Marcinldz 30.08.2018 10:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Sierpnia 2018 Witam, mam w planach wymienić drzwi zewnętrzne w kamienicy. Drzwi które chciałbym zamontować mają wymiary 200/90 a otwór w które miałyby wejść te drzwi ma 243/113 i tu mam pytanie czym uzupełnić te braki, bo 23 cm szerokości pustej powierzchni to raczej pianką nie da rady. Może lepiej to opiszę. Obecne drzwi mają 75cm szerokości, 38cm to jest jakby druga cześć drzwi ale ona się nie otwiera. Mam nadzieję, że lepiej to jakoś wyjaśniłem.Czy ktoś mógłby podpowiedzieć czym uzupełnić te braki? Zastanawiam się czy wystarczy jakaś płyta czy może muszą to być cegły czy to już jak ja chcę.Sądzę, że od góry wystarczy jakaś płyta ale z boku to nie mam pojęcia co można by dać.Dzięki za jakąkolwiek pomoc. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
finlandia 31.08.2018 11:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Sierpnia 2018 Płyta nie wystarczy. To są drzwi zewnętrzne, więc musi być materiał trwały: czytaj cegła, pustak, beton. W ogóle to chyba coś pokręciłeś - "90x200" to na ogół jest światło przejścia. Ew. wymiar tanich "chińczyków"Ja bym rozważył wybór drzwi z lepszej serii które mają ok 110 cm szerokości lub w wersji eko - brałbym drzwi "100- setki". Wtedy samą górę można już próbować obniżać np. twardym styropianem (to nie jest prawidłowo, ale cóż) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mazwoj 03.09.2018 13:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Września 2018 Zdecydowanie płyta nie da rady. Jak pisze Kolega wyżej. Ja dodam, że taką cegłę czy pustak dodatkowo KONIECZNIE trzeba przymocować do istniejącej ściany dodatkowo prętem co którąś cegłę (np. co 3-5 cegieł wstawiać pręt). Z góry styropian moim zdaniem też trochę słabo - zdecydowanie lepszym pomysłem jest nadproże. Pytanie ile masz pieniędzy na przeróbki, montaż i zakup nowych drzwi? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
theme 10.09.2018 07:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Września 2018 Styropian moim zdaniem nie spełni się w funkcji obniżania nadproża. Zależy jeszcze jaka ościeżnica do tego by poszła. W klejonej drewnianej lub w aluminiowo-kompozytowej (czyli obecnie praktycznie tylko mówimy o Energy i Termo) jeszcze jak cię mogę. W składanej stalowej dla mnie zbyt wątłe rozwiązanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts