Gwiazdoor 30.08.2018 16:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Sierpnia 2018 W moim ostatnim temacie narobiło się sporo zamieszania i nikt rzeczowo nie odpowiedział na moje pytani dlatego pozwoliłem sobie założyć nowy i zapytac o kilka rzeczy. Wykonałem już OZC dla swojego mieszkania tak jak większość mi tutaj radziła. Mieszkam w IV strefie lecz obliczenia wykonane zostały dla strefy V ponieważ w okolicy której mieszkam jest w zimie zazwyczaj nieco zimniej niż wskazują na to statystyki najbliższej stacji meteorologicznej. Wedle tych parametrów, które zleciłem do obliczeń raczej żaden zapas nie będzie potrzebny, tak przynajmniej wnioskuję ale może się mylę. Zależy mi by pompa działała sprawnie w niskich temperaturach ( 2 lata temu bywały nawet ponad -30*C ) Zacząłem się interesować tematem pomp i poprosiłem o kilka wycen, lecz oferty jakie otrzymałem są z przedziału 30-40 tys. Czy nie znajdę nic z montażem w cenie bliższej 25 tys wartego uwagi ? Według obliczeń potrzebuję pompy o mocy 9kW na ogrzanie mieszkania + do tego jeszcze trzeba ogrzać wodę dla 4 osób.Ważnym elementem z tego co się orientuje jest to, że w mieszkaniu mam nie tylko ogrzewanie podłogowe, lecz w pokojach są również grzejniki, dokładnie w całym mieszkaniu 71 żeberek, głównie na piętrze. Wylewki mam około 6-6,5cm więc nie będą one jakimś wielkim akumulatorem dla ciepła. Pod nimi styropian ( zależnie od pomieszczenia - 9-12cm. ).Niektóre osoby twierdzą, że jak taki grzejnik będzie działał na niskim zasilaniu to i tak będzie grzał, co prawda słabiej ale przy obecnym ociepleniu mieszkań spokojnie to wystarczy, więc nie należy się tym przejmować, lub można też wybrać pompę która pozwoli zasilić grzejnik większą temperaturą co wiąże się oczywiście z kosztami. - ktoś powie coś jeszcze na ten temat ? Chciałbym bliżej zapoznać się z modelami z przedziału 9-12kW i będę wdzięczny jeśli ktoś poda nazwy sprawdzonych jednostek a do tego zaproponuje co on by założył w moim przypadku. Podam jeszcze kilka parametrów z wyliczeń OZC aby osoby zainteresowane miały jakiś pogląd jak to u mnie wygląda. Największe straty mam na wentylacji, więc tu się wiele nie zmieni. Być może na suficie dołożę jeszcze trochę wełny jak będzie możliwość. Obliczenia zostały wykonane dla Strefy V ( -24 *C na zewnątrz ), średnia roczna tempereatura 5,5 *C.Podstawowe wyniki obliczeń budynku: Powierzchnia ogrzewana budynku AH: 192,1 m2 Kubatura ogrzewana budynku VH: 468,6 m3 Projektowa strata ciepła przez przenikanie ΦT: 5475 W Projektowa wentylacyjna strata ciepła ΦV: 3438 W Całkowita projektowa strata ciepła Φ: 8913 W Projektowe obciążenie cieplne budynku ΦHL: 8913 W Sezonowe zapotrzebowanie na energię na ogrzewanie Strumień powietrza wentylacyjnego-ogrzewanie Vv,H: 233,3 m3/h Zapotrzebowanie na ciepło - ogrzewanie QH,nd: 54,85 GJ/rok Zapotrzebowanie na ciepło - ogrzewanie QH,nd: 15237 kWh/rok Powierzchnia ogrzewana budynku AH: 192 m2 Kubatura ogrzewana budynku VH: 468,6 m3 Wskaźnik zapotrzebowania - ogrzewanie EAH: 285,5 MJ/(m2·rok) Wskaźnik zapotrzebowania - ogrzewanie EAH: 79,3 kWh/(m2·rok) Wskaźnik zapotrzebowania - ogrzewanie EVH: 117,1 MJ/(m3·rok) Wskaźnik zapotrzebowania - ogrzewanie EVH: 32,5 kWh/(m3·rok) Temperatury w pomieszczeniach:Pokoje - 21*CSalon, kuchnia + biegi komunikacyjne - 20*CŁazienki - 25*C Z góry dziękuję za zainteresowanie tematem i pomoc. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fachman19 30.08.2018 17:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Sierpnia 2018 Polecam PC Atlantic TRI 16 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
oberwatorPC 30.08.2018 17:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Sierpnia 2018 Ale kolega chyba się zakręcił bo szuka 9 kW. 9 kW to Ty potrzebujesz przy -24C na zewnątrz bez CWU więc pompy 16 kW ledwo dają radę. Szukaj 16 kW a nie 9kW. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gwiazdoor 30.08.2018 18:21 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Sierpnia 2018 Ale kolega chyba się zakręcił bo szuka 9 kW. 9 kW to Ty potrzebujesz przy -24C na zewnątrz bez CWU więc pompy 16 kW ledwo dają radę. Szukaj 16 kW a nie 9kW. Ehhh to jak widać znów mnie źle poinformowano... jak potem człowiek ma coś sensownie wybrać? Czas nagli a ja nie wiem na co się zdecydować, w dodatku jestem niedoinformowany przez osoby składające oferty. Jak dobrze rozumie, to muszę znaleźć pompę, która przy -24*C będzie w stanie pracować z wydajnością 9-10kW tak ? Wiadomo, że takich dni w roku jest nie wiele, czy więc są jakieś opcje np. słabsza pompa, która ma dodatkową grzałkę i uruchomi ją w razie potrzeby? Na co mam jeszcze zwrócić uwagę? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karoka65 30.08.2018 18:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Sierpnia 2018 (edytowane) Gwiazdor jak Ci pisałem ja na pompach sie nie znam ale z tego co doczytałem że jeśli pompa się nie wyrabia to po prostu załaczą się w niej grzałki i moc deklarowaną uzyskasz. Widzę że już też doczytałeś Edytowane 31 Sierpnia 2018 przez Tomaszs131 Łączenie postów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 30.08.2018 18:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Sierpnia 2018 Sprawdzone i dobre marki:Atlantic,Panasonic,Daikin,LG,Fujitsu,Hitachi,Samsung,Mitsubishi.Wybieraj. Nie ma naj,wszyscy producenci oferują podobne właściwości techniczne a różnią się niuansami i ceną. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gwiazdoor 30.08.2018 18:37 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Sierpnia 2018 Widzę że już też doczytałeś Tak zgadza się, doczytałem i pisaliście też o tym w moim innym temacie Z tego co czytałem taniej wychodzi słabsza pompa i załączana grzałka niż mocniejsza pompa, bo samo to że jest ona droższa generuje już jakiś koszt na wstępie. Lecz dobrze jest też gdy ta grzałka będzie się załączać przynajmniej powyżej -12*C bo jeśli będzie załączać się przy niższych mrozach to może się to już nie opłacać... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 30.08.2018 18:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Sierpnia 2018 Jak dobrze rozumie, to muszę znaleźć pompę, która przy -24*C będzie w stanie pracować z wydajnością 9-10kW tak ? Wiadomo, że takich dni w roku jest nie wiele, czy więc są jakieś opcje np. słabsza pompa, która ma dodatkową grzałkę i uruchomi ją w razie potrzeby? Na co mam jeszcze zwrócić uwagę? Dokładnie tak jak mówisz,na te kilka godzin w sezonie przy -24st.C jak pompa 9kW wspomoże się grzalkami to zapłacisz ok.100zl więcej a nie wydasz kilka tys.zl więcej za mocniejszą pompę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karoka65 30.08.2018 18:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Sierpnia 2018 (edytowane) Przy węglu bym Ci pomógł ale w pompach nie mam doświadczenia, ja bym tak zrobił, znaczy wziął mniejszą ale przy pompie pewien nie jestem. Widzę że Artek potwierdził jak pisałem, to chyba taki kołek nie jestem Edytowane 31 Sierpnia 2018 przez Tomaszs131 Łączenie postów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gwiazdoor 30.08.2018 18:48 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Sierpnia 2018 Dokładnie tak jak mówisz,na te kilka godzin w sezonie przy -24st.C jak pompa 9kW wspomoże się grzalkami to zapłacisz ok.100zl więcej a nie wydasz kilka tys.zl więcej za mocniejszą pompę. Tylko dlaczego nie powie mi tego ktoś składający ofertę? Będzie miał po prostu mniejszy zarobek jak sprzeda mi taką pompę za 20tys zamiast za 30tys? Przecież ja mam prawo się nie znać, a jak chce komuś zlecić zamontowanie odpowiedniej pompy to liczę, że ta osoba mi doradzi lub da jakieś opcje do wyboru i powie jakich różnic mogę się spodziewać... Czy producenci podają w specyfikacjach jakiej mocy stosują grzałki w danych modelach czy jak to wygląda? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 30.08.2018 18:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Sierpnia 2018 (edytowane) Tylko dlaczego nie powie mi tego ktoś składający ofertę? Będzie miał po prostu mniejszy zarobek jak sprzeda mi taką pompę za 20tys zamiast za 30tys? Przecież ja mam prawo się nie znać, a jak chce komuś zlecić zamontowanie odpowiedniej pompy to liczę, że ta osoba mi doradzi lub da jakieś opcje do wyboru i powie jakich różnic mogę się spodziewać... Czy producenci podają w specyfikacjach jakiej mocy stosują grzałki w danych modelach czy jak to wygląda? To sobie sam odpowiedziałeś Z tego co wiem większość producentów posiada grzałki już wbudowane o mocy 3kW a dodatkowe opcje to 6 lub 9kW. Ale w Twoim przypadku te 3kW z grzałki+9kW z pompy wystarczy.-24st.C to naprawdę extremum w Polsce Tylko z drugiej strony,masz ogrzewanie mieszane czyli będziesz musiał grzać całodobowo. Fakt,że większość w godzinach tańszej taryfy ale ogólny koszt kWh wyjdzie podobnie do kosztu z gazu ziemnego może minimalnie mniejszy. Porównaj to z kosztem inwestycji w pompę. Edytowane 31 Sierpnia 2018 przez Tomaszs131 Łączenie postów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karoka65 30.08.2018 19:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Sierpnia 2018 (edytowane) Tylko dlaczego nie powie mi tego ktoś składający ofertę? Będzie miał po prostu mniejszy zarobek jak sprzeda mi taką pompę za 20tys zamiast za 30tys? Wykorzystują po prostu Twoją niewiedzę albo w większości przypadków tej wiedzy im brakuje. Choć nie wszyscy tacy są. Tylko z drugiej strony,masz ogrzewanie mieszane czyli będziesz musiał grzać całodobowo. Myślę że to nie jest do końca pewne. Edytowane 31 Sierpnia 2018 przez Tomaszs131 Łączenie postów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gwiazdoor 30.08.2018 19:21 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Sierpnia 2018 Tylko z drugiej strony,masz ogrzewanie mieszane czyli będziesz musiał grzać całodobowo. Fakt,że większość w godzinach tańszej taryfy ale ogólny koszt kWh wyjdzie podobnie do kosztu z gazu ziemnego może minimalnie mniejszy. Porównaj to z kosztem inwestycji w pompę. Nie mam opcji skorzystania z gazu ziemnego, w grę wchodzi tylko ewentualnie gaz z butli... Co do tego grzania całodobowo - pisał o tym Wiesław jak to wygląda w praktyce i przychylałbym się ku temu co on pisał, że te kaloryfery tak na prawdę mało co będą się włączały a większość ich jest właśnie na piętrze, do tego w korytarzu na piętrze jest podłogówka. Mieszkam teraz w starym budownictwie, gdzie ocieplenie jest bardzo słabe, stare okna i duży budynek, na górce gdzie bardzo wieje ( wiatr bardzo wychładza dom). W piecu śmieciuchu dokładamy zazwyczaj najpóźniej około godziny 20:00-21:00 w duże mrozy ( czyt. powyżej -15*C ) gdy o tej godzinie grzeje się na całego to temperatura w pokojach jest około 24-25*C w skrajnych przypadkach nawet i 26*C Nad ranem ta temperatura spada zazwyczaj do około 21*C , około południa jest już 18,5-19*C. U mnie dom będzie na pewno dużo lepiej ocieplony, nie ma nawet co porównywać, do tego mam w znacznej jego części ogrzewanie podłogowe więc powinno być lepiej znacznie pod tym względem ( podobno przy podłogówce odczuwalna temperatura jest 2*C wyższa ). Będę grzał od 22 do 6 rano więc wtedy kiedy jest najchłodniej, między 13-15 dogrzeję i niech nawet spadnie temperatura do wieczora te 2-3*C to kurde przecież nie zamarznę... Ja to tak łopatologicznie na to patrzę jak Wiesław Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
oberwatorPC 30.08.2018 20:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Sierpnia 2018 Potrzebujesz moc 9kW przy -24C. Jeśli składasz takie zapytania do firm to nie miej pretensji, że oferują Ci mocne pompy . Napisz że chcesz słabszą i jesteś świadomy uzupełnienia mocy grzałkami i tyle. Ale 9 kW to stanowczo za mało dla Ciebie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karoka65 30.08.2018 21:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Sierpnia 2018 (edytowane) Gdyby to chodziło o węgiel wiedziałbym co napisać i jeszcze się nie pomyliłem ale o pompach to ja sobie czytam i nie chciałbym nikogo wpuścić w maliny. Nie wiem jak to jest z tymi ich kilowatami, wg mnie kilowat to kilowat czy pompa czy kocioł ale czy coś naciągane nie jest. Powiem tak, na mój gust to tam kolega Gwiazdor nie będzie potrzebował w mrozy więcej jak 6 do 7kW, piszę o tych "brudnych" kilowatach Gwiazdor? nie wiem kto Ci robił obliczenia ale możesz zapytać Asolta co on myśli o tym co napisałem, może tak po koleżeńsku na forum to skomentuje co o tym myśli, on też w pompach grzebie to wie o nich więcej jak ja. Dobrej nocy. Aaaa, on wie że ja obraźliwy nie jestem jak głupoty napisałem Edytowane 31 Sierpnia 2018 przez Tomaszs131 Łączenie postów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 30.08.2018 21:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Sierpnia 2018 Gwiazdor? nie wiem kto Ci robił obliczenia A jak myslisz kto? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karoka65 30.08.2018 21:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Sierpnia 2018 A jak myslisz kto? Ok Co myślisz o tym co napisałem, znaczy te 6 do 7kW? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 30.08.2018 21:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Sierpnia 2018 Ok Co myślisz o tym co napisałem, znaczy te 6 do 7kW? 6-7 kW optymalne do II taryfy nie bedzie, a w szczegolnosci wykorzystanie okienka południowego do dogrzania i podgrzania cwu. Wracając do wyników to brak wm spowodował ze one są jakie są, ale przy powszechnej praktyce uszczelniania wszystkicm mozliwych nieszczelnosci straty rzeczywistae na wentylację beda mniejsze niz wyliczone normowe. Pomimo to jednak 6 kW to jest stanowczo za mało. ale juz 8 kW plus grzałki dla -20 oC bedą dobre, moze nie optymalne ze wzgledu na II taryfe ale wystarczające. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karoka65 30.08.2018 22:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Sierpnia 2018 Zapomniałem że tu jeszcze te całe taryfy są , ja myśle jeszcze po groszkowemu Wsadzam 10kW i jedzie aż furczy, jeszcze by się nie "spocił" Ja nie lubię niewoli A bez taryf? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gwiazdoor 01.09.2018 18:02 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Września 2018 Rozważam zakup Panasonica T-Cap 9kW, on ma chyba grzałkę 3kW dodatkowo, a samo urządzenie z tego co czytam nie traci na mocy nawet przy temperaturach -15/-20*C. Zostaje kwestia grzejników przy takim urządzeniu, ale myślę że to skonsultuje przed zakupem z firmą która wykona montaż.Jest jeszcze Daikin Altherma HT, która mnie zaciekawiła, bo może pracować z wysoką temperaturą, lecz to już koszt sporo ponad 30tys. i zaczyna się to robić nieopłacalne... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts