes:..., chyba że w dni wolne od pracy zazwyczaj jesteś poza domem;) Oczywiście, to twój wybór. Najlepiej jedź gdzieś i zobacz, posłuchaj jak to działa, może w ogóle nie będzie wam to przeszkadzało? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Konsultant marki Buderus 06.09.2018 12:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Września 2018 Witam, Usytuowanie jednostki zewnętrznej pompy ciepła nie powinno być w odległości większej niż 30 metrów od skraplacza (jednostki wewnętrznej). Oczywiście im krótsza odległość, tym niższe będą opory przepływu czynnika roboczego. Natomiast usytuowanie jednostki zewnętrznej według kierunku światła nie jest praktycznie istotne dla pracy pompy ciepła. Przy montażu należy również zachować ok. 6 metrów wolnego miejsca przed parownikiem, ponieważ wszelkiego rodzaju przeszkody mogą powodować zwiększenie poziomu hałasu. Ze względu na szum wydzielany przez urządzenie dobrze jest również pamiętać o zachowaniu odpowiedniej odległości od okien. Podsumowując, zalecany jest montaż parownika przy budynku w odległości 40 cm od ściany i jak najdalej od okien. Przy okazji zachęcam Pana do zapoznania się z ofertą powietrznych pomp ciepła marki Buderus z rodziny Logatherm, która znajduje się na stronie internetowej: http://www.buderus.pl/produkty/kategorie-produktow/pompy-ciepla/. Chętnie odpowiem na ewentualne dalsze pytania Pozdrawiam, ________________________________ Konsultant marki Buderus Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
robert.norge 07.01.2020 17:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2020 Witam. Czy mogę usadowić jednostkę zewnętrzną powietrznej pompy ciepła w odległości np. 20 metrów od budynku, pod płotem, prowadząc przewody, rurki pod ziemią? Na jakiej głębokości muszę poprowadzić rurki, czy muszę je zabezpieczyć? Czy włożyć je np. w rurę kanalizacyjną fi100? Czy to jest możliwe. Dziękuję. Robert Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
codix 07.01.2020 19:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2020 Witam. Czy mogę usadowić jednostkę zewnętrzną powietrznej pompy ciepła w odległości np. 20 metrów od budynku, pod płotem, prowadząc przewody, rurki pod ziemią? Na jakiej głębokości muszę poprowadzić rurki, czy muszę je zabezpieczyć? Czy włożyć je np. w rurę kanalizacyjną fi100? Czy to jest możliwe. Dziękuję. Robert Możesz kazda pompa ma okreslona dlugosc przewodów gazowych musisz sprawdzac kazdy model w katalogu jaka jest dla niego max.dlugosc przewaznie jest to z 30m (dlugosc calkowita czyli od jesnostki zew do wew miezone nie po lini prostej tylko realna dlugosc) Ale musisz sie liczyc ze stratami optymalnie jest ok.7m im wieksza odleglosc tym wieksze straty. Rurki mozna puscic nawet po wierzchu ale musisz zabezpieczyc przed uszkodzeniami mechanicznymi (jakies zagiecie przelamanie czy zagniecenie) no i rurki sa bardzo cienkie wyobraz sobie ze przu minus 20st.przez 20m zasuwa rurka o temperaturze np 45st do domu dotrze 35st musialbys je pozadnie zaizolowac Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
vr5 08.01.2020 10:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2020 Dla jednych jedn. zewn. PC jest niesłyszalna, dla innych wyraźnie słyszalna. Najlepiej samemu podjechać do kogoś kto ma i posłuchać. Święte słowa.. Mojej nie słyszę w zimie, mimo, że jest stosunkowo blisko sypialni (na gruncie). Odczuwalne odgłosy wydaje jedna z klim (ale da się wytrzymać). Zresztą w tym sezonie grzewczym ta klima nie była włączona ani razu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts