shago 07.10.2004 12:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Października 2004 1)"Mdzalewscy" chlopcze zapomniales o Inspektorze Nadzoru ktory jest specjalista, a nie fachowcem po 10 egz. Muratora. 2) Firma jest z gornej polki, bo tak ich uslugi wycenil rynek. 3) 50 .000 za 2,5 miesiaca pracy dla 8 ludzi w tym szefa i amortyzacja ich narzedzi (wiecej niz lopata, i mlotek) to niecale 3000 brutto miesiecznie. (Nie zapominaj ze kelnerowi tez placisz za stanie a nie tylko za podanie kotleta). Taka rewelacja te 1500-2000 na raczke dla solidnego robotnika? A Ty pracowalbys fizycznie za takie pieniadze na budowie? Koniec. Marzenia sa od tego zeby bawic sie na calego. nieśmiało wspomnę że odowiadasz na mojego posta, a ja to nie mdzalescy. po co na budowie 8 ludzi to wiesz tylko ty, gdyż podajesz że wszyscy 8 pracują bite 2,5 miecha. amortyzacja narzędzi mieści sie w podatkach któreś za nich zapłacił. a więc tych 8 chłopa (wszyscy murarzo-dekarze) zarabiło u ciebie po 5000 plus 10000 dla bosa firmowego. poprostu po kosztach dla wlasciciela. zeby zarobic musialby dac murarzo dekarzom polowe stawki brutto. co się stanie jednak jak boss dobrze pokombinował? primo podatku nie zapłaci secundo 6 z tych 8 to byli uczniowie za których dostał dofinansowanie z urzędu. jesli inaczej było to odszczekam, o ile wyszczególnisz co tych 8 zuchów robiło u ciebie przez 2,5 miecha a określasz to jako stan surowy. idąc tym tropem jak szerlok watson i tworząc zupełnie prawdopodobną hipoteze dwaj murarze zarobili miesięcznie po 4 tys, dwaj dekarze po 4000 i boss 12000 plus za ucznia 600 zł za miesiąc co daje 1600 za uczniów miesięcznie. to kwota do opodatkowania. to sie robi drogi kolego dla murarza 2,8 tys na miesiąc, dla dekarza tak samo, a dla bosa 8 tys za miesiąc. na ręke. czy to mało to sam sie zastanów. oczywistym jest że murarz tyle nie zarobi, ale pozycja boss bedzie napewno uzupelniona. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
shago 07.10.2004 12:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Października 2004 prawda, ale koszty były większe bo zamiast wapna używali padlinę zwirzęcą np musieli wrzucić do fundamentu kilka krów, pomyśl o piramidach, też stoją i to bez bez zaprawy no i jakie niskie koszty robocizny, Ci Polacy w ogóle nie potrafią się uczyć na sprawdzonych wzorach, solarów im sie zachciało racja i solary są takie trendy, prawda. a co tam koszty, byle ładnie wygladało. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
shago 07.10.2004 12:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Października 2004 A co do wizyt teściowej to już zainwestowałem.. W nieszczepionego rotwailera no wiesz co, znęcasz się nad biednym zwierzakiem przecież potem bedziesz musiał tego psa boleśnie kłuc zastrzykami w brzuch przeciw wsciekliźnie, zaszczep go koniecznie jak teściowa ma sie z nim zmierzyć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
szczery 07.10.2004 12:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Października 2004 chłopie nie obrażaj człowieka, którego nie znasz, bo to naprawe dobry fachman, a że tańszy to jego chwała, ja nie wiem o co Ty się przypierdalasz. Jednemu wychodzi taniej drugiemu drożej takie są "prawa rynku" bo jego aż trzęsie, że Tobie wyszło taniej, a ja się ciesze że komuś wyszło taniej. Są ceny za dany towar/usługę, dobre (tanie), normalne i drogie( zawyżone) i niech łosie płacą (nie chcę nikogo obrazić). Jak to kiedyś mawiali "kto kombinuje ten ma", ale większość forumowiczów to mali ciułacze, którzy ostatnie poty wysilają na własny domek i im chwała i czapki z głów. Nie sztuka za daną rzecz/usługę dać 50k zł sztuką jest dać 20k zł i otrzymać to samo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość M@riusz_Radom 07.10.2004 12:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Października 2004 to sie robi drogi kolego dla murarza 2,8 tys na miesiąc, dla dekarza tak samo, a dla bosa 8 tys za miesiąc. na ręke. czy to mało to sam sie zastanów. oczywistym jest że murarz tyle nie zarobi, ale pozycja boss bedzie napewno uzupelniona. Kurna ide się napić, bo ja też się z Tobą zgadzam ... Kropka w kropke miałem napisać to samo, tyle, że mam sporo roboty i na forum zerkam sporadycznie Ja unikam duzych firm jak ognia, genralnie własnie z powodów które mimochodem podałeś. Szef powie, że na budowie będzie pracować 6 osób i że oni tez musza kosztować. Fakt, ale co te 6 osób będzie u mnie na budowie robiło i ile oni zarobią ? Bo na 99% będzie tak, że oni zarobią 10.000 do podziału na sześciu a szef 10.000 weżmie sam.. i tu już widzę pole do oszczedności Moj projekt budowałoby 1 murarz + 1 dekarz i dwóch pomocników. Jeśli będzie problem drugi murarz będzie "dochodzący" ale tylko wtedy, gdy ten pierwszy nie będzie mógł wyrobić się z praca. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
shago 07.10.2004 12:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Października 2004 Niepotrzebnie emocje biora górę nad dyskusją. Niech sobie ludziki budują z ekipą i za 100.000 jeśli ich na to stać. Ja muszę szukać ekipy która zrobi mi prace i tanio i dobrze.Są takie, trzeba tylko poszukac. licz mariusz za kondygnacje 4-6 tys. za dach około 8-10 tys. stąd twój projekt to jakieś 22 tys. mozna oczywiście taniej, i szczególnie uwazaj na ludzi co maja zamiar budowac rownolegle i polecaja ci swietnego i taniego budowlanca mnie probował taki dobry i tani uciąc na 8 tys za kondygnacje a budowy 2 rownolegle przez plot. pewnie co im opusci to na mnie chcial zarobic. można znaleźć taniej murarz bez firmy to 2-3 tys. kondygnacja, full servis, klej i inne nowinki, musisz mu tylko pomocnika znaleźć (nadasz sie, wezmiesz urlop na 4 tygodnie a jak pomyslisz ze w tym czasie zaoszczedzisz 6 tys to tym bardziej sie zdecydujesz-ma to tez dobre strony, wiesz co i jak sie buduje i nikt ci kitu nie wcisnie, a w szybkiej technologi to w miesiac sciany postawisz) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Agnieszka1 07.10.2004 12:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Października 2004 chłopie nie obrażaj człowieka, którego nie znasz, bo to naprawe dobry fachman, a że tańszy to jego chwała, Niepotrzebnie emocje biora górę nad dyskusją. Niech sobie ludziki budują z ekipą i za 100.000 jeśli ich na to stać. Ja muszę szukać ekipy która zrobi mi prace i tanio i dobrze.Są takie, trzeba tylko poszukac. Ohohoho Mariuszu.........i kto to mowi Czy moglbys to zdanko przekopiowac do watku - czy wziolbys tesciowa ( czy cos takiego) Ale to prawda - emocje sa i to czasem negatywne. Tyle nerwacji w ludziskach - czyzby przemeczeni budowa? Ale Mariusz czy jestes przekonany ze sa firmy ktore zrobia tanio i dobrze? hmmmmmmm ja w to watpie. Mam doswiadczenie w zatrudnianiu ludzi na budowe. Zazwyczaj ci co taniocha - sa dwie grupy - 1. robia moze nie najgorzej ale jak dostana pierwsza kase to przez tydzien ich nie ma ( caluja sie z winiakiem). 2. robia bylejak a potem mowia - jaka placa taka praca Ci co robia drogo to tez jest kilka grup: 1. duzo mowia malo robia 2. robia przecietnie i o kazdy grosz sie kloca 3. Po tygodniu zalapuja wiekszy kontrakt i mowia ze tu im sie nie oplaca bo maja cos lepszego 4.robia dobrze ale wcale nie powiedziane ze najlepiej. 5. robia bardzo dobrze i utrzciwie dlatego sie cenia ale bywa ze sa przemadrzali i wszechwiedzacy Najlepsze ekipy to te co robia za kase srednia - nie drogo , nie tanio, akurat. Sa zazwyczaj utrzciwi, pracowici znaja sie na robocie i grzeczni. dotrzymuja umow. Moze dlatego ze znaja sie na robocie to potrafia ja dobrze wycenic - nie przecenia i nie wtopia. Oczywiscie sa tez nieutrzciwi "przecietniacy" ale rzadziej sie to im zdarza niz u innych "grup" ( drodzy , tani) Hmmmm przy wyborze oferty robimy tak - najtansza i najdrozsza odpadaja. Wybieramy firme jedna z tych ktore daly srednia cene. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
shago 07.10.2004 12:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Października 2004 Moj projekt budowałoby 1 murarz + 1 dekarz i dwóch pomocników. Jeśli będzie problem drugi murarz będzie "dochodzący" ale tylko wtedy, gdy ten pierwszy nie będzie mógł wyrobić się z praca. jeden murarz ci wystarczy z duzym zapasem, ale dekarzy weź dwóch, lepiej niech pomocnik z dachu nie spada. wazne jest tez z czego bedziesz krył dach, bo jak dachówka to bedą droźsi bo ciezka jest. ogólnie te 8 tys. co padło tu na forum jest jak najbardziej mozliwew twoim projekcie do osiagniecia, ale bedziesz musial gadów pilnowac. zresztą każdego na budowie trzeba pilnować, kierownika również. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
B.Budowniczy 07.10.2004 12:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Października 2004 Mariusz weźmie dobrą ekipę za 8 do 10 k i dlatego tak tanio bo mu taką znajdzie znajomy jego taty i ten znajomy sam poprowadzi mu tę budowę, bo ma dług wdzięczności wobec taty (partyzantka?) i nie będzie zarabiał jak ten szef od dwm na Mariuszu a ekipa będzie bardzo dobra bo będzie pracowaała na trzech innych budowach jednocześnie i tam sobie odbije że tak mało zarobi u Mariusza i Mariusz nie będzie zły że robią u niego trochę rzadko bo mają trzy inne budowy i akurat robią tam gdzie jest sympatyczniej a i materiały kupi Mariusz w Radomiu bo tam jest 50 % taniej niż w wawce i jeszcze dlatego tak tanio bo się będzie znajomy jego taty targował a poza tym będzie Mariusz oszczędzał na materiałach bo nie ma Mariusz przewrócone w głowie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość M@riusz_Radom 07.10.2004 13:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Października 2004 Mariusz weźmie dobrą ekipę za 8 do 10 k i dlatego tak tanio bo mu taką znajdzie znajomy jego taty i ten znajomy sam poprowadzi mu tę budowę A może jakąś aspirynke, albo iny lek na głowę, tak na poprawienie dedukcji, bo na razie to Ci to źle wychodzi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Agnieszka1 07.10.2004 13:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Października 2004 Mariusz weźmie dobrą ekipę za 8 do 10 k i dlatego tak tanio bo mu taką znajdzie znajomy jego taty i ten znajomy sam poprowadzi mu tę budowę A może jakąś aspirynke, albo iny lek na głowę, tak na poprawienie dedukcji, bo na razie to Ci to źle wychodzi A o co poszlo? chyba sie pogubilam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość M@riusz_Radom 07.10.2004 13:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Października 2004 Ohohoho Mariuszu.........i kto to mowi Czy moglbys to zdanko przekopiowac do watku - czy wziolbys tesciowa ( czy cos takiego) Droga Agnieszko W wątku, do którego słusznie się odnosisz, nie pozowliłem sobie na takie odzywki jak człowiek, którego odpowiedz komentowałem. Zresztą, za przeproszeniem, czepiasz się, bo w wątkach o teściowych cięzko zachować zięciom zimną krew Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość M@riusz_Radom 07.10.2004 13:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Października 2004 tore zrobia tanio i dobrze? hmmmmmmm ja w to watpie.Mam doswiadczenie w zatrudnianiu ludzi na budowe. Agnieszko (lubię to imię) Ostatnio dałem do wyceny dość specyficzny projekt do pewnej bardzo znanej firmy w Warszawie jak i do 2 innych, małych, biur konstrukcyjnych. Ceny : Wawa - 29.000 + dokumentacja 1 biuro - 17.000 + dokumentacja 2 biuro - 15.500 + dokumentacja. I co teraz ? Ja wyciagnalem dwa wnioski 1 - realna wycena tego projektu to około 16.000 zł 2 - w Wawie znowu przesadzili, nie pierwszy raz zresztą Projekt dałem do biura nr 3, raz, bo najtaniej, dwa - bo najbliżej, 3 - bo kazde w tych biur mialo wykupione odszkodowanie od odpowiedzialnosci cywilnoprawnej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Agnieszka1 07.10.2004 13:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Października 2004 Ohohoho Mariuszu.........i kto to mowi Czy moglbys to zdanko przekopiowac do watku - czy wziolbys tesciowa ( czy cos takiego) Droga