Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Do?wiadczeni ! Podzielcie si? wiedz? i zerknijcie na wycen?

Recommended Posts

mój domek (około 240m2 użytkowej) w stanie surowym z dachem (dachówka ceramiczna) wyjdzie około 100tyś. Dalej się drogo zapowiada. Twoja wycena wygląda sensownie, ale diabeł tkwi w szczegółach, np. Okna i drzwi na cały dom i dach" - raczej najtańsze co jest na rynku

rozumiem, ze wszystko robisz sam po pracy, a materiały dowozisz przyczepką w soboty ?

• Odpowiedzi 310
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

mój domek (około 240m2 użytkowej) w stanie surowym z dachem (dachówka ceramiczna) wyjdzie około 100tyś. Dalej się drogo zapowiada. Twoja wycena wygląda sensownie, ale diabeł tkwi w szczegółach, np. Okna i drzwi na cały dom i dach" - raczej najtańsze co jest na rynku

teraz to dopiero jestem w szoku!!!!!!!!!!! ja mam niewiele więcej niż połowę tej powierzchni i nie wiem czy się zmieszczę ze stanem surowym w 100.000 :(

Gość M@riusz_Radom
rozumiem, ze wszystko robisz sam po pracy, a materiały dowozisz przyczepką w soboty ?

Ze niby to TANIO za stan surowy ? Chyba jednak za mało ;) Mi liczono około 650zł za mkw, czyli u kolegi powinno to byc co najmniej 156.000 zl ?

Ja mam projekt typowy!

Lekko zmodyfikowany D21 z Muratora, trudno wręcz o bardziej typowy, bo ten jest szeroko rozpropagowany a jego miniaturka zdobi różne artykuły i reklamy.

Tyle że poddasze jest w nim użytkowe, ze skosami - i co do tego ile by wyniosła Pu liczona dzisiaj przy skosach z metrowymi ściankami kolankowymi, tego z głowy nie powiem. Ale raczej by się zmniejszyła, sądząc po tym co mi opisał ostatnio w jednym z wątków architekt Robert Skitek.

Andrzej (Trach)

ha, ha dobre, ale nie zupełnie, poprostu dobrze kombinuje a w dodatku budowałem od razu 3W

1) tania i dobra ekipa, wszędzie krzyczeli dla mnie od 35kzł a ja znalazłem taką dobrą za 19kzł

2) materiał kombinowałem gdzie się da, cegły z cegielni bez vatu z max. upustem, stal 1t. sporo taniej od gościa gdzie mu została z budowy, reszta też dziwnie bo kupiłem słupy i rozbiłem.

3) reszta to szczegóły w rodzaju drut na kotwy za kg, a nie gotowe

itd.... długa historia, przyczepka też potrzebna

prowadziłem dokładne wyliczenia w zeszycie. Domek taki jak pod moim nickiem

STAN SUROWY OTWARTY

pattaya, może mdzalewskim chodzi o stan otwarty?. Tym niemniej to i tak dość tanio - mój stan otwarty: bez okien i bez dachówki, szacuję na prawie 100 tys. przy pewnym udziale własnej robocizny i materiale na ściany kupionym przed podwyżką VAT-u.

Andrzej (Trach)

Gość M@riusz_Radom
Ja mam projekt typowy!

Lekko zmodyfikowany D21

Khm, a skąd tak duża kubatura ? Prokejt wprawdzie ciekawy ale NIE ma garażu a ja muszę go mieć ;)

Własciwie, to traz mi cos wpado do glowy, co by bylo, gdyby ten moj budyneczek lekko rozciagnac? Tzn dodac mu z 1.5 metra dlugosci ?No i kominek przesunąć bardziej do środka.

Tylko pewnie za adaptacje projektu musialbym dodatkowo zaplacic z 3000 zl...

Ale wtedy mialbym ciut wiekszy salon i moglbym odciac się od kuchni..

ide nad tym pomyslec ;)

Ze niby to TANIO za stan surowy ?

Ludzie weźcie się w garść! rozumiem że nie wolno nikogo zniechęcać do budowy, trzeba podpierać na duchu, popierać, pocieszać itp ale bez przesady; chłopie mówimy w tym przypadku o 240 m2 powierzchni użytkowej plus dach z ceramiki ! (a daszek też pewnie niezły bo dwuspadowy to byłaby stodoła i pewnie ma ze 400 m2).

ja boję się liczyć swoje wszystkie wydatki a stawiam dopiero więźbę, dom 150 m2, przejedź się podzwoń po składach i sprawdź ceny stali, pustaków (trzymajcie mnie! porothermu), wapna, cementu gwoździ, śrob, kotew, taśm metalowych, piasku!!! , transportu, transportu, i jeszcze raz transportu, drewna (podwyżka), grzejników (podwyżka), okien, pianki, blachy, wódki dla majstra, papiaków, papy, folii, płt k-g, kleju, siatki, tynku, styyyyropianu! i wszystkiego innego na czele z robocizną ekipy (drogiej ale śpie spokojnie)

Ja o kubaturze nic nie pisałem, chyba że obejrzałeś sobie projekt D21 i tam przeczytana jego kubatura Cię dziwi.

Ja mam akurat cały hektar działki i pozwolenie na budowę siedliska, więc garaż będę miał osobno - to jest zresztą komfortowa sytuacja, bo jeszcze co dwa lata mogę dostawić bez pozwolenia po 10m2 różnych dobudówek, bylebym napisał, że będę tam trzymał grabie albo ziemniaki.

Ja też się odmeldowuję na dziś. Pa! -

Andrzej (Trach)

Gość M@riusz_Radom
Jaka to firma?

Może znam.

Podaj powierzchnię dachu i z czego pokrycie

To znajomy taty ;) buduje domki od 15 lat i podobają mi się domki które buduje, facet lubi porządek a do tego dba o detale.fakt, ze przez to buduje ciut długo :) Ale na czasie mi az tak bardzi nie zalezy.

Ale nazwy firmy to Ci za nic w świecie nie podam, musiałbym rodziciela zapytac :)

Dachu około 180mkw a pokrycie z blachy szwedzkiej.

Facet powiedział, że jak bede miał 138k na koncie to on wchodzi na budowe. Bo "za duzo widzial juz budów, gdzie ludzie zaczynali a potem sie budzili z reka w nocniku" ;) a tego GL'a to on juz budowal w zeszlym roku gdzies w okolicach Krakowa.

mdzalewscy zejdźcie na ziemię i przestańcie pisać bzdury.

Sam dach waszego domu to ok.300-350m2 czyli:

-drewno na więźbę-min.20m3*600= 12,000

-wykonanie więźby min.12*300=3600 a raczej 15*350=5250

-dachówka betonowa na taką pow.z rynnami,koszami, oknami-30,000 a ceramiczna pewnie 40,000

-położenie dachówki i obróbki 35*300=10500 lub 35*350=12250

Czyli od 55,000 do 65,000.Robocizna 20000 czli reszta 15,000-20,000?

Sam strop to jest 7000-10000,fundamenty to samo..A beton?Na ławy,chudziak,wylewki,strop,wieńce,podciągi to może być nawet 100m3 przy takim domu.

Albo macie problemy z liczeniem,albo fantazjujecie sobie przy komputerze na temat budowy domu

Oj coś mi się zdaje że w Radomiu są sami żartownisie !!!

za 135 k to stan surowy - jeżeli wszystko wykona firma to rozumiem , ale żeby prawie skończoną budowę za tę kasę ??? coś mi tu nie pasuje

albo to jest prowokator !!!!!!!!

Pamiętaj,że budujesz powierzchnię całkowitą a nie użytkową.Czyli licząc w najtańszy z możliwych sposobów dom "pod klucz" 173m2*1300zł=224,900.Powiedzmy 250tys.Jest to możliwe w Radomiu,tanio u nas :D .Stan surowy zamknięty to ok.55% kosztów czyli akurat 138tys.Odrzuciłbym z tego piec+instalację grzewczą,sufity podwieszane,tynki,posadzki,kominek -generalnie roboty wykończeniowe.Bez tych spraw jest to realne.

Policz sobie jak jest u nas:

-ławy z wykopem-60zł/mb

-bloczki fund.-20zł/m2

-rapówka+izolacja-3zł/m2

-mur-20zł/m2

-ścianki działowe-16zł/m2

-strop teriva(robocizna)-25zł/m2

-więźba dachowa-15zł/m2

-kominy-25zł/m2 po obwodzie

-trep schodów-50zł/szt

Do tego materiały.A otrzymaną kwotę przemnóż x1,5 :wink:

Kończę stan surowy otwarty. Dom taki jak na zdjęciu, powiększony garaż. Powierzchnia po podłodze: dom ok 160 m. kw + garaż i pom. gosp.-razem 28 m. kw. Koszt stanu surowego otwartego ok. 100.000 zł (nie liczę czynności wstępnych:projekt, przyłącze prądu, woda, geodeta itp.). Dom praktycznie budował się bez mojego udziału i bez oszczędzania na materiałach, przez firmę, a nie ekipę. Osobiście uważam, że jest to cena do zaakceptowania. Dodam, że pokrycie dachu (240 m. kw), dachówką ceramiczną (ruppceramica z 20% upustem) z orynnowaniem będzie kosztowało prawie 30.000 zł.

Mimo wszystko trudno mi uwierzyć, że można zbudować dom o pow. 240 m kw. z ceramicznym pokryciem dachowym za 100.000 zł. Ale co to mnie obchodzi, nie jestem pracownikiem US.

Gość M@riusz_Radom

Ja za to, jakbym mial się budować w Warszawie albo okolicach, to bym sobie dał przysłowiowego siana ;)

Koszta robocizny macie pewnie ze 2 razy większe niż u nas w Radomiu a i materialy pewnie ciut droższe ;)

To tak jakby ktoś z Koziej Wólki powiedział, że sobie wybudował dom za 150k i już w nim mieszka. Ktoś z Warszawy albo innego, cholernie drogiego miasta, puknąłby się w głowę bo on za te same pieniążki dopiero ma stan surowy zamkniety ;)

Generalnie obaj będą mieli rację, bo np ten z Koziej Wólki zapłacił murarzom 8000 zł, i oni sie cieszyli bo to w ich rejonie jakas znacząca kasa, a ten z Warszawy ze 30.000 ;) za tę samą robotę ;)

I chyba już zrozumiałem, że generalnie moje pytanie było bez sensu. Koszta własne, koszta pracy i materiałów są tak różne w róznych rejonach kraju, że generalnie każdy z nas będzie miał rację, cokolwiek by odpisał ;) Bo w Koziej Wólce kwota którą podałem będzie strasznie duża, w Radomiu będzie to do przyjęcia w w Warszawie zbyt niska ;)

mdzalewscy zejdźcie na ziemię i przestańcie pisać bzdury.

nie pisz, że nie możliwe, ale pytaj jak to zrobić bo nigdy niczego się niczego nie nauczysz ( dorobisz). Mnie to nawet może mniej niż 100kzł będzie kosztowało i nie pisz, że piszę bzdury bo nie wiesz, ile i co mnie kosztowało. Bo ja bym nigdy nie napisał, że piszesz bzdury, bo coś tanio kupiłeś, bo bym tego nie wiedział. Jakiś nasz narodowy zwyczaj zniszcz kogoś, bo udało mu się taniej.

- jak Ty siedziałeś w fotelu i popijałeś kawkę - to ja w tym czasie słupy betonowe rozbijałem, gdzie w każdym jest 100kg stali. I tona stali mnie kosztowała 100zł, a nie 3000zł. (10 zł za stary słup elektryczny)

- jak Ty będzie wynajmował/wynajmowałeś ekipę za 35kzł i podskoczysz do góry, bo to dużo taniej niż 45k zł i w dodatku stargowałeś 2k zł to ja w tym czasie zrobiłem już 500km i znalazłem ekipę spod Ciechanowca z małej zabitej deskami wsi, za 19kzł z więźbą i ściany z ceramiki 3W.

- jak Ty będziesz kupował drewno w krawacie - ja w tym czasie byłem w lesie i je ścinałem z teściem. Ty będziesz walił kasę na impregnacje, a ja w tym czasie będę impregnował siarczanem miedzy, gdzie koszt tego będzie około 50zł, a nie 1000zł.

- jak Ty będziesz transportował drewno za 500-600zł to ja będę przerobionym żuczkiem go wiózł 150km za 100zł. Jak Ty będziesz kupował BK na składzie budowlanym ciesząc się, że dostałeś rabat 5%, to ja w tym czasie będę w cegielni targował się już drugą godzinę i kupię bez vat’u, po upuście takim, iż cena będzie około 50% składu budowlanego.

- jak Ty będzie kupował beton i dostaniesz ku zadowoleniu rabat 5%, to ja powalczę o kupno bez faktury i z rabatem 10% co da mi w sumie 32% oszczędności. A może Ty kupiłeś jeszcze taniej, nie wiem tego i nie napiszę, że piszesz bzdury, bo nie wiem tego.

itd...........

Tobie koszt może wyjdzie 200kzł (nie wiem tego), a dla mnie 100k zł(to wiem). I bez obrazy pataya, ale nie pisz, że pisze bzdury, bo nie wiesz tego. Mój kierownik powiedział, iż dawno nie widział tak dobrze i poprawie domu postawionego.

A może i stać mnie, że by ten koszt wyszedł i 300kzł za surowy, ale po co ?

Na dzień dzisiejszy deskuję dach i mam koszty 65k zł. Wycenę dachówki Robena po dużym upuście w Budo-Markecie za 17k zł i orynnowanie górne za 3kzł. Ekipa dekarska już jest gotowa za 7kzł, ale jeszcze szukam innej oferty. Co daje mi spokojnie się zamknąć w tych 100k zł.

Ja za to, jakbym mial się budować w Warszawie albo okolicach, to bym sobie dał przysłowiowego siana ;)

Generalnie obaj będą mieli rację, bo np ten z Koziej Wólki zapłacił murarzom 8000 zł, i oni sie cieszyli bo to w ich rejonie jakas znacząca kasa, a ten z Warszawy ze 30.000 za tę samą robotę

ja właśnie buduję się w "Warszawie i okolicach" I masz rację bo dasz takim majstrom z Koziej Wólki nie 8 a 12kzł za to, że będą pracowali na wygnaniu (200km od domu i mieszkali w baraku na działce) i się cieszą i co najważniejsze nie są takimi cwaniakami jak "warszawskie ekipy" w stylu jak tu mało się narobić i dużo zarobić