Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Witam, mam w planach wymienić drzwi zewnętrzne w kamienicy.

Drzwi które chciałbym zamontować mają wymiary 200/90 a otwór w które miałyby wejść te drzwi ma 243/113 i tu mam pytanie czym uzupełnić te braki,

bo 23 cm szerokości pustej powierzchni to raczej pianką nie da rady.

Może lepiej to opiszę. Obecne drzwi mają 75cm szerokości, 38cm to jest jakby druga cześć drzwi ale ona się nie otwiera. Mam nadzieję, że lepiej to jakoś wyjaśniłem.

Czy ktoś mógłby podpowiedzieć czym uzupełnić te braki?

Zastanawiam się czy wystarczy jakaś płyta czy może muszą to być cegły czy to już jak ja chcę.

Sądzę, że od góry wystarczy jakaś płyta ale z boku to nie mam pojęcia co można by dać.

Dzięki za jakąkolwiek pomoc.

Płyta nie wystarczy. To są drzwi zewnętrzne, więc musi być materiał trwały: czytaj cegła, pustak, beton.

W ogóle to chyba coś pokręciłeś - "90x200" to na ogół jest światło przejścia. Ew. wymiar tanich "chińczyków"

Ja bym rozważył wybór drzwi z lepszej serii które mają ok 110 cm szerokości lub w wersji eko - brałbym drzwi "100- setki". Wtedy samą górę można już próbować obniżać np. twardym styropianem (to nie jest prawidłowo, ale cóż)

Zdecydowanie płyta nie da rady. Jak pisze Kolega wyżej. Ja dodam, że taką cegłę czy pustak dodatkowo KONIECZNIE trzeba przymocować do istniejącej ściany dodatkowo prętem co którąś cegłę (np. co 3-5 cegieł wstawiać pręt). Z góry styropian moim zdaniem też trochę słabo - zdecydowanie lepszym pomysłem jest nadproże. Pytanie ile masz pieniędzy na przeróbki, montaż i zakup nowych drzwi?

Styropian moim zdaniem nie spełni się w funkcji obniżania nadproża. Zależy jeszcze jaka ościeżnica do tego by poszła. W klejonej drewnianej lub w aluminiowo-kompozytowej (czyli obecnie praktycznie tylko mówimy o Energy i Termo) jeszcze jak cię mogę. W składanej stalowej dla mnie zbyt wątłe rozwiązanie.