Agnieszko W wątku, do którego słusznie się odnosisz, nie pozowliłem sobie na takie odzywki jak człowiek, którego odpowiedz komentowałem. Zresztą, za przeproszeniem, czepiasz się, bo w wątkach o teściowych cięzko zachować zięciom zimną krew nie tylko zieciom, synowym jeszcze bardziej temat rzeka Moze watek zalozyc - co ci zrobila twoja tesciowa? oj ile ja bym tam napisala. co do czepiania , ktos mi powiedzial ze nerwowa jestem - moze to dlatego ze mieszkam 10 m od torow tramwajowych pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość M@riusz_Radom 07.10.2004 13:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Października 2004 A o co poszlo? chyba sie pogubilam A ktoś próbował mi imputować Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
shago 07.10.2004 13:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Października 2004 Droga Agnieszko W wątku, do którego słusznie się odnosisz, nie pozowliłem sobie na takie odzywki jak człowiek, którego odpowiedz komentowałem. Zresztą, za przeproszeniem, czepiasz się, bo w wątkach o teściowych cięzko zachować zięciom zimną krew czy tu mariusz do mnie rozmawiasz czy do boba budowniczego? nie doczytałem składni sorry, juz sie poprawiam bob tu są ludzie nie z tej bajki, stąd może nie masz z nami kontaktu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
shago 07.10.2004 13:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Października 2004 nie tylko zieciom, synowym jeszcze bardziej temat rzeka Moze watek zalozyc - co ci zrobila twoja tesciowa? oj ile ja bym tam napisala. co do czepiania , ktos mi powiedzial ze nerwowa jestem - moze to dlatego ze mieszkam 10 m od torow tramwajowych pozdrawiam a ja kilometr od wisły, powinienem być nerwowy czy spokojny, smierdzi nasza wisłą sierdzi ale płynie, a dopoki płynie polska nie zaginie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cosik_janosik 07.10.2004 13:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Października 2004 A o co poszlo? chyba sie pogubilam bo nie którzy zakładają, że tanio od od razu gówniano i usiłują tutaj usprawiedliwić, to że zapłacili za coś dużo więcej niż inni. To tak jak reklama tanich lini "u nas się nie najesz" i dlatego taniej się lata Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Agnieszka1 07.10.2004 13:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Października 2004 tore zrobia tanio i dobrze? hmmmmmmm ja w to watpie.Mam doswiadczenie w zatrudnianiu ludzi na budowe. Agnieszko (lubię to imię) Ostatnio dałem do wyceny dość specyficzny projekt do pewnej bardzo znanej firmy w Warszawie jak i do 2 innych, małych, biur konstrukcyjnych. Ceny : Wawa - 29.000 + dokumentacja 1 biuro - 17.000 + dokumentacja 2 biuro - 15.500 + dokumentacja. I co teraz ? Jak to co wawa idzie w odstawke Dac do jeszcze jednego biura, skalkulowac wszystkie za i przeciw i wybrac - i to zrobiles. Ale jesli chodzi o moj poprzedni post - tani, sredni, drodzy - to sie tyczylo ekip budujacych a nie projektantow. Oj z projektantami to calkiem inna historia. P.S. imie jak imie - no moze bardziej oklepane niz inne pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość M@riusz_Radom 07.10.2004 14:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Października 2004 Ale jesli chodzi o moj poprzedni post - tani, sredni, drodzy - to sie tyczylo ekip budujacych a nie projektantow. Oj z projektantami to calkiem inna historia. Ale to nie chodziło o projekt domu tylko o projekt związany z tym co robię zawodowo A chodziło mi tylko o przedstawienie róznic w cenach. W pewnych miastach koszta życia są dużo większe niż gdzie indziej, firmy mają przerost zatrudnienia, na każdego trzeba zarobić przecież.. A jak dobrze trafisz, to to samo zrobi Ci ktoś inny o połowę taniej.Taniej, ale nie gorzej. A czemu taniej ? Bo nie trzeba zarobić na faxy,sekretarki,slużbowe samochody i pracowników, wystarczy jak się zarobi na siebie i pomocników Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts