georg_drugi 31.08.2018 15:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Sierpnia 2018 Dzień dobry. Ocieplam dom wybudowany w latach 50-tych u. w. i rozbudowany (powiększony) ok. 30 lat później. No i go ocieplam styropianem grafitowym 10 cm. Konstrukcja ściany jest następująca: od wewnątrz bloczki suporeksu 24 cm, pustka 4 cm, cegła silikatowa 12 cm. Oczywiście odpowiednie tynki po obu stronach. Mam pytanie: co zrobić z tą pustką? Zostawić czy np. wypełnić pianką otwartokomorową? Chodzi mi o wyeliminowanie możliwości wychładzania się ścian wewnętrznych od pustki, albowiem okna są źle wstawione, są zakotwione na ścianie wewnętrznej, przed pustką no i mam duży taras nad częścią domu i też słabo zaizolowany. Strop tarasu stoi bezpośrednio na ścianie, bez żadnej izolacji. Boję się, że przegroda będzie się schładzać od mostków termicznych, potem ściana wewnętrzna i całe ocieplenie będzie tylko wywaleniem pieniędzy. Proszę o poradę i z góry dziękuję. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
strusp 07.09.2018 07:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Września 2018 Chyba najwygodniej będzie okna obrobić pianką, a pustkę wdmuchąć perlit lub ekofiber przez parę otworów u góry. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts